10.03: Opprop
For Venstre møter Guri Melby, Espen Ophaug, Odd Einar Dørum (for Toril Berge Flatabø) og Julianne Ferskaug (for Hallstein Bjercke).
10.06: Debatt, finanskomiteens område
- Det første Venstre gjør i finansdebatten er en fantastisk replikk fra Julianne Ferskaug. Hun tar replikk på Frode Jacobsen (A) om pensjon: Oslo har en pensjonsbombe i vente. En stadig større andel av kommunens frie midler bindes opp til pensjon. Samtidig har vi et pensjonssystem som stimulerer dyktige ansatte til å gi seg ved fylte 62. det står i veien for rekruttering av kompetent arbeidskraft som nærmer seg slutten av karrièren og det hindrer en bevegelse av kompetanse mellom offentlig og privat sektor som har et annet pensjonssystem. Nå har Arbeiderpartiet anledning til å utvise den samme ansvarligheten og lederskapet i Oslo som Arbeiderpartiet utøvde nasjonalt. Det leder meg til spørsmålet mitt, som kan svares på med ett ord. Ja eller nei.Vil Oslo Arbeiderparti være like ansvarlige som Arbeiderpartiet nasjonal og vil Arbeiderpartiet levere en sak til bystyret om å endre kommunens pensjonssystem slik at det er i tråd med pensjonsreformen?
- Frode Jacobsen svarer på dette med å si at alle endringer som skjer må skje sammen med de ansatte. Byrådet skal vurdere dette.
- Guri Melby tar replikk på Harald Nissen (MDG). Dessverre er det slik at billettprisene på kollektivtrafikk kommer til å øke i denne perioden. Det synes Venstre er veldig synd, fordi vi vet at pris har noe å si når folk velger hvordan de skal reise. I vårt alternative budsjett har vi lagt inn ekstra midler til Ruter for å forhindre prisveksten. Jeg vet ikke om dette er noe byrådet har vurdert da de laget sitt budsjett, eller om byrådet har vært i dialog med Akershus med sikte på å finansiere den delen av Oslopakke 3 over kommunens egne budsjetter, men jeg konstaterer at budsjettforslaget ikke gjør noe for å holde prisen lav. Kollektivbudsjettet totalt sett er ellers godt, men jeg tror det er mange som synes det er spesielt at den første store økningen i billettpris kommer mens MDG har kollektivbyråden. Det kan selvsagt tenkes at byråden mener det er riktig vei å gå. Men for eksempel MDGs gruppeleder i bystyret uttalte i 2015 man måtte få NED prisen på kollektivtransport. MDGs velgere kan neppe være særlig fornøyde med at partiet nå går i motsatt retning. Nå gir budsjettforliket på Stortinget mye ekstra til Oslo, vil byrådet da ta initiativ til å holde prisene nede?
- Harald Nissen (MDG) sier at byrådspartiene vil satse på andre miljøtiltak enn pris på kollektiv.
-Da er vi kommet til møtets høydepunkt: Guri Melby sitt hovedinnlegg! Her er innlegget i sin helhet:
- Guri Melby tar replikk på Andreas Halse (A). Det er bred enighet i bystyret om at satsing på sykkel er viktig. I 2016 har vi sett en betydelig økning i antall syklister i byen. Det er bra for klima, folkehelse og fremkommelighet. I Venstre ble vi ganske overrasket da vi så at byrådet foreslår 69 millioner kroner mindre til sykkelvei i 2017 enn det var lagt opp til i vedtatt økonomiplan. I vårt alternative budsjett har vi prioritert å rette opp dette kuttet, men jeg lurer på om representanten kan svare meg på hva det er som tilsier at det er behov for 69 millioner kroner mindre til sykkelvei i 2017?
- Guri Melby holdt innlegg om idrettssatsingen i Venstres alternative budsjett og Odd Einar Dørum snakket om Venstres store satsing på miljøvennlig transport. Innleggene kan ses på www.facebook.com/OsloVenstre.
15:16: Vi er nå på kultur- og utdanningskomiteens område.
Julianne Ferskaug holder Venstres innlegg. Her er innlegget i sin helhet:
Ordfører,
I skolebudsjettet er Venstre er glad for at byrådet fortsetter flere av satsingene det forrige byrådet startet – kompetanseheving, styrking av rådgivningstjenesten, tidlig innsats og flere lærere der behovet er størst. Alle barn som vokser opp i Oslo skal få en god start på livet, og alle skal ha like muligheter uavhengig av bakgrunn.
Ordfører,
Venstres alternative budsjett legger opp til en ytterligere satsing på kunnskap og utdanning. Blant annet styrker vi lærerløftet – det er nødvendig for å sikre at flere får tilgang på etter- og videreutdanning, vi øker satsingen på kvalitet og kompetanse i barnehagene og vi foreslår et løft for yrkesfagene; både gjennom en utbedring av utstyrsparken og med 5 millioner til sommerkurs for yrkesfagelever. I tillegg satser Venstre mer på svømmeundervisning og styrker rådgivningstjenesten ytterligere, og gjør store investeringer i skolebygg for å sørge for at alle skoler i Oslo er universelt utformet innen 2025.
Ordfører,
Det kanskje aller viktigste grepet vi gjør er å foreslå en annen modell for tildeling av gratis kjernetid i Aktivitetsskolen. Byrådet mener postadresse skal avgjøre om du får tilbudet eller ikke – vi mener fortsatt at gratis kjernetid bør gis til de barna som i dag har ikke har råd til å delta. Vi legger derfor inn midler til å gi gratis kjernetid i Aktivitetsskolen til alle barn i hele byen fra 1. til 4. trinn som lever i lavinntektsfamilier. Det mener vi er en mye mer treffsikker modell som setter barna først.
Ordfører,
Venstre er opptatt av at alle i byen har tilgang på kultur og kunnskap. Venstre foreslår 10 millioner kroner ekstra til utvidelse av Lesefrø-prosjektet og av ordningen med meråpent bibliotek. Dette er svært populære tiltak som Venstre ønsker at skal utvikle seg mer. Når det gjelder Venstres prioriteringer i kulturtilskuddene så øker vi flere av tilskuddene i forhold til byrådets forslag. Særlig trekke frem VEGA-scene, et prosjekt Venstre har jobbet hardt for å realisere, og tilskudd til kinodrift på Kunstnernes hus. Det at byrådet legger frem et forslag til budsjett som ikke satser på bredde i Oslos filmtilbud er skuffende. Heldigvis har partiene i finanskomiteen møtt oss litt på vei, selv om Venstres forslag ligger høyere.
16:08 Vi er nå på helse- og sosialkomiteens område.
16:30 Middagspause!
17:15 Vi fortsetter på helse- og sosialkomiteens område.
Naomi Ichihara Røkkum holder Venstres hovedinnlegg. Venstre satser på rusomsorg i vårt alternative budsjett. Venstre foreslår blant annet døgnåpent sprøyterom og 25 millioner kroner mer til rusomsorg. Videre støtter vi opp om viktige organisasjoner som arbeider med rusproblematikk, som Jobben og Lønn som fortjent.
Venstre foreslår også å rette opp i underfinansieringen av skolehelsetjenesten og helsestasjonene, samt legger inn mer penger til Sex og Samfunn sitt arbeid for seksualundervisning.
Videre foreslår Venstre at bydelene heller styrkes gjennom en rammeoverføring enn ved at det gis særskilte midler til hjemmehjelpen, både fordi bydelene må ha frihet til å vurdere og fordi det er stor variasjon i bydelenes behov. Men bydelene kommer like godt ut med Venstres alternative budsjett.
17:25 Byråd Inga Marte Thorkildsen holder innlegg. Odd Einar Dørum tar replikk og spør hvor lenge SV kan sitte i byrådet når Tøyensatsningen treneres?