Politikk, budsjett og slikt

Marius Netten Skeie

Politikk, budsjett og slikt.

I RA 25/11 kommer Steinar Miland med et slags svar på spørsmålet mitt om Tinn SV kan gå med på de sosiale kuttene som ligger i rådmannens budsjettforslag. Svaret til Miland baserer seg på at SV får gjennomslag for eiendomsskatt på privatboliger, noe ingen andre partier i kommunestyret støtter i følge sine program. Skjønt han har kanskje et poeng, for hva man har lovet velgerne i valgprogrammene er neppe det viktigste posisjonen ser ut å ha i tankene i disse dager. Uten denne eiendomsskatten så har ikke Miland og Tinn SV noe slags svar på hva de vil gjøre fremover for å skaffe mer politisk handlerom for å kunne ta best vare på de svakeste i vårt samfunn. Det er mildt sagt bekymringsverdig.

Problemet til Steinar Miland og Tinn SV er selvfølgelig at når inntektene til kommunen blir stadig mindre, så treffes på et eller annet tidspunkt økningen av en eventuell eiendomsskatt med de fallende inntektene, og så har man i realiteten kun skaffet seg en sovepute som ikke vil gi varige og positive langtidseffekter. Å ville innføre eiendomsskatt på private boliger ser jeg på som en slags desperat handling fra et parti som ikke evner å ta de vanskelige prioriteringene som kommunen må ta fremover, hvis man da skal kunne investere for fremtida og kunne prioritere de svakeste blant oss. Eiendomsskatt rammer skeivt, fordi den ikke differensierer mellom de som har god og dårlig råd, og rammer således nettopp mange av dem Tinn SV påstår at de vil hjelpe.

Miland påstår også at Tinn Venstre fremmet kutt som ville ramme de svakeste i samfunnet i vårt program. Det er selvsagt ikke riktig, vår politikk ville ha ført til mer forutsigbarhet i kommuneøkonomien, handlingsrom for å utjevne forskjeller (blant annet gjennom mer inntektsdifferensiering i brukerbetalinger) og mer midler til investeringer for fremtiden. Det er nettopp det Tinn trenger!

Miland kritiserer også Venstre for partiets sosiale profil i budsjettsamarbeidet med regjeringen, men faktum er det at det er nettopp Venstre som har sørget for gratis kjernetid i barnehage for barn på 3, 4 og 5 i lavinntektsfamilier. SV satt i flertallsregjering i åtte år uten å klare det Venstre utenfor regjering har fått til på tre år — men det er selvsagt forskjell på partier.

I skrivende stund koker det på sosiale medier her i kommunen. Tinn SV sitter i posisjon med et parti hvis medlemmer i formannskapet torsdag 24/11 har vedtatt at Miland skole skal legges ned. Dette er ikke endelig avgjort, men hvordan har Miland og Tinn SV sett for seg at de skal få til noe som helst fremover, når ledelsen i partiet de sitter i posisjon med står for en politikk som er stikk i strid med eget program — og det i dobbelt forstand? Dagens posisjon står for en svært lite forutsigbar politikk, noe kommunen overhodet ikke er tjent med, og det må Miland og Tinn SV ta sin del av ansvaret for.

Ellers er det verdt å merke seg at Miland ikke svarte på mitt spørsmål om de 15 sykehjemsplassene blir lagt ned. Men slik har tinnpolitikken kanskje blitt? Man svarer hverken på spørsmål eller forholder seg til hva man har lovet velgerne?

Marius Netten Skeie
Leder, Tinn Venstre

Leserinnlegg i Rjukan Arbeiderblad 03/12-16

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**