Må bli enklere for internasjonale studenter

Iselin Nybø, Sveinung Bråthen

Onsdag stilte Iselin Nybø spørsmål om internasjonale studenters situasjon til kunnskapsministeren. Hun mener systemet fungerer for dårlig – studentene blir nå utvist fra landet hvis de jobber for mye.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Nybø viste til NRK-saken om den ugandiske masterstudenten som fikk et utvisningsvedtak etter at det ble klart at han jobbet mer enn 20 timer i uken. Regelen er problematisk fordi studentene er nødt til å ha over 100 000 kr på konto hvert år for å få studere i Norge, og derfor må arbeide ved siden av studiene hvis de ikke har en formue eller stipend å ta av.

Det er først nylig at UDI har begynt å håndheve det som til nå har vært en «sovende regel».

Les NRK-saken her

Er regelverket godt nok?

Her er et utdrag fra Nybøs spørsmål til Torbjørn Røe Isaksen:

«Nå som man tydeligvis har begynt å håndheve dette strengt, fører det til at studenter som er både ressurssterke, integreringsvillige og en ressurs for samfunnet vårt, blir sendt ut gjerne før de er ferdige med utdannelsen, en utdannelse som kunne kommet til nytte både i det landet de er fra og i Norge.

Vi ser at andre land rundt oss, USA og Canada, jobber systematisk for å tiltrekke seg smarte folk fra andre land for å få dem til å komme til seg.

Jeg lurer på om statsråden mener at dagens regelverk legger til rette for at internasjonale studenter kan komme til Norge for å studere. Eller ser statsråden at det er et behov for å gjøre regelverket litt mer fleksibelt, sånn at studentene som må jobbe ved siden av studiene, ikke blir sendt ut av Norge før studiene er ferdige?»

Se Iselin stille spørsmålet til statsråden her:

Vag statsråd

Røe Isaksen kunne ikke besvare spørsmålet i detalj, da UDI ikke er hans ansvarsområde. Han fremhevet at det er viktig å tiltrekke seg talenter til Norge, men ville ikke si noe om regelverket var godt nok:

«Vi prøver å ha ryddige ordninger sånn at det er klart hvem som kommer hit for å studere, og hvem som kommer hit for å arbeide. Det er så vidt jeg vet – jeg kjenner denne saken kun fra mediene – begrunnelsen for at UDI nå har gått til aksjon. For hvis man er her på et studieopphold, har man fått en tillatelse som er primært for å studere, og ikke primært for å jobbe.»

Etter oppfølgingsspørsmål fra Sveinung Rotevatn (V), Martin Henriksen (A), Anne Tingelstad Wøien (Sp) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV) gikk likevel statsråden med på å ta kontakt med UDI for å se på om regelverket er for rigid.

Bortkastede ressurser

Selv mener Nybø at regelverket er for rigid:

– Det virker veldig lite hensiktsmessig slik det er i dag, og mange havner i en skvis mellom krav om penger på konto og restriksjoner på jobbing. Å utvise mennesker som gjør det bra på studiene, og samtidig klarer å tjene penger og involvere seg i lokalsamfunnet, er dårlig bruk av ressurser, avslutter hun.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**