Forslaget ligger i Venstres alternative budsjett, og innebærer en avgiftsreduksjon på 20 prosent for dem som produserer inntil 50 000 liter øl i året.
Fredag 4. november var Ketil Kjenseth, som sitter i stortingets helse- og omsorgskomité, på besøk hos Lillehammer Bryggeri. Det er hans komité som tar beslutninger knyttet til alkoholavgifter. Kjenseth forklarte hvorfor avgiftskuttet er viktig:
– Vi har 150 mikrobryggerier i Norge, spredd over 70 kommuner. Av disse har 100 løyver og kapasitet til å drive noe salg. Ølbrygging er en kjempegammel norsk tradisjon som nå har blitt veldig populær igjen. Dessverre driver mange omtrent på dugnad, for det er så kostbart å være ølgründer. Med forslaget vårt blir det mer lønnsomt å brygge og selge – det er bra for distriktene.
Med forslaget vårt blir det mer lønnsomt å brygge og selge – det er bra for distriktene.
Petter Nome, som er direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, var også med på besøket til Lillehammer Bryggeri. Han stiller seg bak Kjenseth:
– Hvis avgiftsreduksjonen blir innført, vil det bety en forskjell på liv og død for mange. Ubetalte årsverk kan endelig bli lønnet. Dette avgiftskuttet alene vil skape flere titall jobber i distriktene. I tillegg vil det bygge opp om en mye sunnere alkoholpolitikk.
Kjenseth supplerer:
– Venstre ønsker å vri folks drikkevaner mot de svakere alternativene. De siste 20 årene har alkoholavgiftene på øl økt med nesten 63 prosent. Vin har hatt en økning på 48 prosent, mens sprit bare har økt med 18,2. Dette mønsteret forsøker vi å snu.
I Kjenseths hjemfylke, Oppland, er reiseliv en av de viktigste næringene.
– Mikrobryggerier har lokal forankring og identitet. Det ligger mye kultur i øl. Kortreist mat og drikke er i vinden, og er selvsagt også positivt for miljøet.
Det ligger mye kultur i øl
Forslaget ble også svært godt mottatt av daglig leder ved bryggeriet, Kjell Stenberg. Hvis forslaget blir vedtatt, vil det bety mye for bryggeriet. Slik det er nå, vil de spare 60 000 kr i året, men dersom bryggekapasiteten utnyttes til det fulle, vil summen bli større.
– Hvis jeg hadde visst hvor mye ulønnet arbeid det var å drive bryggeri da jeg startet, tror jeg ikke jeg hadde satset på det i dag. Vi må rapportere og betale avgifter hver måned. Det er ofte problematisk, siden pengestrømmen ikke er stabil. Venstre-forslaget vil gjøre det mye lettere for oss som driver smått, sier han.