– Venstre vil i vårt alternative statsbudsjett legge inn 50 millioner kroner til å sikre økonomien i kommuner som står ufrivillig alene så langt i kommunereformen. Det er nødvendig for å sikre gode tjenester til folk i disse kommunene i 2017 i påvente av endelig vedtak om ny kommunestruktur.
Det sier Kommunalpolitisk talsmann i Venstre, Stortingsrepresentant André M. Skjelstad.
– Dette er svært gledelige nyheter for kommuner landet over som har vært positive til kommunereformen, men som nå er kommet i en økonomisk skvis på grunn av nabokommuner som sier nei. Det er avgjørende for tilliten til kommunereformen at disse midlene kommer på plass i det endelige statsbudsjettet, sier Narvik Venstres lokallagsleder Gro Helene Klingenberg og gruppeleder Marit Rønning Birkely.
De ca 30 kommunene dette gjelder, har alle vært pådrivere for å få til nye og større kommuner. Når dette så langt ikke har vært mulig på grunn av negative vedtak i nabokommuner, så kommer disse 30 kommunene nå ut med tap i det nye inntektssystemet for kommunene som blir innført fra 2017 på grunn av omlegging av ordningene med basistilskudd og distriktstilskudd.
Med Venstre sin foreslåtte modell vil de 30 kommunene dette gjelder bli kompensert for det de ville ha tapt i det nye inntektssystemet i 2017 gjennom omlegging av basistilskuddet.
– Foreløpig er dette en løsning for å sikre kvaliteten på tjenestene i disse kommunene i 2017. Så må vi i løpet av våren 2017 vurdere veien videre ut fra endelige vedtak om ny kommunestruktur, slik Regjeringen også har varslet. Venstres overordnede mål er å få til gode løsninger med større kommuner som gir forutsigbarhet for framtidig kommuneøkonomi, sier Venstres André M. Skjelstad.
Kommunene dette gjelder er blant annet som følger: Sør-Fron, Ulstein, Marnadal, Gol, Årdal, Vågsøy, Sogndal, Eidsberg, Eid, Selje, Sogndalen, Strand, Røros, Gjerstad, Birkenes, Farsund, Vestvågøy, Mandal, Eigersund, Tysvær, Vanylven, Surnadal, Grong, Sørum, Kvam, Dovre, Stord, Narvik, Skånland, Nord-Aurdal, Stryn, Fjaler og Levanger.
(OBS: Noen av disse kommunene er i ettertid foreslått slått sammen med nabokommuner som sier nei av Fylkesmannen i sine respektive fylker, f eks Narvik og Evenes.)