Det finnes bare ett godt svar på det spørsmålet ifølge fylkesleder Roger Granum, og det helt uavhengig av hvem som spør. Om det er pasientene, personalet eller de pårørende. Sykehuset må ligge der det bor folk. Derfor er det ikke tilfeldig at de allerede ligger der de ligger.
Sykehusene våre må ligge i byen.
Sykehuset Innlandet ønsker å plassere et nytt sykehus i sentrum av en innbilt by som gjerne omtales som ”Mjøsbyen”. Denne fantasibyen har i og for seg innbyggere nok, men i sentrum av byen er det ingenting annet enn vann og en bru. Her mener utrederne at det er fornuftig å plassere en av innlandets største arbeidsplasser. Jeg vet selvfølgelig hvorfor. Samme feil er begått flere steder allerede.
Høyskolen i Vestfold ligger på et jorde 6,5 kilometer fra Horten og 13,4 kilometer fra Tønsberg. Begrunnelsen for lokaliseringen her var at ingen av byene skulle få noe den andre byen ikke fikk. Høres det kjent ut? Dette er et godt eksempel på at kompromisset er en dårligere løsning enn alle alternativene som kompromisset bygger på.
Staten følger ikke statens egne retningslinjer
Det nye Østfoldsykehuset er plassert langs motorveien 6 kilometer nord for Sarpsborg. Det finnes ingen gode samfunnsøkonomiske, bedriftsøkonomiske eller miljømessige argumenter for en slik statlig lokaliseringspolitikk. Plasseringen av sykehuset bryter med statens egne retningslinjer for klima- og transportfeltet og begrenser muligheten for at investeringene gir ringvirkninger i form av eiendoms- og byutvilkling. Det sier seg selv at transportbehovet øker unødvendig mye og det blir åpenbart vanskeligere å rekruttere nye ansatte, enten de skal være høykompetente eller ikke.
I regjeringens nasjonale helse- og sykehusplan heter det blant annet at ”det skal være en desentralisert og differensiert sykehusstruktur i Norge. En ryggrad av akuttsykehus er nødvendig for å sikre beredskap og øyeblikkelig hjelp.” Videre heter det at ”anbefalt nedre grense for opptaksområdet for akutt kirurgi er 60 – 80.000 innbyggere”. Det er fornuftig og det betyr at både Lillehammer og Gjøvik har innbyggere nok rundt seg til å fortsette som selvstendige akuttsykehus for innbyggerne i Oppland.
Staten har utarbeidet faglige råd for bærekraftig byutvikling, påbegynt under regjeringen Stoltenberg og videreført under den sittende regjering. Tiltak 1 lyder: ”Offentlige institusjoner, som sykehus, tinghus, høyskoler og lignende skal plasseres i byene. Dette begrenser transportbehovene og styrker byenes sentrumsområder med arbeidsplasser og tjenestetilbud. Vedtak om lokalisering må ikke fattes på grunnlag av sektorinteresser, men av de overordnede hensyn til byutvikling.” Kan det sies tydeligere?
La oss begrave ”det komplette vanvidd ved Mjøsbrua” en gang for alle og komme i gang med helt nødvendige oppgraderinger av de eksisterende sykehusene.
Roger Granum – fylkesleder
Oppland Venstre