Venstres reform
Regionreformen er Venstres reform (PDF, side 76) fastslår Schytz, Venstre foreslo og sikret enstemmig vedtak i stortinget om at vi også i framtida skal ha tre forvaltningsnivå. Målet med regionreformen er å gi større og med kraftfulle regioner der mer makt og myndighet flyttes nedover.
Flere oppgaver
Venstre har vært opptatt av et nytt regionalt folkevalgt nivå må få overført betydelige oppgaver fra staten. Landsmøtet 2015 vedtok en politisk uttalelse om oppgaveoverføring til de nye regionene: Mer demokrati og maktspredning med sterkere regioner.
Akershus Venstre har også i fylkestingsvalget 2015 vært positiv til sammenslåing av fylker og større regioner. Akershus Venstre vedtok en politisk uttalelse om regionreformen på Østlandet i vårt fylkesårsmøte 5.mars 2016: Legg ned Akershus og opprett ny region nå! Hovedstyremøtet 29. august 2016 var i sin helhet viet regionreformen. Stortingsrepresentant Andre Skjelstad deltok.
Fylkene forventer overføring av oppgaver
Straks vedtaket om å starte en regionreform var gjort i Stortinget, startet politisk og administrativ ledelse i fylkene med naboprater med omkringliggende fylker og fylkesutvalg. Flere fylkesting gjorde vedtak med forventinger om oppgaveoverføring til de nye regionene. De første vedtakene ble gjort allerede våren 2014. I juni 2016 gav fylkestinget i Akershus mandat til å starte forhandlinger med nabofylkene. Alle vedtak i Akershus fylkesting har invitert Oslo med i prosessene i regionreformen på Østlandet. Venstres fylkestingsgruppe har støttet alle disse vedtakene.
Status i oktober 2016 er at Oslo fortsatt ikke ønsker å delta i prosessene med de andre fylkene og at det pågår forhandlinger mellom Akershus, Østfold og Buskerud. Forhandlingene forventes avsluttet i løpet av november. Da vil fylkestingsgruppa til Akershus Venstre ta stilling til forhandlingsresultatet og avtalen skal behandles i fylkestinget. Deretter skal Stortinget avgjøre hvordan de nye regionen skal se ut.
Vil ikke dele opp Akershus
Akershus Venstre har i sine innspill til Venstres stortingsgruppe vektlagt at man i regionreformen bør se på sammenhengenede bo- og arbeidsmarked, og at vi derfor foretrekker en sammenslåing av Akershus og Oslo sier Solveig Schytz. Vi har også spilt inn at det Akershus blir stående alene er et reelt alternativ sett med våre øyne, og at en sammenslåing av Akershus, Østfold og Buskerud er å foretrekke framfor en sammenlåing med bare Østfold sier Schytz.
Akershus Venstre har i sine innspill til stortingsgruppa også vektlagt at framtidige regiongrenser ikke nødvendigvis må følge dagens fylkesgrenser men at vi er bekymret for en oppdeling av Akershus. -Hvis Akershus deles mellom ulike regioner, vil man oppnå det motsatte av det vi nå prøver å få til: større sammenheng og samhandling i hovedstadsregionen understreker Schytz.