Fordi livet forandrer seg

Psykisk helse, Ill: Ukjent

10.oktober er Verdensdagen for psykisk helse. Denne FN-dagen blir markert i over 150 land, og i Norge samles flere tusen frivillige til innsats for at vi alle skal få bedre helse. I fjor var temaet “Se hverandre – kast masken”; og også i år er åpenhet om psykisk helse en av hovedmålsetningene. Selve temaet i år heter imidlertid “… fordi livet forandrer seg”.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Vi lever i en verden som alltid har vært i endring; men jeg tør påstå at endringene og omstillingene i dag er flere, de er raskere og de er nærmere enn før. Endringene skjer både i omgivelsene nært oss, i kommunen vi bor i, landet vi bor i, og i den verden vi bor i. Blant aktuelle temaer som innebærer stor forandring i hver og en av oss sitt liv er klimaendringer, innvandring og økt arbeidsledighet. Gjennom mitt liv er den rivende teknologiutviklingen slående, sosiale medier gjør oss alle så synlige og sårbare, og et økende prestasjonspress skaper utfordringer for generasjonen som følger etter. Ingen av oss kan leve et liv i vakuum: derfor vil endringene også påvirke deg. Endringer er en naturlig del av det å leve; og hvordan man møter livet i forandring påvirker vår psykiske helse. Det sunne er gjerne en balanse; men dersom alt oppleves nært og stort og voldsomt kan det gi ei negative påvirkning på helsa di.

Men endringene skjer også i oss selv. Vi har alle en tendens til å tro at det bare er verden som endrer seg, mens vi selv står stille. En studie I 2013 viste at mennesker i alle alder konsekvent undervurderte hvor mye de kom til å endre seg i framtida; både når det gjaldt personlighet, verdier og interesser. Vi er heller ikke statiske, selv om det er enklere å forestille seg at alt vil fortsette som før enn å forestille seg et hopp rett ut i det ukjente.

Og mens livet endrer seg og du endrer deg, forsøker også vi i Harstad kommune å endre oss og tilbudet vårt til det enda bedre. Blant de virkelige gode nye satsningene i Harstad finner vi Fontenehuset. På Fontenehuset skal medlemmer og ansatte sammen jobbe for å løse oppgaver. Her skal alle sees, høres, være til nytte, tilhøre et felleskap og mestre oppgaver. Frivillighet, relasjoner og likeverd er husets grunnleggende verdier. Dette arbeidsfellesskapet gir flere noe å gå til – og noe å gå videre fra.

Det å være trygg på egen identitet og føle tilhørighet nettopp nå i en tid med store endringer kan forebygge din psykiske helse, og også gjøre deg friskere.

Årets tema “…fordi livet forandrer seg” øker bevisstheten rundt betydningen av endringer, og hvordan tilhørighet og meningsfulle aktiviteter bidrar til bedre psykisk helse.

 

Maria Serafia Fjellstad

Varaordfører i Harstad, kommunestyrerepresentant for Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**