DELS 2050
Helt i tråd med Stortingets tilslutning til å gjennomføre en kommunereform, ønsker vi i Lier Venstre å gjøre de riktige grepene for å imøtekomme, legge til rette for, og ikke minst styre utviklingen i vårt område.
Utviklingen frem til i dag kan fortelle oss mye om hvordan morgendagen ser ut, men selvfølgelig vanskelig å anslå eksakt.
DELS 2050 (det er snaut 34 år fram i tid) vil sannsynligvis innebære en kommune med anslagsvis 300.000 innbyggere.
Størsteparten bor i storbyen vår Drammen, men 2050-versjonen av Drammen vil være mer lik dagens Oslo med mange bydeler og tilstøtende byer som Hokksund, Mjøndalen, Lierbyen og Svelvik.
Det er med dette som utgangspunkt at vi i Venstre er positive til å se på nye løsninger.
Må tenke nytt
Løsninger som klarer å håndtere alle disse innbyggerne.
For oss sitter det langt inne å se bort fra fremtidens prognoser, og ikke være nysgjerrige på hvordan vi kan tilrettelegge for et enda bedre samfunn for oss som bor og oppholder seg her.
Ikke bare nå, men i morgen.
Med utgangspunkt i kommunens hovedoppgaver; tjenesteproduksjon, samfunnsutvikling/-utbygging og lokaldemokrati, mener vi det er interessant å se hvordan vi kan bygge en storkommune sammen med nabokommunene våre.
At vi utelukker kommuner østover sier seg selv når vi leser Sanners rapporter og planer om by- og stedsutvikling med bærekraftige byer og sterke distrikter.
Og vi i Lier Venstre er enig med Sanner; vi har potensielt mye å hente på å tenke nytt. Helt nytt!
For hele regionen
Se for dere at innbyggerne i DELS 2050 må ivaretas for fremtiden.
På kommunenivå i vår nye kommune har vi fått ansvar for kollektivtransport, og vi har fortsatt ansvar for arealbruk, næringsutvikling og alle tjenestene.
For å ivareta lokaldemokratiet har vi fortsatt et kommunestyre med 49 representanter, men utvalgene, komiteene og andre løsninger som fungerte godt i 2016 ser kanskje helt annerledes ut?
Flere politikere er sannsynligvis frikjøpt med deltidsstillinger slik at også lokalpolitikken er profesjonalisert der det trengs.
Når folk stemmer på politikere i Lier i dag, er det lite man får gjort med næringsutvikling, kommunikasjon eller helse.
Det tilhører en annen kommune, men påvirker oss i aller høyeste grad.
DELS vil ivareta hele regionens interesser, og politikerne ser regionen som en helhet.
Robust kommune
Allerede i dag har vi store prosjekter som rv23, E18-påkobling, Fjordbyen, nytt sykehus, ny jernbane og Buskerudbyen 2.
Folkens (ikke bare dere under 50 år); vi må tenke framover!
Det er derfor veldig gledelig å se at Fylkesmannen i dag, 28. september, mener at vi må slås sammen for å ivareta samordnet og helhetlig samfunnsutvikling i Drammensområdet.
Det er gledelig å se at Fylkesmannen forstår at dette vil styrke lokaldemokratiet ved at stemmeseddelen påvirker de reelle lokalpolitiske sakene som tross alt foregår utover Liers grenser.
Og det er ikke minst gledelig å se at Fylkesmannen ser DELS som en bærekraftig og økonomisk robust kommune.
Tilslutt vil jeg bare poengtere at innbyggerundersøkelsen i Lier viser at veldig mange har forstått behovet, og ser positivt på kommunesammenslåing.
Synd at så få av oss i kommunestyret deler dette synet.
Geir Cato Kristiansen
Kommunestyrerepresentant, Lier Venstre