Møtet begynner kl. 17.00.
Saksliste ligger her.
17.00 Opprop
Fra Venstre møter Jon Gunnes, Lucie Katrine Sunde-Eidem, Erling Moe og Trond Åm.
17.17 Trondheim kommunes investeringer i skatteparadiser
Saken er fremmet for å se på om investeringer i skatteparadis kan unngås gjennom å implementere dette i kommunens regelverk. Rådmannen vurderer at dagens regelverk ivaretar etiske forhold rundt investeringer på en god måte.
17.35 Vintervasskleiva, søknad om dispensasjon fra rekkefølgekrav
Gråkallen Vinterpark AS har søkt om dispensasjon fra å bygge gang- og sykkelvei fra Ferista til Skistua. Rådmannen har i sin innstilling foreslått å avslå søknaden om dispensasjon, men flertallet i byutviklingskomiteen har innstilt på å gi dispensasjon. Trond Åm fremmet rådmannens forslag i byutviklingskomiteen, men fikk ikke flertall for det. Forslaget hans ble støttet av SV, MDG og Sp.
Sammen med Krf, SV, MDG og Sp går vi inn for rådmannens forslag om å ikke gi dispensasjon.
Trond Åm tar ordet i saken:
Leser man sakspapirene er det helt åpenbart at det å gi dispensasjon i denne saken er i strid med Plan- og bygningsloven. Venstre er i mot vinterparken, da den er i strid med planene for Bymarka. Det er nødvendig med rekkefølgekravene. Venstre støtter derfor rådmannens innstilling til byutviklingskomiteen om at søknaden avvises.
Bystyret vedtar med 48 stemmer at Vintervasskleiva får dispensasjon.
18.07 Privat forslag – Skolenavn på nytt voksenopplæringssenter
I Trondheim har alle de kommunale skolene navn som sier noe om beliggenhet. Dette har ikke Enhet for voksenopplæring (EVO). Forslagsstiller ber derfor rådmannen starte en prosess for å gi Enhet for voksenopplæring (EVO) et navn slik at det blir enklere å forstå at dette er en skole.
18.11 Forvaltningsrevisjon – Medisinhåndtering
Forvaltningsrevisjonen har foretatt stikkprøvekontroller av medisinhåndteringen ved helse- og velferdssenter og helsehus. Kontrollen viser mangelfulle regnskap av A- og B-preparater. Bystyret er kritisk til omfanget av mangelfulle regnskap av A- og B-preparater som er avdekket i helse- og velferdssenter og helsehus. Bystyret ber derfor om at det etableres rutiner for systematiske internkontroller av medisinhåndteringen, og at avvik registreres og følges opp.
18.22 Miljøledelse ISO 14001 – med fokus på energimål
I 2006 ble kommunen miljøsertifisert for sin sentrale miljøstyring. Det settes krav til ekstern og intern revisjon. Rådmannen har sørget for at miljømålene inngår som en del av de ordinære styringen av kommunen.
18.28 Pause
Bystyret tar 30 minutter pause.
19.02 Komiteinitiativ: Tilfeldigheter bør ikke avgjøre hvor god SFO barna får
Komiteinitiativ fra Oppvekstkomiteen, fremmet av Lucie Katrine Sunde-Eidem om innholdet i SFO. Det handler om å få en rammeplan for SFO. Dette er det første komiteinitiativet i denne bystyreperioden.
Lucie Katrine Sunde-Eidem tar ordet:
“18.august i år skrev Adressa at politikerne i Trondheim ikke hadde kommet med ett komiteinitiativ. Det er derfor med stor glede at oppvekstkomiteen nå har fremmet denne periodens første komiteinitiativ.. En god oppvekst varer livet ut og vi i oppvekstkomiteen vet hvor viktig det er at kommunens tjenester innen barnehage, skole og SFO ivaretar barnas trygghet og utvikling. I Trondheim har vi utallige assistenter, pedagoger og lærere som hver eneste dag bygge en liten del av våre barns plattform. Både faglærte og ufaglærte gjør en fremragende innsats for barna våre hver eneste dag. Hver eneste time.
Så er det vi som sitter her sin oppgave å sikre at kommunens barnehager, skoler og SFOer tilbyr rammer og forutsetninger som gjør at ansatte kan oppleve mestring og mening i jobbene sine. Dette fordrer at vi sikrer rett kompetanse, nok kompetanse og tydelige forventinger og rammer.
Vi må sikre et kvalitativt tilbud for SFO og vi må ta inn over oss at mange endringer har skjedd i familielivet siden SFO-tilbudet ble lansert. Vi kan like det eller ikke like det, men realiteten er at mange foreldre jobber i 100 % stillinger i dag. Det private markedet for leksehjelp har eksplodert, det er et signal om at dagens offentlige tilbud ikke møter familiers behov. Ressurssterke familier kjøper seg ut av dette. Noen har også mulighet til å jobbe redusert for å følge opp barna selv. Med dette som bakteppe kan vi ikke bli overrasket over at sosiale ulikheter reproduseres.
I dag har jeg hatt gode samtaler med Utdanningsforbundet som støtter initiativet vårt om å få lagt frem en rammeplan for kommunens SFO-ordning. Men som både kvalitetsmeldingen til SFO og Utdanningsforbundet påpeker er det viktig at en rammeplan ivaretar den enkelte skoles handlingsrom til å utvikle innhold og organisering av sin SFO.
SFO skal ikke brukes som en del av ordinær opplæring utover det som trengs til frivillig pedagogisk leksehjelp. Fysisk aktivitet og frilek må fortsatt være hovedelementet i SFO. Betydningen av lek for barns utvikling må tas på alvor.”
19.22 Private forslag
Svein Otto Nilsen (PP): Bruken av Seildampskipet Hansteen i fremtiden
Trond Åm (V): Nedklassering av fylkesvei til kommunal vei
19.23 Kortspørsmål:
Svein Otto Nilsen (PP): Ambulerende skjenkebevilling
Svein Otto Nilsen (PP): Hva skjer etter rotenonbehandlingen?
Ottar Michelsen (SV): Innherredsveien
Ingrid Marie Sylte Isachsen (SV): Fattigdom
19.40 Interpellasjoner
Isachsen (SV) og Reitan (Ap): Legg nasjonalt kompetansesenter for ungdomsarbeid, ungdomsmedvirkning og ungdomsinformasjon til Trondheim
Lindvåg (Ap): Toppindustrisenteret til Trondheim
20.12 Kvalitet i hjemmetjenesten
Formannskapet bestilte i 2015 en sak om hjemmetjenesten, om hvilke forventninger og mål brukerne kan forvente av kommunen.
20.25
Bloggen avsluttes for i kveld. De som ønsker å følge bystyret videre kan følge med på streamingen til bystyret her.