En landbrukspolitikk for miljø og dyrevelferd

Foto: Jo Straube

Oslo Venstre mener hensikten med landbrukspolitikken bør være å produsere mat på en ressursmessig bærekraftig og dyrevelferdsmessig god måte. Dette i motsetning til dagens landbrukspolitikk hvor målet er høyest mulig produksjon, på bekostning av dyrevelferd, jordsmonn, kulturlandskap og folkehelse.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Oslo Venstre mener miljøverdier og dyrevelferd fremmes gjennom en politikk som bidrar til dyr på beite. Beite i utmark er viktig for å bevare kulturlandskap, og kan bidra til naturmangfoldet der gjengroing kan føre til at arter går tapt. Et fôr med stort innslag av gress er naturlig for ku, sau og geit, og er derfor bedre for dyrevelferden enn et for stort innslag av kraftfôr. Kjøtt og melk fra beitende dyr har en sunnere fettsyresammensetning og et høyere innhold av Omega 3. Produkter fra beitedyr har ifølge forskning en målbar effekt på vår helse, slik at en overgang til mer beite også er bra i et folkehelseperspektiv.

Kraftfôr er i dag så billig at det ofte er ulønnsomt å sende dyr på beite. Kraftfôr gir i tillegg økt produksjon av melk og kjøtt per dyr, og gjør at man kan ha større besetninger enn det er eng- og beiteressurser til. En landbrukspolitikk som sterkt vektlegger økt produksjon pr dyr bidrar dermed til økt bruk av kraftfôr og redusert beiteandel.

Oslo Venstre mener utsetting av løsdriftskravet til 2034 er et skritt tilbake for dyrevelferden hos norske melkekyr. Tiltak som skal iverksettes for økt beitebruk og bevaring av gamle norske storferaser kan ikke gå på bekostning av dyrs mulighet til naturlig adferd.

Reduserte klimagassutslipp fra landbruket er en nødvendig del av en helhetlig landbrukspolitikk. Husdyr som fôres med kraftfôr slipper ut noe mindre klimagasser enn om de spiser gress, men størsteparten av utslippene er uløselig knyttet til selve produksjonen av mat. Oslo Venstre mener politikken må gi sterke incentiver for gjennomføring av klimatiltak i landbruket. Oslo Venstre mener disse klimagassutslippene må avgiftsbelegges på en måte som likebehandler innenlandsk produksjon og import. I tillegg vil Oslo Venstre ha særlige tilskudd til driftsformer og som bidrar til reduserte utslipp.

Oslo Venstre vil:

  • At landbrukspolitikken skal prioritere helse- og miljøverdier samt dyrevelferd, fremfor høyest mulig produksjon
  • At subsidiene til landbruket i større grad skal rettes mot bønder som tar i bruk utmarken, sender dyrene på beite og opprettholder norske kulturlandskap.
  • At det må lønne seg for bonden å fôre gressetende husdyr på gress framfor kraftfôr.
  • At kravet om løsdrift innen 2024 gjeninnføres.
  • At klimautslipp også bekjempes med avgifter. Klimaavgifter på matvarer ilegges importerte varer på lik linje med innenlandske.
  • At det nedsettes en administrasjon som gir grunnlagene for avgifter og måloppnåelse for klimatiltak i landbruket.
  • Dreie landbruksstøtten fra produksjonsrettet støtte til støtte som bidrar til å ivareta miljøvern.

Vedtatt i Oslo Venstres hovedstyre 31. august 2016

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**