LIVEBLOGG: Bystyrets møte 07.09.16

Guri Melby, Espen Ophaug, Toril Berge Flatabø og Hallstein Bjercke er toppkandidater på Oslo Venstres bystyreliste., Foto: Jo Straube

Oslo Venstre blogger live fra bystyrets møte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

15.00 Opprop

For Venstre møter Guri Melby, Hallstein Bjercke, Espen Ophaug og Toril Berge Flatabø. Guri Melby har sitt første møte etter endt foreldrepermisjon og er klar til dyst i dagens møte.

15.05 Muntlig spørretime

  • Espen Ophaug stiller spørsmål til byrådslederen. Oslo Aps bystyregruppe var forrige uke ute i Dagens Næringsliv for å kritisere plan- og bygningsetaten for å være en sinke i boligbyggingen i Oslo. Er byrådslederen enig i den beskrivelsen av etaten?
    -Etter mye om og men svarer byråd Marcussen at byrådet ikke er enige i den beskrivelsen og at Plan- og bygningsetaten gjør en god jobb.
  • Hallstein Bjercke følger opp et spørsmål om private barnehager i Oslo. For Venstre er det ikke viktig hvem som driver barnehager, men at vi har nok plasser. Oslo er i sterk vekst og vi trenger flere plasser. Hva er viktigst for byråden? Er det at det er nok plasser eller at kommersielle ikke driver barnehage?
    -Byråd Tone Tellevik Dahl svarer at det viktigste for byrådet er at pengene fra kommunen går til drift av barnehage.
  • Guri Melby stiller spørsmål om oppfølging av bademeldingen. Det har i følge et notat fra byråd Hansen vært stillstand siden byrådsskiftet og det er uholdbart. Spesielt alvorlig er dette knyttet til at det ikke er gjort noe med prosessen for å realisere tre nye områdebad i Oslo. Stemmer det at ingenting er gjort siden byråden tiltrådte? Og i så fall hvorfor?
    -Byråd Rina Mariann Hansen svarer. Hun sier at hovedproblemet er at det forrige byrådet som ikke la inn penger til å følge opp Stovner bad.
  • Melby følger opp med spørsmål og utfordrer byråden til å svare på om det stemmer at det er det forrige byrådets feil at Stovner ikke har kommet lenger. Hvorfor har ikke byrådet da selv lagt inn penger til dette i noen av sine budsjetter? Hun spør også hva som skjer med områdebad vest og områdebad sør. Hun er bekymret for badetilbudet i Oslo sør særlig nå som Bymilljøetaten foreslår å avvikle Holmlia bad.
    -Byråd Hansen sier det stemmer at de ikke har lagt inn penger til dette selv heller, men de budsjettene er laget på veldig kort tid. Hun avviser også at det er hennes intensjon å avvikle Holmlia bad.
  • Hallstein Bjercke følger opp et spørsmål fra KrF om tilslutning til nettverket Mayors against anti-semittism. Foreløpig har ikke Oslos mayor signert denne, og Bjercke spør hvem som er mayor. Er det ordføreren eller er det byrådslederen?
    -Ordfører Marianne Borgen svarer at ordføreren leder bystyret og at byrådslederen leder byrådet.

16.17 Spørretimen er over, og vi går over på de ordinære sakene.

  • Nå behandler bystyret en budsjettjustering. Det er gjort en feil i salderingen av budsjettet og derfor må bystyret behandle dette. Sammen med Høyre foreslår Venstre å legge inn mer penger til skole. Totalt foreslår vi 10 millioner kroner til økt lærertetthet i inneværende år.
    Toril Berge Flatabø holder Venstres innlegg. Ved skolestart kunne vi lese at skolebyråden ikke hadde penger til å bemanne opp skolen. Vi vedtok et revidert budsjett i juni, og da fremmet Venstre forslag om mer penger til skolen. Dette handler ikke om spill og spetakkel. Det handler om at vi fortsatt mener det skal være mer penger til skole og foreslår det igjen nå. Det er 10 millioner og i stedet for å styrke egenkapitalen slik byrådet vil, så vil vi gi det skolen.

16.57 Vi er nå på behandling av saker fra Kultur- og utdanningskomiteen

  • Nå behandler bystyret sak om handlingsplan mot mobbing og etablering av mobbeombud.
    Da har et enstemmig bystyre vedtatt handlingsplanen og fra og med 2017 har Oslo et mobbeombud. Flotte saker!

17.30 Nå tar bystyret middagspause. Vi er tilbake med mer blogg om 45 minutter! Gled deg!

18:20 Bystyret settes igjen.

18.31 Nå behandles en sak om å søke om prøveprosjekt med heroinrøyking og injisering av andre stoffer enn heroin på sprøyterommet.

  • Toril Berge Flatabø holder Venstres innlegg. Ruspolitikk for Venstre har alltid handlet om skadeforebygging. Venstre har vært for å åpne heroinrøykerommet i mange år. Dette er en mulighet til å gjøre hverdagen for de tyngste brukerne bedre. Vi vet at røyking er mindre farlig enn injisering, og da kan jeg ikke skjønne hvorfor vi ikke skal prøve dette ut. Sprøyteromsforskriften åpner ikke i dag for injisering av andre stoffer enn heroin. Det er utrolig synd, for i sprøyterommet kan man injisere i trygge omgivelser og med kvalifisert personell til stede. Jeg er glad for at Oslo bystyre vedtar dette, så får vi håpe at også regjeringen vil la oss prøve dette ut, sa Flatabø (sånn omtrent).

18.57 Nå behandles forslag om tiltak mot stans og parkering i sykkelfelt

  • Guri Melby holder Venstres innlegg. Hun startet med å berømme initiativtakerne for å sette et viktig tema på dagsorden. Venstre fremmer i denne saken forslag om en egen funksjon i appen BYMelding der syklister kan melde fra om feilparkerte biler, en holdningskampanje for å motvirke stans i sykkelfelt, bedre skilting, hyppige kontroller over en lang periode og bøtelegging og informasjon til bilister som stanser eller parkerer i sykkelfelt. Som eneste parti går Venstre inn for en holdningskampanje som tiltak. Det er synd, for det er et viktig tiltak for å sørge for at bilistene i byen forstår at og hvorfor de ikke skal stanse i sykkelfeltet. Parkering i sykkelfelt er ulovlig, farlig og til hinder for god fremkommelighet. Slik kan vi ikke ha det i det. Trafikantenes holdninger er viktige, dette handler om kultur og jeg tror holdningskampanje vil ha effekt, sa Melby, blant annet.

19:25 Nå behandles reguleringssak for Grenseveien 69.

  • Espen Ophaug holder Venstres innlegg. Uenigheten i komiteen handler om én lamell. Vi mener det er bedre å bygge også denne lamellen, ikke bare fordi det er flere boliger, men også fordi den lamellen vil ramme inn utområdet på en måte som gjør grøntarealet mer attraktivt.

19.43 Nå behandles sak om Harbitzalleen 1-7.

  • Espen Ophaug holder Venstres innlegg. Venstre ønsker å sende saken tilbake til byrådet i påvente av områdeplan for Skøyen, slik som kommuneplanen krever. For hver plan på Skøyen som vedtas før områdeplanen er vedtatt blir handlingsrommet til bystyret mindre. Forslaget kommer ikke til å få flertall i bystyret, og Venstre stemmer derfor subsidiært for detaljreguleringen.

20:13 Nå behandles sak om tomt i Søndre Nordstrand – Jordstjerneveien.

  • Espen Ophaug holder Venstres innlegg. Venstre kommer til å stemme for å regulere denne tomten til bolig heller enn barnehage. Det gir oss masse rekkehus som er populært og bydelen har sagt at vi ikke trenger barnehage akkurat her. Vi mener at når utbyggingsprosjektet krever opparbeidelse av turvei bør det være en del av rekkefølgebestemmelsene, sa Ophaug (omtrent).

20:20 Nå behandles reguleringen av Jordal idrettspark.

  • Espen Ophaug holder Venstres innlegg. Det er veldig bra at vi endelig får vedtatt Jordal Amfi. Dette har Venstre jobbet for lenge. Denne planen legger til rette for en flott arena for både topp og bredde. Venstre synes det er synd at byrådet ikke vil bygge Jordal amfi så stort som det burde være. Det er et tap for byen, Gamle Oslo og for idretten. Heldigvis er dette bare reguleringsplanen, vi kan fortsatt oppskalere anlegget når byrådet kommer på bedre tanker, sa Ophaug. Han snakket også om viktigheten av nok handicapparkeringsplasser.

 

20:53 Da er bystyremøtet over for i dag, men frykt ikke! Allerede om noen uker er vi tilbake. Da skal det midlertidige byrådet legge frem sitt budsjettforslag. Det vil du ikke gå glipp av!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**