Luftkvaliteten i Asker

Jostein F. Tellnes og Marit H. Meyer, Asker Venstre
Jostein F. Tellnes og Marit H. Meyer, Asker Venstre, Foto: Svein Ivar Fors

Asker starter nå et informasjonsarbeid om luftkvaliteten i Asker. Det er bra, for helsefarene ved luftforurensning blir stadig mer forskningsbelagt og allment kjent.

Bakgrunnen er Venstres forslag om å måle luftkvaliteten langs E18, samt ved Røykenveien og Slemmestadveien. Dette er nå gjennomført. Resultatene viser at utslipp av nitrogenoksider er høy flere steder langs E18, som ved Holmen og Reistadlia. Svevestøv er også et problem, selv om nivåene ikke er like kritiske. Vi er ikke pålagt å vurdere akutte tiltak slik som forbud mot dieselbiler som i Oslo, men vi bør følge nøye med og må gjøre det vi kan for å få ned utslippene.

Luftforurensning er et folkehelseproblem. Kronikere og personer med luftveisplager er særlig utsatt. Forskning viser at risikoen er stor også for personer som ikke har slike plager.

Når tusenvis av Askerborgere bor langs E18 må vi ta dette på alvor. Vi må sørge for at ny E18 gjennomføres på en måte som får ned luftforurensningen. Det er viktig for de som bor langs E18 idag og helt nødvendig for å kunne bygge nye boliger i nærheten av E18, blant annet på Høn-Landås, Holmen og i Asker sentrum.

Når tusenvis av Askerborgere bor langs E18 må vi ta dette på alvor.

Utslippene i de mest forurensende stedene i Asker er sammenlignbare med målestasjonen langs E18 i Bærum. Basert på målingen i Bærum skal nå Askers befolkning få informasjon om luftkvaliteten. Informasjon vil sette luftkvalitet på agendaen. Folk kan ta forholdsregler på dager med mye forurensning. Flere kan velge å la bilen stå på dager med høye svevestøvverdier av hensyn til lokalsamfunnet.

Den store jobben videre blir å forsterke innsatsen for mer bruk av kollektiv, gange og sykkel i Asker, samt nullutslipps-kjøretøy. Det jobber Venstre iherdig for. Mer miljøvennlig transport vil få ned utslippene og gi ren luft i Asker selv som vi blir stadig flere innbyggere.

 

Marit H. Meyer, kommunestyrerepresentant og gruppeleder for Venstre i Asker

Jostein F. Tellnes, kommunestyrerepresentant for Venstre i Asker

 

Innlegget sto på trykk i Budstikka 2. september 2016.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**