Gründerhus – et strategisk kinderegg

Tove Hofstad og Lier Venstre er på lag med de firbeinte og vil at kommunen samarbeider med innbyggerne for å få til hundeparker i Lier, Foto: Pål Næss, Lierposten

Det vil være en glimrende idé å etablere et gründerhus i, eller nær Lierbyen. Tove Hofstad mener et gründerhus vil være en vitamininnsprøytning for handelsstanden i Lierbyen sentrum, i tillegg til å være et kinderegg for lokalt næringsliv.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Lier er en kommune som rommer et mangfold av mennesker. Det finnes mange kreative og innovative personer bosatt i Lier allerede, og flere tenker på å flytte hit til oss. Mange liunger har allerede startet egne bedrifter, og utviklet egne produkter. Og mange sitter med geniale ideer som er i ferd med å klekkes ut.

 

Utgifter til kontorlokaler kan være krevende å håndtere i en etableringsfase. Man kan også forstå at det er utfordrende å framstå som profesjonell når man ikke har egnede møtelokaler å invitere sine forretningsforbindelser til. I tillegg kan man forestille seg savn av kolleger som kan heie og gi råd underveis.

 

God stedsutvikling fremmer verdiskaping og næringsutvikling

– Hvordan kan Lier kommune legge til rette for bedrifter som har framtiden foran seg, og de arbeidsplassene som ennå ikke er skapt? Kan Lier kommune samtidig bidra til å skape vitalitet i et søvnig kommunesentrum i Lierbyen?

– Svaret er ja!

Det vil være en glimrende idé å etablere et gründerhus i, eller nær Lierbyen. Et gründerhus vil være en vitamininnsprøytning – et skikkelig trekkplaster – for handelsstanden i Lierbyen sentrum, i tillegg til å være et kinderegg for lokalt næringsliv. Tre gode ting på én gang.

  • Et gründerhus vil gi oss flere kortreiste arbeidsplasser, skapt av egne innbyggere.
  • Når flere kreative sjeler samles på ett sted, vil møteplassen fungere som en rugekasse for flere gode ideer.
  • Og ikke minst vil det bli et utstillingsvindu for lokalt næringsliv med tanke på investorer.

 

Strategisk næringsplan fram til 2028 klar i høst

Lier kommune er i ferd med å ferdigstille en strategisk næringsplan som skal ut på høring i september, hvor nettopp gründerhus er et av tiltakene som foreslås. Planen har både kort- og langsiktig perspektiv (2016-2028), og vi ønsker et utstrakt samarbeid med næringsliv og innbyggere for å gjøre planen så god som mulig. Referansegruppa som jobber med næringsplanen inkluderer personer fra næringsrådet, lokalt næringsliv og eiendomsutvikling, samt tre lokalpolitikere og ordfører.

Det er mange gode målsettinger og fine tiltak i planen, men nettopp etablering av et gründerhus vil vise at kommunen satser på nyutvikling og innovasjon, samtidig som det vil bli en samlingsplass som kan skape blest om kommunen. Hvis dette gjøres riktig, vil det bli en faglig arena for både politikere og næringslivet. Gründerhuset vil også kunne brukes som et kompetansesenter for nyutvikling og merkevarebygging i kommunen.

 

Hvordan gründerhuset kan se ut

Man kan se for seg et åpent kontorlandskap med mange arbeidsplasser, og kanskje et stort og lite møterom. Kontorlandskapet bør kunne ryddes bort for å avholde små messer eller samlinger. Målet må være å skape en plass det er attraktivt å jobbe ved og en plass det er attraktivt for eksterne å oppsøke. Kontorfasilitetene må være enkle, men funksjonelle. Nettilgang med høy hastighet og god kapasitet må være en selvfølge.

Tilhørigheten til Grønne Lier bør synes på veggene i disse lokalene, både med tanke på farger, og valg av interiør. Det bør ikke være noe tvil om hvilken kommune man hører til, og profilen til gründerhuset må være miljøvennlig og grønn.

Kriteriene for drift av gründerhuset vil måtte komme i neste fase. Her finnes det et utall av ideer å hente fra allerede etablerte gründerhus som for eksempel Mesh i Oslo, eller Gründerhuset Hi5 i Tønsberg.

Kommunen må kartlegge egnede lokaler, og vi politikere må sette av penger i budsjettet til å sette stedet i stand for tiltenkt bruk. Aktuelle brukere av stedet kan muligens forberede seg på dugnad og være med på å pusse opp stedet, og på denne måten få eierskap til stedet.

 

Jeg håper med dette at kreative hoder i Lier våkner og blir med på idéutvekslingen vi trenger for å få en næringsplan for framtiden.

(Debattinnlegg i Lierposten og Drammens Tidende 11. august, 2016)

 

Tove Hofstad

Gruppeleder, Lier Venstre

Medlem, referansegruppa for strategisk næringplan i Lier

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**