Presentasjon av kandidater til Stortingsvalgslista

Stortingsbygningen
Stortinget vedtar enstemmig kriselov for å håndtere utbruddet av koronavirus, Foto: (cc) Mette Møller Mork/Oslo Museum

Nominasjonsnemda har utarbeidet en liste på kandidater som skal bekle de seks første plassene på Stortingsvalglista.

Her er kandidatene i alfabetisk rekkefølge:

Mats Hansen, Rana (1988)

Mats (V)

Jeg er 28 år og er født og delvis oppvokst i Mosjøen, men bor i Mo i Rana. Da jeg var 16 år flyttet jeg til Mo i Rana for å begynne på idrettsfag. Jeg har halve familien i Mosjøen og den andre halvdelen i Mo i Rana, og kjenner derfor denne delen av Helgeland veldig godt. Jeg er Helgelands- og Nordlandspatriot på min hals og er fantastisk stolt over å komme fra og bo i Nord-Norge. Jeg mener vi vinner mer som fylke og region på å samarbeide om de store linjene, fremfor å krangle om enkeltsaker.

Jeg er utdannet sivilingeniør i maskinteknikk med spesialisering innen vedlikeholdsteknikk, og tok utdannelsen min i Trondheim og San Diego, California. Jeg har tidligere jobbet som vedlikeholdssjef i Rana Gruber i Mo i Rana, og nå jobber jeg som forbedringsingeniør i MOMEK Group.

Jeg er teknologinerd og er lidenskapelig opptatt av teknologiske løsninger og nyvinninger. Jeg er overbevist om at ny teknologi og nye løsninger er nødvendig for å løse morgendagens klimautfordringer. Jeg har ingen tro på at Norge kan være «Europas grønne batteri» og er sterk motstander av utenlandskabler til dette formålet. Jeg mener det er mye bedre å utnytte overskuddskrafta til å skape nye arbeidsplasser gjennom å etablere nye datasenter eller ny prosessindustri.

Jeg er relativt fersk som politiker, men har sittet i styret i Rana Venstre siden 2012 og jeg ble valgt til organisatorisk nestleder i Nordland Venstre i 2016. Under kommunevalget i 2015 var jeg førstekandidat og ble valgt inn i kommunestyret i Rana som eneste representant. Læringskurven i kommunestyret har vært bratt, men det har vært en meget spennende reise som jeg mener jeg har taklet bra.

I tillegg til industri- og næringspolitikk er jeg spesielt interessert i samferdsel og miljø. Jeg er en ivrig forkjemper for å forlenge jernbanen videre nordover fra Fauske, og mener dette er helt nødvendig å gjøre for at Nordland og Nord-Norge skal fortsette veksten vi har hatt de siste årene. Jeg er også sterk i troen på menneskers iboende skaperkraft og engasjement, og er opptatt av at staten skal legge til rette for gründervirksomhet.

Venstre ble mitt parti på grunn av det sosialliberale verdigrunnlaget som partiet er bygget på, der frihet for den enkelte og ansvar for samfunnet vi lever i står sentralt. Som kandidat for Nordland Venstre vil jeg kjempe for Venstres verdier og kjernesaker, sammen med en lidenskapelig innsats til det beste for Nordland fylke.

 

Anja Johansen, Vågan (1969)

Anja Johansen

Jeg er født i 1969 og kommer fra og bor i Svolvær. Jeg er lærer i videregående skole, EU-tviler og en storkonsument av kulturopplevelser som gjerne flagger med regnbueflagget. Siden 2011 har jeg sittet i kommunestyret og formannskapet i Vågan. Den enkeltsaken som fikk meg inn i partipolitikken var arbeidet mot konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja, kampen for et oljefritt LoVeSe. Tidligere organisasjonserfaring har jeg i hovedsak fra Amnesty International (styremedlem 2002 – 2010).

Glød for miljøet, utdanningsspørsmål og for menneskerettighets- og likestillingsarbeid har vært stikkord for mitt samfunnsengasjement.Det beste er i midten, og der står jeg fjellstøtt sammen med resten av Venstre – i skjæringspunktet mellom alles ansvar for hverandre, for miljøet og kommende generasjoner og den enkeltes frihet, i spennet mellom det private initiativet og det offentliges oppgaver. Og med tro på og mot til å gjennomføre det grønne skiftet!

Nordland Venstre har påvirka Venstres politikk nasjonalt og partiet har gått mot tidsuavgrensa fiskekvoter og strukturering av kystflåten under 11 meter. Jeg ser et klart potensial i natur- og kulturbaserte næringer – i de mange småbedriftene. Det samme potensialet ønsker jeg at vi skal lykkes med å få fram innafor fiskeri og andre sjørelaterte næringer. Det grønne skiftet bør bety ei god framtid for ressursrike Nordland.

 

Ida Gudding Johnsen, Bodø (1977)

Ida Johnsen

Jeg er 38 år og flyttet hjem til Bodø for 12 år siden. Jeg er stolt nordlending og ihuga venstredame. Jeg har tre barn og er daglig leder.

Troen på at Venstre trengs driver mitt politiske engasjement. Vår politikk er verdibasert, fremtidsrettet og helhetlig, og en viktig motvekt til både rødt og blått. Et grunnleggende positivt menneskesyn, et oppriktig liberalt tankegods og fokuset på ansvar for hverandre og en grønn og bærekraftig fremtid er verdier som gjør at jeg velger Venstre.

Jeg sitter nå i bystyret i Bodø. Jeg er 2. vara til sentralstyret og direktevalgt landsstyremedlem. Det er kort vei mellom grasrot og ledelse i Venstre, og mitt mål er at denne veien skal være like kort fra nord som fra sør. Det lokale engasjementet er viktig for meg, og jeg vil fortsatt ivareta vervet som folkevalgt i Bodø selv om jeg nå stiller som aktuell stortingskandidat.

Nordland er langstrakt og mangfoldig, og det er en utfordring å kjenne og representere hele fylket. Jeg har mye igjen å lære både om fylket og folket, og vil søke innspill og kunnskap fra alle lokallag og regioner. Jobb nr 1 i Nordland er å skape grønn vekst og nye arbeidsplasser slik at flere kan bo i nord. Med Venstres løsninger kan vi realisere potensialet som ligger i hele vår landsdel.

Norge har en rekke utfordringer som må løses i neste stortingsperiode. Omstillingen til grønn vekst, et grønt skatteskifte, en bærekraftig velferdsstat og kampen for et åpent og liberalt samfunn er saker hvor et sterkt Venstre er avgjørende for å lykkes. Dette vil jeg bidra til.

Jeg vil være en politiker som tør å tenke nytt og som står opp for grunnleggende verdier. Jeg vil gjøre alt jeg kan for at Venstre skal sitte på Nordlandsbenken på Stortinget i neste periode.

 

Arne Ivar Mikalsen, Hadsel (1970)

Portretter, Venstre LM 2015 Arne Ivar Mikalsen Foto: Jo Straube / Venstre

Bosted Stokmarknes, i Hadsel kommune. Gift, 2 barn. Yrke: Lærer/prosjektleder ved Voksenopplæringa, Hadsel VGS.

Det vanligste spørsmålet man får som politiker. Og som må kunne besvares er: Hvorfor stemme på dere?

Først. Dette er et stortingsvalg. De som velges inn fra sin landsdel forventes å jobbe for denne. Det er også minmotivasjon for å ta løs på en slik jobb. Men det er viktig for meg også å påpeke at ingen stortingsrepresentanter kan diktere et parti. Avveiningene som gjøres er ut fra programmet som vedtas i 2017. Et program vi alle har hatt muligheten til å komme med innspill til. Dersom vi skal henge sammen som parti er det dette vi må forholde oss til. Det er viktig for både troverdigheten og for å få gjennomført Venstres politikk.

Som kandidat og representant blir det min jobb å vinkle ting utfra et Nordlandsperspektiv. Nordland har mange muligheter, men vi har også noen problemer. Det er nok å ta av begge veier. Disse tingene må Nordland Venstre definere hvordan vi skal vektlegge i en valgkamp og etterpå.

Som Venstrepolitiker vil jeg måtte si noe om feltene vi har mye godt politikk på. Miljø er alltid viktig for oss. Oppvekst, helse, samferdsel og arbeidsplasser likeså.

Venstre har den beste miljøpolitikken fordi vi gjør det enklere å leve miljøvennlig. De gode løsningene for å ta vare på klima og miljø må forholde seg til den hverdagen vi lever i. Venstre skal ta det ansvaret som åpenbart er der for det grønne skiftet. Og vi må aldri glemme det klassiske naturvernet. Kampen mot olje i Lofoten og Vesterålen vil blusse opp igjen i 2017. Jeg er klar!

Folk kommer foran systemer. Enkeltmennesket skal sees, enten det er i helsevesenet, hos NAV eller i arbeidslivet.

Venstre vil ha en velferdsstat som finner løsningen gjennom medvirkning og som er tilpasset den enkeltes evner og ambisjoner. Forebygging er også svært viktig og at de som faller utenfor blir sett. Jeg vil at folk skal forstå at vi bryr oss!

For Venstre er det å sikre en god og trygg oppvekst for alle barn det viktigste. Kunnskap er nøkkelen for å sikre alle barn like muligheter. Men oppvekst handler om mer en skole. Vi skal se barn i alle livssituasjoner. Der de trenger hjelp og der vi skal gi dem nye muligheter.

Vi må skape arbeidsplasser nå for å sikre at neste generasjon får et stabilt og trygt arbeidsmarked. Venstre vil gjøre det enklere og mer lønnsomt å skape nye verdier. Slik legger vi til rette for nye grønne arbeidsplasser i fremtiden. Oljealderen er som vi ser og har sagt en stund, på hell. Nå kommer det grønne skiftet for full kraft. Det må vi beholde eierskap til. Jeg ser tendenser til at saksfeltet stjeles. Dels er det bra, men synd for oss som trakk det frem.

Et viktig spørsmål dersom jeg blir kandidat, og som jeg ønsker skal bli satt på dagsorden er «Hvordan formidle Venstres riktige, men noen ganger kompliserte løsninger?» Med det mener jeg at vi kan ha en tendens til å forlange mye av velgeren. Om vi ikke blir forstått når vi snakker, vil vi heller ikke få folk til å stemme på oss. For dette er oss og ikke enkeltpersoner alene. Et godt lag spiller hverandre gode. Jobben skal Nordland Venstre gjøre sammen.

Problemstillingen jeg mener toppkandidatene må jobbe mest med er: – Formidling, formidling, formidling!

Her må vi satse ressursene. Formidling av budskap er alt! Jeg kan vise til både gode og dårlige erfaringer fra tidligere valgår. Disse erfaringene kan vi nå ta i bruk. Valgkampen må disponeres mye bedre enn de forutgående. Med den politiske CV jeg har opparbeidet med over 10 år som aktiv i Venstre og min motivasjon for å fortsette, så kan jeg dekke et bredt saksfelt som representant for Nordland. Som fylkestingspolitikere kjenner jeg hele fylket godt. Jeg har god kjennskap til Stortingsgruppa og partiledelsen og vet derfor hva jeg går til. Jeg vet og at jeg har gode støttespillere sentralt. Samtidig husker jeg hvor jeg kommer fra. Glemmer man det kan man bare pakke sammen i neste sving.

Sluttord: En viktig forutsetning må på plass for at Nordland Venstre skal ha en mulighet til å få inn folk på Stortinget. Nordland Venstre må stå bak og støtte opp om kandidaten. Om det ikke skjer så blir det en umulig enmannsjobb. Den vil ikke jeg ta. Men om et samlet Nordland Venstre, fra Bindal til Andenes sier at de vil, da vet jeg at vi får det til. Da gir jeg full gass.

Politisk CV:

Kommunestyre og formannskapsmedlem Hadsel kommune fra 2007.

Fylkestingsrepresentant fra 2011. Er nestleder av næringskomitéen i Nordland Fylkesting. Satt i forrige periode i Kultur og miljø komitéen. Har to perioder i Venstres sentralstyre. Det gir god innsikt ihvordan parti og stortingsgruppa fungerer. Har vært leder av Nordland Venstre, samt andre verv i styret.

Sitter i Venstres marine utvalg. Jobber for tiden aktivt med forsvarspolitikk, skal delta på konferanse om forsvarsmeldinga på Stortinget i August. Har ellers jobbet tett med stortingsgruppa og partiledelsen om marin politikk, regionreformen, sykehus og samferdsel. Er pr dags dato styremedlem i Folkeuniversitetet Nordland ogHurtigrutenes Hus(Kultur/museum). Samt 1. Vara til Yrkesopplæringsnemnda, Luftfartsmuseet og NRK sitt distriktsprogramråd. Har vært fast medlem av Nordland fylkes eldreråd, som oppnevnt representant fra Fylkestinget. Dette gav verdifull innsikt i et saksfelt som vil øke i det norsk samfunnet.

Jeg har to perioder i Vesterålen Reiseliv, samt en i Hadsel Havn. Kjenner gjennom dette godt til typer av næringsarbeid, som er aktuelt langs hele kysten. Har vært leder av Akademikerorganisasjonen Samfunnsviterne i Nordland i to perioder. Noe som gir god innsikt til arbeidsliv og akademia i fylket.

 

Vilde Sofie Nohr, Bodø/Unge Venstre (1998)

Vilde Sofie Nohr

Vilde Sofie Nohr (18år.).

Født i 1998, og er fra Saltstraumen. Flyttet til Røsvik i Sørfold kommune I 2011, men i 2015 flyttet jeg på hybel til Bodø. Går 3.året på studiespesieliserende ved Bodø vgs.

Meldte meg inn i Unge Venstre sommeren 2013, og var senere med på å starte opp Salten Unge Venstre(Bodø Unge Venstre). Etter det har det bare ballet på seg, og jeg har fått vært med på, og lært utrolig mye. Nå er jeg leder av Bodø UV, nestleder i Nordland UV og styremedlem i Nordland Venstre. Er i tillegg styremedlem i Norsk Folkehjep Bodø. Tidligere har jeg vært leder av Sørfold Ungdomsråd.

For meg ble Venstre partiet mitt på grunn av at deres engasjement for varig vern av LoVeSe og for at de kjempet for en mer human asylpolitikk, det var også den sosialliberale ideologien som trakk meg mot Venstre. For meg er frihet viktig, men likevel må det være et sikkerhetsnett.

Var i juni 2016 med på Talentakademiet – som er Unge Venstres høyeste skolering. Der var jeg en uke på Stortinget sammen med tre andre fra Unge Venstre. Vi jobbet tett opp mot de politiske rådgiverene, og fikk et innblikk i hvordan prosessene foregår på Stortinget.

Politisk kan jeg bidra med et ungt og friskt syn på politikken. Av nasjonale saker er jeg opptatt av varig vern av LoVeSe, lovfestet rett til barnehageplass for asylbarn, jeg er i tillegg veldig opptatt av skolepolitikk og gründerpolitikk.

Lokalt er jeg opptatte av at Nordland blir et fylke som folk flytter tilbake til, ikke et fylke som man flytter fra. I min tid I politikken her i Nordland, og som leder av ungdomsrådet i Sørfold, har jeg sett hvilke unike muligheter det er her i Nordland. Både muligheter som allerede finnes, og muligheter man kan skape. Vi må jobbe slik at folk kan få øynene opp for dette, så er det samtidig viktig at politikerne sikrer arbeidsplasser, skoleplasser, sykehjemsplasser og boliger. Jeg er også opptatt av at kommunene og fylkeskommunene skal ta så miljøvennlige valg som mulig.

 

Carola Karl Urvik (1967), Vefsn

Carola Karl Urvik

Carola Karl Urvik bor i Mosjøen i Vefsn hvor hun har vært lokallagsleder (2007 – 2016). Høsten 2015 ble hun valgt inn i sin 2. periode som gruppeleder i kommunestyret etter et utmerket valgresultat på 6,2%. Hun innehar en rekke verv, blant annet fast formannskap-/planutvalgsmedlem, medlem i Arbeidsmiljø- og administrasjonsutvalget. Urvik har også vært leder i forbrukernemnda i samme kommune over to perioder (2007 – 2015) der hun blant annet har jobbet med et Fairtradeprosjekt. Hun var leder for Nordland Venstrekvinnelag NorVK, og har sittet i sentralstyret for Norges Venstrekvinnelag NVK fra 2013 – 2015 der hun også var organisatorisk nestleder i 2015. Fra oktober 2015 til april 2016 satt hun i det nasjonale, landsmøteforberedende utvalget som jobbet med tema barn, unge og oppvekst, ledet av Abid Raja. Carola Karl Urvik kommer opprinnelig fra Tyskland, men har blitt norsk statsborger i 2013.

Yrkesbakgrunn

Carola Karl Urvik er utdannet organist og orgelbygger. I 1995 tok hun ny utdanning som jordmor og har drevet som selvstendig næringsdrivende i privat fødestue i Tyskland. Etter hun flyttet til Mosjøen vinteren 2003 har hun jobbet henholdsvis i Mosjøen på fødestue, og nå i Sandnessjøen der hun er fast ansatt som jordmor. Det å jobbe innen helsevesenet gir hun god innblikk i de store utfordringene kommune-Norge har i forhold til helse- og velferdspolitikk, særlig med blikk på den sårbare infrastrukturen i Nordland.

Hjertesaker

Det er Venstres visjon om et sosialt og liberalt kunnskapssamfunn hvor folk har frihet og mulighet til å skape sin egen vei til det gode liv som er utgangspunkt i hennes politiske engasjement. Urvik er særlig opptatt av helse- og velferdsspørsmål, barn og unges oppvekstvilkår og miljøutfordringene. Hun vil bidra til å skape et samfunn der mennesker tar ansvar for hverandre og miljøet.

Carola Karl Urvik har markert seg tydelig i media i lokalpolitisk sammenheng og er en samfunnsengasjert person som tar sin ombudsrolle som folkevalgt politiker på alvor. Hun vil jobbe for et samfunn der enkeltmenneskene føler seg sett og verdsatt. En av statens viktigste oppgave er å legge til rette for at menneskene gis mulighet til selvstendighet og et fritt liv. Det er slik vi drar samfunnet i en positiv retning. Mindre byråkrati, bedre forhold for selvstendig næringsdrivende, sikre rettigheter til sårbare grupper, et helsevesen som er opptatt av pasientens egne erfaringer og utvikling av gode og solide tjenester der folk bor er bare noen av hennes ”kampsaker” til stortingsvalget i 2017.

Nordland er et fylke i vekst med mange muligheter, og med rike ressurser innen fiskeri, natur, turisme og mineraler som bidrar til stor verdiøkning i Norge. Arktisk landbruk, oppdrettsteknologi med lukkede merder, fiskeripolitikk, opprustning av Nordlandsbanen, fornybare transportløsninger og en fremtidsrettet, grønn næringspolitikk er andre viktige tema Urvik er opptatt av. Nordland får stadig mindre innflytelse på Stortinget. Det vil hun gjøre noe med og sørge for at Nordland får større gjennomslagskraft igjen i nasjonal sammenheng.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**