DETTE HANDLER OGSÅ OM DEMOKRATI

DETTE HANDLER OGSÅ OM DEMOKRATI (Av Wilhelm Jan Aronsen, tidligere rådmann i Andøy og tidligere kommunestyrerepresentant for Venstre)

Innbyggerne i Andøy er i disse dager i en form for unntakstilstand – dette takket være regjeringens forslag om å legge ned Andøya flystasjon. Fortvilelsen blir ekstra stor når vi er utsatt for fremlegging av tall som vi ikke gis muligheter til å sjekke nærmere, og spørsmålene er mange.

I er brev fra statsråden i forsvarsdepartementet, datert 04.05.2012 står det at drift av fremskutt operasjonsbase blir vurdert som mindre kostnadskrevende ved Andøya og Bardufoss enn Evenes. Investeringskostnader knyttet til støy og utbedring av tverrvindbanen på Andøya beregnes til kr 650 millioner. (I tillegg var forsvarssjefen i 2011 klar på at Evenes ikke kunne anbefales pga vanskelig innflygingsforhold.)

I dag har forsvarsministeren fått beregnet at investeringskostnader ved videre drift på Andøya vil bli kr 8.7 milliarder, og vi får ikke vite hvordan denne mangedobling av kostnader er fremkommet.

I forsvarsministerens tallmateriale fremkommer at av disse 8.7 milliarder går 3 milliarder til utbedring av tverrvindbanen. Samtidig viser andre tall at bygging av ny hovedflyplass ved Mo i Rana er kostnadsberegnet til kr 2.25 milliarder – dette inklusiv rullebaner, taksebaner, oppstillingsplasser, bygninger og tilførselsveier. Utbedring av tverrvindbanen på Andøya er altså beregnet til å ville koste kr 750 millioner mer enn totalkostnadene ved å bygge en ny storflyplass.

Forsvarsministeren synes ikke vi har krav på å få vite hvorfor utbedring av tverrvindbanen blir 750 millioner dyrere enn totalkostnadene ved å bygge en helt ny storflyplass.

En av grunnpilarene i et demikrati er at avgjørelser tas av flertallet, men en annen grunnpilar er at avgjørelser tas etter at alle impliserte parter har fått samme informasjon og dermed samme grunnlag for å ta en avgjørelse. Dette er tydeligvis ikke forsvarsministeren enig i.

For meg blir dette en ovenfra og ned holdning i forhold til innbyggerne i Andøy og en sterkt medvirkende årsak til at en mister all tillit til politiske prosesser.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**