To fylker blir ett
Fylket er fortsatt opptatt av sammenslåingen mellom Sør- og Nord-Trøndelag. Sammenslåingen er vedtatt av Stortinget. Stortinget har også vedtatt Regionreformen. Dette er et viktig skritt for demokratiet og en stor seier for Venstre.
Imidlertid er vi ikke tilfreds med de oppgaver regionnivået har fått, dette må det jobbes videre med. Vi er spesielt opptatt av at tannhelsetjenesten må forbli på regionnivå, den enkelte kommune vil bli for liten til å kunne ha nok kompetanse til de oppgavene tannhelsetjenesten etter hvert vil få.
22. juni er første møte i Fellesnemnda – som altså frem til valget i 2019 vil bestå av de to fylkestingenes representanter (43+35=78).
Frem til sammenslåingen 1. januar 2018 vil det være både møter i Fellesnemnda og møter i de enkelte fylkesting. Vedtaket er fattet, men det er enda mye som skal på plass før vi er klart for å oppstå som Trøndelag i 2018.
Vi vil være i opposisjon fortsatt, sammen med H og FrP. Tilsammen blir vi 20 representanter av de 78. En krevende rolle – men den kan bli spennende!
Siste helt egne fylkesting
Ørland og Bjugn var åsted for dette siste fylkestinget, 15.-16. juni, og vi i Venstre hadde aktive dager. Forberedelsene har vært gode. Gruppemøtene foran fylkestinget fungerer godt, og vararepresentantene gir gode bidrag til arbeidet i fylkestinget.
Av de aller første sakene kom rapport fra Forvaltningsrevisjonen: Mobbing og psykososialt arbeid i videregående opplæring – fremlagt for Tinget av Kontrollutvalgets leder Tove Eivindsen (V). Hun har også vært intervjua i Adresseavisen om denne rapporten.
Videre ble det diskusjon om Fylkeskunstner – der FrP ønsket å avvikle ordningen, men dette ble grundig nedstemt.
I sak om Regional Plan 2015-2020, fremmet Venstre forslag:
“Fylkeskommunen skal være i førersetet også når det gjelder å minimere avfall.
Fylkeskommunen vil ta vare på og gjenbruke, eventuelt, selge, utrangert men fullt brukbart utstyr, for eksempel ved rehabilitering av bygg.” Elisabeth Paulsen fremmet forslaget og begrunnet med at ofte blir klima til noe fjernt, noe vi som enkeltmennesker ikke kan ha noen innflytelse på. Vi ville at Fylkeskommunen kan vise til at gjenbruk er viktig – for oss alle – og at det offentlige må gå foran med gode eksempler. Fylkesrådmannen kommenterte forslaget og sa at Fylket jobber med saken, men at de ennå har langt igjen til målet. Kanskje var denne innrømmelsen medvirkende til at forslaget ble enstemmig vedtatt!
Også i saken om Regional Plan for arbeid og kompetanse – Høringsuttalelser til planprogram, hadde Venstre forslag.
Elisabeth fremmet følgende:
“Det konkrete arbeidet i denne saken bør fysisk knytte seg sterkt opp til våre videregående skoler, det vil utvikle en gjensidig påvirkning og samarbeid om regionens behov, og skolenes mulighet til samarbeid med det lokale næringsliv.”
Her fikk vi imidlertid ikke støtte av Rådmannen som kommenterte at denne saken dreier seg om høringsuttalelsene og dermed var Venstres forslag for tidlig å ta stilling til. Men vi fikk 18 stemmer for forslaget, bra, selv om det ikke var nok til å få det vedtatt. Men vi kan komme tilbake til saken når tiden er moden for det!
I Utfordringsdokumentet – forarbeid til høstens budsjett, og Fylkestingets anbefaling til administrasjonen – fremmer vi forslag sammen med FrP og H. Det er “pakkevotering”, og dermed allerede på forhånd klart at vårt forslag ikke blir vedtatt.
Fra Venstres side hadde vi lagt inn mer enn 20 konkrete forslag, alt overveiende om skole, særlig med henblikk på å styrke yrkesfagene. Elisabeth kommenterte, og i tillegg til skole la hun vekt på kollektivtrafikk og veivedlikehold.
Tove hadde innlegg om det begrensede beløp man får tildelt for å markere sametingsjubileet som markeres neste år, og hun oppfordret Fylkestinget til å ta sitt ansvar for den sørsamiske kulturen med største alvor. Dette har hun også hatt leserinnlegg om i Trønder-Avisa og Adresseavisen. Dette ansvaret blir jo ytterligere forsterket når vi slås sammen med nordfylket. Flere fra posisjonspartiene hadde anerkjennende innlegg til fordel for våre forslag, og uttalte at de hadde ønsket å støtte flere av våre forslag dersom dette hadde vært mulig.
Tove hadde også innlegg om “Gåstrategi” og et svært prinsipielt og viktig innlegg som gikk mot SVs forslag om å forby til støtende og krenkende reklame.
Vårt siste forslag i dette tinget var knyttet til sak om “Revidert realfagstrategi – Reale møteplasser”.
Blant andre er Vitensenteret trukket frem som et godt tilbud skolene kan bruke som inspirasjon både til elever som trenger noe ekstra å strekke seg etter, eller som ekstra stimulans for å få svake elever opptatt av realfag. Vitensenteret ligger i Trondheim og er lett å nå for Trondheimsskolene, men en møteplass av denne type er viktig for alle skolene, også de som ligger i distriktet. Forslaget var derfor:
“Det legges frem en oversikt over hvordan de ulike skolene i fylket kan nå sine “reale møteplasser – kan de få reise til denne plassen eller kan plassen komme til dem.” Elisabeth fremmet og begrunnet forslaget, og det ble også enstemmig vedtatt.
Venstres to representanter bidro også aktivt til at vi fikk til et felles enstemmig forslag om å styrke kapasiteten på ferjesambandet Brekstad – Valset, en sak det har gått høye bølger om i lang tid. Vi bidro også til et enstemmig forslag om utkast til uttalelse til NTP. Det er viktig at slike uttalelser som sendes til sentrale myndigheter er mest mulig enstemmige, er vi uenige lokalt blir uttalelsen gjerne lagt bort.
Vi sa ja til ny skole i Vanvikan, men Arbeiderpartiet fremmet forslag om ytterligere utredninger i saken, og det ble vedtatt. Høyre, FrP og vi mener saken er utredet godt nå til at vi kan vedta lokalisering nå.
Nå gjenstår møte i Fellesnemnda der Tove Eivindsen og Elisabeth Paulsen får følge av Nord-Trøndelags Egil Haugbjørg.