Uttalelse: Bevar Europas urskog

"Foto: Monica O. Oseberg"

På grensen mellom Polen og Hviterussland ligger Białowieżaskogen, den siste urskogen på det europeiske lavlandet som ennå er bevart. Den har et stort artsmangfold og er skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder. Til tross for dette ønsker polske myndigheter å hugge ned skogen til fordel for salg av tømmer. Venstre mener vi må tenke langsiktig og ansvarlig for å beskytte Europas eneste lavlandsurskog.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Det er estimert at omkring 20 000 dyrearter holder til i Białowieżaskogen. Blant dyreartene er det 450 fuglesorter, en stor ulvestamme og den største stammen av visent – den europeiske bisonen. Mange av dem er enten utrydningstruede eller finnes kun i denne skogen.

Dessverre ser krefter innad i den polske regjeringen på skogen som en økonomisk ressurs ved å tjene penger på salg av tømmer. Dette er en lignende tilnærming man har hatt til regnskogen og Venstre mener dette er bekymringsverdig. Hogst av urskogen blir møtt med stor kritikk fra flere forskningsmiljøer. Det hevdes også fra miljøorganisasjoner at hogsten kan føre til straffetiltak mot Polen siden landet bryter EUs Natura 2000-prosjekt. Prosjektet omhandler vern av truede eller viktige naturområder, og har som mål å beskytte og bevare biologisk mangfold. Venstre mener at alle land har et ansvar for at vi verner om viktige naturområder som urskogen; Å hugge trær i en verneverdig skog som Białowieżaskogen er et tilnærmet irreversibelt inngrep. Det tar 500 år før man får tilbake naturlig skog. Risikoen for at utrydningstruede dyrearter forsvinner vil øke betraktelig. Venstre mener at Polen og andre land har et ansvar for å verne om utrydningstruede arter.

Nylig ble direktøren for nasjonalparken i Białowieżaskogen sparket, sammen med 32 tilhengere av vern i det polske miljødepartementet. Det nye forskningsrådet som er satt inn regnes for å være langt fra nøytralt. Venstre mener at politisk styring av forskningsmiljøer er svært kritikkverdig, uavhengig av hvilket land dette forekommer i. En politikk som ofrer verneverdige områder for kortsiktig økonomisk vinning er ikke i samsvar med en bærekraftig og fremtidsrettet politikk som alle land har et ansvar for å føre.

Venstre mener at:

  • Urskogen Białowieżaskogen og faunaen i den må vernes.
  • Det bør legges et større press på Polen gjennom EU-systemet, for å verne om utrydningstruede arter.
  • Norge, gjennom EU-systemet, må bidra til at Polen stanser sine forsøk på politisk styring av forskningsmidler.
  • Norge skal legge press på Polen for å verne Bialtowiezaskogen og vurdere om det er mulig å bruke EØS-midler på skogvern.
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**