Vil ha bedre personvern for barn og unge

Iselin Nybø
Iselin Nybø, Foto: Venstre

Fredag 17. juni fremmet Venstres stortingsrepresentant Iselin Nybø sammen med Sveinung Rotevatn, Trine Skei Grande og Abid Q. Raja et representantforslag om å sikre personvernet for barn og ungdom.
– Venstre ønsker å øke bevisstheten om barns digitale rettigheter og rett til personvern, og bidra til at barns rett til et privatliv ivaretas i familien, i barnehagen og på skolen, sier hun.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**


– Venstre ønsker å opprette en egen personvernkommisjon for barn og unge. Vi har et stort behov for økt kunnskap om personvernets kår for ungdom i en digital tidsalder. Kommisjonen kan gå grundig inn i problemstillingen og komme med råd og anbefalinger til skoler, foreldre, skolehelsetjenesten og politiske myndigheter, sier Nybø.

Les hele forslaget på Stortingets nettsider

Det innhentes, lagres og deles store mengder opplysninger om barn i skoler, barnehager og på nett. Samfunnet gjennomgår en rask, teknologisk utvikling, som i stor grad påvirker barn og unge. I forbindelse med denne utviklingen, og at det stilles økte krav til dokumentasjon av barnas utvikling, er gode personvern- og databehandlingsrutiner i institusjonene viktigere enn noen gang tidligere.

Det er nødvendig med økt bevissthet om barn og personvern

Iselin Nybø

– Sosiale medier spiller også en helt annen rolle i oppveksten enn de kan sies å ha gjort for få år siden, og det er derfor nødvendig med økt politisk bevissthet om temaet barn og personvern, sier Nybø.

Personvern på skolen

Også i skoletiden er barn og unges personvern utsatt. Det blir stadig enklere og billigere å lagre stadig mer, og mer detaljert, informasjon om hver enkelt barn.

– Venstre mener det er behov for nasjonale retningslinjer for skoler og barnehager, for å sikre at man ikke lagrer mer detaljerte opplysninger enn nødvendig, og at lagring av disse opplysningene skal skje i henhold til relevante lover og forskrifter, sier Nybø.

Se også Abid Rajas nettvettregler for barn og foreldre


-Flere skoler og barnehager har også i de senere årene valgt å investere i kameraovervåkning av sine uteområder, blant annet for å forebygge og avdekke hærverk, narkotikasalg og mobbing. Dersom slike kameraer er på gjennom skoledagen, betyr det at man overvåker barns lek i friminuttene, som må regnes som deres fritid. Venstre mener dette er et svært inngripende tiltak mot barn og unges privatliv, og foreslår derfor at slik overvåkning forbys i skolenes og barnehagenes åpningstid, avslutter Nybø.

Venstre fremmer følgende forslag:

  1. Stortinget ber regjeringen opprette en personvernkommisjon for barn og unge.
  2. Stortinget ber regjeringen legge frem forslag om forbud mot kameraovervåking i undervisningstiden på skoler og i barnehager.
  3. Stortinget ber regjeringen utarbeide internkontrollrutiner spesielt tilpasset skoler og barnehager, slik at de lettere kan oppfylle personopplysningsloven og –forskriftens plikter.
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**