Glad for enighet i jordbruksoppgjøret, men skuffet over utsatt løsdriftskrav

Foto: Jo Straube

Stortinget behandler 14. juni jordbruksoppgjøret. Venstre er tilfreds med at Bondelaget og staten kom til enighet i årets forhandlinger. Avtalen bidrar til økt selvforsyningsgrad og tar hensyn til at vilkårene for drift er forskjellige i de ulike delene av landet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

– Avtalen innebærer en styrking av små og mellomstore bruk, som i sum står for størstedelen av jordarealene i Norge. Det skal satses på kvalitet, ren mat, økologi, bærekraft og en mer miljøvennlig matproduksjon, sier Venstres landbrukspolitiske talsperson, Pål Farstad.

Venstre er spesielt fornøyd med at næringen har som mål at landbruket skal være fossilfritt innen 2030, og at næringen arbeider med klimasmart matproduksjon. På Stortinget er det enighet om at forskning, utredning og rådgiving skal prioriteres i klimaarbeidet.

Følg saken på stortingets nettsider

Skuffet over manglende tiltak for dyrevelferd

Samtidig er Venstre skuffet over at Ap, Høyre, Frp, KrF og Senterpartiet velger å utsette kravet om løsdrift for kyr til 2034.

– Dette er et krav som næringen har vært kjent med i over 20 år, og det å utsette kravet er urimelig overfor de bøndene som har investert og innrettet seg etter dette kravet, sier Sveinung Rotevatn.

- Det er på tide at dyrevelferden prioriteres høyere i norsk landbruk, sier Sveinung Rotevatn.
– Det er på tide at dyrevelferden prioriteres høyere i norsk landbruk, sier Sveinung Rotevatn.

Løsdrift gir, i motsetning til båsfjøs, mulighet for mosjon og fri bevegelse. Det gir kyr mulighet til naturlig atferd og sosial samhandling med andre dyr. Dette er helt nødvendig for å sikre god dyrevelferd.

– Det er skuffende at stortingsflertallet velger å la dyrene ta kostnaden for at Bondelaget ikke ønsker et krav om løsdrift. Det er på tide at god dyrevelferd prioriteres i norsk landbrukspolitikk, avslutter Rotevatn.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**