Jublende ja til Familiens hus

(Foto: Dreamstime.com)

“Dette er jeg utrolig glad for og stolt over;” sa varaordfører Maria Serafia Fjellstad da kommunestyret i dag vedtok av etablere et Familiens hus – med mål om å ha tiltaket klart høsten 2017. Et skår i gleden var det at Helsesøstrene ønsket tilholdssted på Helsehuset; men fortsatt vil gi tjenester inn i et Familiens hus. “Dette er et godt kompromiss;” sa Fjellstad i sitt innlegg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

“For meg er visjonen bak Familiens hus å gjøre oppvekstvilkårene for barn og unge i Harstad enda bedre: med mål om fremtidig bedre helse og bedre utgangspunkt for læring og skolegang. Familiens hus bidra til dette på to måter: 1) gjennom lavere terskel for flere tjenester nås flere familier og barn og 2) gjennom tverrfaglig og tverrsektorielt samarbeid styrkes oppfølging av de som trenger det mest.

Et bedret teamsamarbeid kan løses på mange måter; og samarbeid i formelle konstellasjoner forenkles av å dele samme arbeidsplass i utgangspunktet. I tillegg kommer faktorene som inngår i den mer uformelle samhandlingen mellom yrkesgrupper; her er samlokalisering vesentlig for å skape det lille ekstra.

God framtidig helse bygges tidlig – og den bygges utenfor helsesektoren. For barn er helse og oppvekstsektoren ett; barn skal ikke seksjoneres. Helt konkret mener Venstre at PPT og skolehelsetjeneste bør være to sider av samme sak: og som et steg på veien i allefall tilbys på samme sted.

I 2001 var Solveig Solbakken statssekretær, og holdt innlegg på en landskonferanse om temaet forebyggende barne- og familiearbeid. Hun sa da avslutningsvis: En rekke arenaer har betydning for barns og unges oppvekstmiljø. For å få til gode og varige løsninger i kommunene, er det nødvendig med tverrsektorielt samarbeid og samordning over etats- og profesjonsgrenser. En prioritert oppgave er å motivere kommuner til å videreutvikle det tverrsektorielle samarbeidet mellom barnehage, barnevern, helsestasjon og skole. Et slikt samarbeid vil øke kompetansen og kunnskapen innenfor dette området og bidra til bedre ressursutnyttelse og forebygging av sosiale problemer.

Dette er like sant nå: 15 år senere. Og ja, endelig: Det er dette vi nå er i ferd med å få til: og det er jeg utrolig stolt og glad for!

I bunn og grunn er jeg opptatt av at å organisere tjenester i et Familiens hus ikke bare skal handle om hvilken dør barna går inn, men også om hvilket bord fagfolkene skal sitte sammen omkring – og hvilken forskjell det skal gjøre. Jeg tror at samlokalisering vil kunne styrke det tverrsektorielle samarbeidet – og at det igjen vil kunne gi våre barn en bedre forutsetning for framtida.”

Prosessen videre vil gjøre den videre kartleggingen om hvordan og hvor dette etableres.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**