– Vi forventer at Stortingets behandling av meldingen må gi oss svar på hva nasjonen Norge vil med Svalbard. Stortinget må ha klare ambisjoner om en fremtidsrettet utvikling av Longyearbyen, og gi oss lokalpolitikere en verktøykasse for å kunne tilby trygghet og forutsigbarhet for innbyggere og næringsliv, sier nestleder i lokalstyret på Svalbard, Eirik Berger (V).
Les regjeringens Svalbard-melding
Venstres leder Trine Skei Grande støtter Svalbard Venstres ambisjoner. Skei Grande har et sterkt engasjement for den arktiske øygruppa, og har kommet med flere forslag til hvordan Svalbard kan omstille seg fra gruvesamfunn til et moderne samfunn med flere næringsben å stå på.
– Jeg savner energiperspektivet i regjeringens Svalbardmelding. Stortinget må være tydelige på at vi vil få i gang prosessen med å få vurdert fremtidens energiforsyning på Svalbard raskt. Det er et stort prosjekt, og arbeidet med å få på plass nye energisystemer må skje mens vi fremdeles har et fungerende kullkraftverk og kullreserver lokalt, sier Grande.
Riktig retning, for svake mål
Svalbard Venstre mener meldingen angir en positiv retning for Svalbard, men hadde ønsket at regjeringen var tydeligere på målet og på ambisjonsnivået.
– Det trengs et tydeligere og mer forpliktende statlig engasjement for viktig infrastruktur på Svalbard, som energi, havn og flyplasser. Bare slik kan vi sørge for en ønsket utvikling og stabil bosetting, sier Berger.
Bosetting og sysselsetting på Svalbard er helt avgjørende for vår arktiske politikk
– Stortinget må legge en plan for utvikling av havnefasilitetene i Longyearbyen, slik at vi kan imøtekomme dagens og fremtidens maritime behov innenfor områder som forskning, reiseliv, fiskeri, mineralnæring, kystvakt og beredskap i Arktis. Det finnes store og uutforskede muligheter for å kunne nyttiggjøre seg marine ressurser på Svalbard, så på dette området bør Stortinget være mer offensive enn regjeringen legger opp til, sier Berger.
– Venstre på Stortinget har god dialog med vårt lokallag på Svalbard, og kommer til å lytte nøye til deres innspill når Stortinget skal i gang med å behandle meldingen fra regjeringen. Det er positivt at regjeringen har lyttet til mange av innspillene som har kommet fra lokalsamfunnet, men jeg mener Stortinget bør være modigere enn regjeringen, og komme med sterkere forpliktelser. Bosetting og sysselsetting på Svalbard er helt avgjørende for vår arktiske politikk, og Stortinget må derfor komme med klare forpliktelser for å utvikle infrastruktur, arbeidsplasser og energiforsyning, avslutter Grande.