Endelig temamøte!

Maria Serafia Fjellstad
Foto: Maria Serafia Fjellstad

Kunnskapssultne folkevalgte møtte engasjert administrasjon i dagens temamøte om Helsehus og Familiens hus. Temamøtet har stått på agendaen i to år, og endelig ble det virkelighet! Gode presentasjoner fra kommunalsjefer, arbeidsgrupper, UiT og UNN gav et godt kunnskapsgrunnlag for vårens beslutningsprosesser.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Fra Venstre møtte to av våre faste kommunestyrerepresentanter, Jan Fjellstad og Maria Serafia Fjellstad, og i tillegg Anita Mikalsen, som er vara til kommunestyret og representant i Helse- og Omsorgsutvalget. Venstre ba i sin tid om dette temamøtet, og forsterket dette gjennom forespørsler siste halvår – og uttrykte derfor også tilfredshet med gjennomføringen. Maria Serafia Fjellstad opplevde dette som en god arbeidsform, hvor debatt med lavere terskel og mellom folkevalgte og administrasjon gav godt grunnlag for mer kunnskapsutvikling.

Tematikken var tildels todelt, men samtidig også vevd inn i hverandre. Temaene Helsehus og Familiens hus kan gjennomføres både i ett og samme bygg, men også sees på som to ulike prosjekter. Dette har gjort det vanskelig å holde tunga rett i munnen; men kanskje ble det lettere etter dette.

Helsehusprosjektet ble lagt fram både fra kommunens side, men også med innspill fra UiT og UNN om deres rolle opp mot et slikt bygg. Det er bred enighet om det uomtvistelige behovet for å fornye lokalene i Heggen allé, dog er ikke det øvrige innholdet i Helsehuset endelig landet. Maria Serafia Fjellstad savnet å høre den faglige debatten om skjæringspunktet mellom primær- og spesialisthelsetjeneste, og hun utfordret derfor også fagkreftene i spesialisthelsetjeneste å i større grad delta i denne debatten.

Rapporten som er laget av ei arbeidsgruppe om Familiens hus ble nå lagt fram. I denne beskrives godt muligheten for de gode tjenestene Harstad kommune har på dette feltet, muligheten for tverrsektorielt økt samarbeid og hva en Åpen barnehage kan tilføre. Maria Serafia Fjellstad sa seg likevel ikke fornøyd med at den endelige anbefalingen likevel var å integrere Helsestasjon og øvrige helsetjenester, med kun mulighet for kontortilgang for Barne- og ungdomstjenesten og PPT. “Når rapporten om Familiens hus så krystallklart og godt argumenterer for det tverrsektorielle og flerfaglige, hvorfor innebærer ingen av de foreslåtte modellene en samlokalisering av alle disse tjenestene, og ikke bare helsetjenestene alene?”, spurte hun.

Beslutningsprosessen er nå igang; og beslutninger om innhold, lokalisering og finansiering skal tas på løpende bånd.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**