Mitt Norge er nå også ditt Norge

Norges flagg
Det norske flagg, Foto: Joachim Bræk Poppe-Holmdahl

Varaordfører Maria Serafia Fjellstad ønsket velkommen til Statsborgersskapsseremoni i Harstad 30.april. 33 nye statsborgere i Troms fylke ble ønsket velkommen, med ei verdig og god markering. I tillegg til Fjellstads velkomsthilsen var fylkesmann Bård Pedersen og IMDis regiondirektør Dulo Dizdarevic de to andre talerne denne dagen. Fjellstad formidlet i sin velkomst ei fortelling om Norge slik hun kjenner det, og ønsket de nye statsborgerne velkommen som deleiere og deltakere. “Det at nettopp du er her, sammen med meg, beriker det norske samfunnet”. Hele hennes tale:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

“Jeg heter Maria Serafia Fjellstad, og er varaordfører her i Harstad. Jeg er født og oppvokst i Harstad, jeg har studert i seks år i Trondheim – og flytta så hjem til Harstad hvor jeg jobber som lege og er mamma til to små gutter. Bunaden jeg har på meg idag har min mormor brodert og laget. Jeg har et godt og trygt liv, og ser lyst på ei framtid rik på muligheter her i Norge.

Og fra i dag er mitt Norge også ditt Norge. Jeg har lyst å bruke min velkomsthilsen til å fortelle deg om det landet og det fellesskapet nu du også er en del av.

“Mitt lille land

Et lite sted, en håndfull fred

slengt ut blant vidder og fjord”

Mitt Norge med sin mektige natur byr meg opp til dans og byr på sjelefred. Når sola skinn på fjellet etter langtids mørke, når det gnistre med nordlys over vinterhimmelen og når jeg oppleve en evig solrik dag midtsommers – da kjenner jeg at jeg er hjemme.

Mitt Norge er også fortellingen om nordmenn som gikk foran oss; som for eksempel eventyreren Fridtjof Nansen – som også viste vei da han i 1922 sørget for Nansenpasset: et reisedokument for statsløse flyktninger. Verdier som humanisme og medmenneskelighet er en del av vår felles arv.

Mitt Norge er fortellingen om kvinnene som gikk foran oss; som Gina Krog og Fredrikke Marie Qvam, og bidro til at det nå er 103 år siden allmenn stemmerett for kvinner. Jeg bor i et land hvor vi ønsker at jeg og min mann har de samme mulighetene til utdanning, jobb, selvstendighet og lykke.

Mitt Norge er og skal være et sted hvor den drømmen du som barn bærer på kan bli sann om bare du legger egeninnsatsen i det. Der Jørgen hattemaker og kong Salomon, der kvinne og mann, er like. Og nå håper jeg også drømmen du bær på bli sann. Verdier som likestilling, likeverd og toleranse er en del av det norske samfunnet.

Mitt Norge er landet som når det ble satt på prøve 22.juli 2011 besvarte terror og hat med å fylle gatene med kjærlighet til vårt land og våre venner. “Om èn mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen” sa en ung kvinne som het Helle Gannestad. Det å kjenne tilhørighet er viktig for alle mennesker, og tiden etter denne tragiske hendelsen brakte mange av oss enda nærmere hverandre og våre felles verdier. Det å høre til og å føle tilhørighet er viktig for oss mennesker.

Mitt Norge er landet hvor vi sammen stein for stein har bygd opp en velferdsstat; som et sikkerhetsnett som skal fange også deg den dagen du trenger. Vår Grunnlov er den neste eldste i verden, og Norge har gått foran som demokratisk samfunn. Landet vårt gir oss like rettigheter, men også like plikter. Sammen er vi sterkere.

Jeg er stolt og glad for å være en del av et samfunn med plikter og med rettigheter, med vakker natur og rikholdig fritidsliv, med lav arbeidsledighet og et godt velferdssystem, og med store ambisjoner om å fortsatt utvikle seg til et bedre samfunn.

“Mitt lille land

Der høye fjell står plantet

mellom hus og mennesker og ord

Og der stillhet og drømmer gror

Som et ekko i karrig jord”

Og nå, fra i dag, er mitt Norge også blitt ditt Norge. Det at nettopp du er her, sammen med meg, beriker det norske samfunnet. Det er gjennom møter mellom oss mennesker, mellom ulike kulturer og tradisjoner, at vi utvikler oss videre til noe enda bedre. Sammen tilhører vi et felleskap bygget på frihet, likhet og dugnad. Sammen går vi framtida i møte. Velkommen.”

 

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**