Kveldspoliklinikk for barn

Foto: Njaal Neckelmann

I et spørsmål til byråden rettet bystyrerepresentant Njaal Neckelmann søkelyset på tilbudet barn får etter at Barnelegevakten ble flyttet til den nye legevakten ved Danmarksplass i fjor. Les svaret han fikk fra helsebyråden her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Som en varslet stengning, ble barnelegevakten på Haukeland stengt 1. desember i fjor. Barnelegevakten ble flyttet til den nye legevakten ved Danmarksplass, som overtok ansvaret for dette kveldstilbudet. En bekymret far skrev et leserinnlegg i Bergens Tidende 2. mars, hvor han berettet om egne erfaringer på den nye legevakten så langt. Han stilte spørsmål ved om tilbudet er godt nok, og om nedleggelse av kveldspoliklinikken på Barneklinikken var forsvarlig. Barnefaren mente at tilbudet var blitt svekket som en følge av flyttingen.

Spørsmålet mitt er om helsebyråden er kjent med hvordan legevakten har tilpasset seg den endringen som skjedde i vinter? Har det vært noen konkrete utfordringer knyttet til denne, eller fungerer tilbudet for barn på legevakten på en grei måte?

Byrådens svar:

Takk for spørsmålet. Helse Bergen la ned kveldspoliklinikken 30.11.2015. Ordningen var den eneste i sitt slag, så vidt jeg vet, hvor barnepasienter kan henvende seg direkte til spesialisthelsetjenesten uten henvisning for akutte tilstander. Tjenesten var ikke en lovpålagt tjeneste. Det som er lovpålagt, er at kommunen skal ha en døgnkontinuerlig kommunal
legevaktstjeneste for hele befolkningen, også for barn. Det har vi alltid hatt, men da kveldspoliklinikken ble nedlagt, økte legevakten kapasiteten med en ekstra lege og en ekstra sykepleier på legevakten fra 16-23 hverdager og helger.

Akutt syke barn i Bergen har i hovedsak – i alle år – fått hjelp fra fastlegene, legevakten og legevaktstasjonene. På kveldspoliklinikken har det i gjennomsnitt vært mellom 20 og 30 barn pr dag som har fått tilbud. Disse blir nå tatt imot av fastleger og legevakt, og de som trenger det blir henvist videre til barneavdelingen. Bergen legevakt har organisert en egen kø for barn, med egen lege som tar imot barna, for å redusere ventetiden for barn. Det er viktig å presisere at tilstander som er akutte eller haster alltid blir prioritert aller først, (rød og gul respons) uavhengig av alder.

Alle ordninger trenger en tilpasningsperiode. Legevakten leverer generelt på et høyt nivå og mitt inntrykk er at dette også gjelder for barn. Men vi skal selvsagt lytte til alle tilbakemeldinger slik at tilbudet kan tilpasses på best mulig måte til det beste for innbyggerne våre i alle aldre.

Spørsmålet ble stilt i komitémøtet for helse- og sosialkomitéen onsdag 6. april 2016.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**