Datatilsynet gjennomførte i 2009 undersøkelser som viste et stort antall ulovlige overvåkningskameraer i butikker rundt Torgalmenningen, og at Bergen pekte seg klart ut som den byen med mest overvåking.
Overvåking med manglende skilting og merking, uklarheter når det kommer til hvem som lagrer bildene, og manglende registrering hos myndighetene, er alt sammen ting som gjør denne typen overvåking ulovlig. Så mange som 90 prosent av alle overvåkningskameraer i norske byer hadde feil eller mangler, ifølge samme undersøkelse.
Tall fra Datatilsynets melderegister viste i perioden mellom 2008 og 2012, at antallet overvåkningskameraer i Norge økte med om lag 30 %. Samtidig forventet Datatilsynet den gangen at mørketallene var store, når mange unnlater å registrere overvåkingen. Utstyret og teknologien som er nødvendig for å sette i gang med kameraovervåking, er i mellomtiden blitt enda rimeligere og lett tilgjengelig.
Bruken av kameraovervåking som et middel for å dokumentere kriminalitet, overkjører regelmessig hensynet til privatlivets fred og enkeltpersoners frihet mot ubegrunnet personovervåking.
Hvordan ser byrådslederen for seg at kommunen kan forebygge ulovlig kameraovervåking?
Vil byråden be Datatilsynet om å gjennomføre et nytt tilsyn i Bergen kommune, for å avdekke dagens omfang av ulovlig kameraovervåking?
Svaret fra Byrådsleder Schjelderup:
Kameraovervåkning er et viktig tema som nok debatteres for lite. Noe av det beste med Bergen er de åpne og lett tilgjengelig byrommene våre. Vi er opptatt av at alle innbyggerne våre skal ha fri tilgang til offentlig byrom. Ulovlig kameraovervåkning setter dette på prøve. Jeg vil si at det samlede omfanget av lovlig kameraovervåkning setter våre prinsipper under press. I en åpen og tillitsfull by som Bergen bør vi begrense overvåkningen til det som tydelig sikrer borgernes sikkerhet. Lovlig kameraovervåkning kan være et nødvendig virkemiddel for å bekjempe kriminalitet, men dette må ikke gå på bekostning av enkeltindividers rett til å ferdes anonymt i det offentlige rom. Ulovlig kameraovervåkning gjør dette enda verre.
Vi vil ta kontakt med Datatilsynet og etterlyse en ny undersøkelse av omfanget av kameraovervåkning i Bergen. Om det har skjedd en forbedring eller en forverring siden sist. I tillegg vil vi invitere til en dialog med datatilsynet om hvordan vi kan arbeide for å ha trygge byrom uten å ha kontinuerlig overvåkning av de som ferdes der. Det vil også være naturlig at vi går igjennom kommunens egen bruk av kameraovervåkning slik at vi kan sikre at kommunen selv har alle godkjenninger i orden.