Tar vi godt nok vare på barna i Os?

http://www.fn.no/

«Det har meldt seg med stadig stigende styrke, at sivilisasjonen og fremskrittet krever, at samfunnet i sin helhet verner om barnet og derigjennom verner om den kommende generasjon», skrev Johan Castberg allerede i 1914.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Mandag 25.april klokken 19:00 på Bar(t) følger Os Venstre opp venstremann og pådriver for de første norske barnelovene i 1915, Johan Castberg, sin uttalelse, ved å stiller spørsmålet: Tar vi godt nok vare på barna i Os?

Livs- og omsorgssituasjonen for barn er bedre her i landet enn i de fleste av verdens land.. Likevel gjenstår det ganske mye før Norges etterlevelse av FNs barnekonvensjoner er god nok. Barnekonvensjonens mest grunnleggende budskap er at et hvert barn er et selvstendig individ med universelle rettigheter uavhengig av voksne. Barn har i egenskap av å være et barn et særlig beskyttelsesbehov, men ingen voksne “eier” sine barn. Et barn er også en borger.

Geir Kjell Andersland, som i 2015 gav ut boken “De Castbergske barnelover 1915-2015”, vil innlede møtet og snakke om nettopp barnas rettigheter og barnekonvensjonen. Andersland har vært fylkesnemndsleder siden 2009. Han fikk advokatbevilling i 1982, har vært statssekretær i Sosialdepartementet 1989-1990 og leder i Hordaland Venstre. Han har tidligere arbeidet som regionsdirektør i Bufetat, adm.direktør ved Haukeland universitetssykehus og adm. direktør ved Norges Handelshøyskole. Andersland er også medlem av utvalget som skal utrede opprettelse av nye særdomstoler for barne- og familiesaker.

Videre vil møtet også ta opp bosettingen av mindreårige flyktninger med innledning fra regionsdirektør i Bufetat, Øistein Søvik som også blant annet har bakgrunn som rådmann i Vaksdal og LindåsI desember i fjor vedtok kommunestyret i Os å bosette 45 flyktninger årlig, men ingen enslige mindreårige. Terje Søviknes (Frp) begrunnet det den gang med kommunens evne til å ta imot mindreårige flyktninger, og fikk støtte fra blant annet Os Venstre. Det er likevel verdt å sette spørsmålstegn ved om det er mulig og bør gjøres mer for å bosette mindreårige flyktninger i kommunen, og se på hva som kreves for å bidra til å hjelpe de som kanskje har størst behov for beskyttelse. “Ingen kan bo i staten, men trenger en hjemkommune”, er derfor ett av de tre temaene om barns rettigheter vi skal bevege oss inn på denne kvelden.

Det tredje, og siste temaet, som skal løftes opp er situasjonen lokalt i Os hvor vi er heldige nok til å få med oss representanter fra blant annet politiet. Politiet har mange forskjellige oppgaver. De skal blant annet etterforske brudd på loven, passe på at det er ro og orden og jobbe forebyggende med barn og ungdom. Det betyr at de skal hjelpe barn og ungdom til ikke å bryte loven, samtidig som de skal beskytte barna mot eventuelle lovbrudd. Dette arbeidet er krevende, og ikke alle er klar over hvilke oppgaver politiet i dag gjør på nettopp områder som omhandler barns rettigheter. Her vil vi få et bedre innblikk i Deres hverdag.

Møtet er åpent for alle som ønsker å delta. Vi håper også på en god og positiv debatt om temaet, som komponist og kommunestyrerepresentant for Os Venstre, Glenn Erik Haugland, vil lede, med muligheter for spørsmål og kommentarer til våre innledere. Vi ønsker hjertelig velkommen til en viktig diskusjon om fremtidens Os, og om den neste generasjonen Osinger.

Vi sees på Peppes Pizza, Bar(t) kl 1900, mandag 25.4.

Os Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**