For å bidra til at de ledige kommer raskt tilbake i arbeid mener Venstre at det er behov for å se på hvordan de ulike trygdeordningene er innrettet og utformet og prøve ut ulike endringer som kan stimulere til å få flere i arbeid, og ordninger som også kan føre til mer nyskapning og flere bedriftsetableringer. Erfaring fra Frankrike viser at dersom arbeidsledige, som velger å starte egne bedrifter, får beholde retten til dagpenger de første årene av bedriftens levetid, kan dette øke framveksten av lønnsomme bedrifter. Gründerne får på den måten mulighet til å motta dagpenger dersom bedriften enten skulle gå konkurs eller ha lavere inntjening enn hva en har rett på i dagpenger. Venstre tror at tilsvarende regler i Norge kan senke terskelen for å starte egen bedrift. Dette er spesielt viktig i en tid der vi har mange erfarne og kompetente arbeidsledige som i utgangspunktet har alle forutsetninger for å kunne skape sin egen og andres arbeidsplass, men som vegrer seg på grunn av risikoen.
Også på skattesiden er det mulig å tenke nytt. Ordninger der det gis skattestimuli til arbeidstakere for å være i inntektsbringende arbeid, såkalte jobbskattefradrag, har i land som Sverige og USA vist seg å være svært effektive måter å få flere i arbeid. Ved å senke den reelle marginalskatten, gjør slike skattefradrag det mer lønnsomt å arbeide, noe som særlig har betydning for dem med lavt inntektspotensial. Venstre mener derfor at det må utredes ulike modeller for jobbskattefradrag (eventuelt endringer i minstefradrag eller trinnskattsystemet), slik at den modellen som passer best for norske forhold kan innføres.
Kunnskapsintensive næringer vil fortsatt være bærebjelken i norsk økonomi. Mennesker med høy kompetanse må få mulighet til å tilpasse sin kompetanseprofil til en ny virkelighet i norsk arbeids- og næringsliv. Derfor ønsker Venstre å endre dagpengeordningen slik at det blir lagt minst mulig begrensninger på mulighetene til å kombinere dagpenger med å fullføre påbegynt utdanning eller gjennomføre relevant etter- og videreutdanning. Dette er særlig viktig for de mange som nå mister jobben i petroleumsrelaterte næringer, og som må omskoleres til å jobbe i andre sektorer.
Samtidig er det behov for tilpasninger i opptakssystemet for høyere utdanning (samordnet opptak). I dag må alle vente på det ordinære opptaket i august, men dette hindrer mange arbeidsløse fra å komme ut i utdanning så fort som mulig. Venstre ønsker derfor å innføre et rullerende opptak til utdanningsinstitusjonene for dem som av ulike årsaker går ut av arbeidslivet.
I dagens situasjon er etter- og videreutdanning en investering i et fremtidig levebrød og en ny karrierevei for mange. Da er det viktig for den enkelte at incentivene finnes også i skattesystemet. De som mottar sluttvederlag fra tidligere arbeidsgiver må få skattefritak på dokumenterte utgifter når de investerer midlene i kurs og utdanning. Arbeidsgiverbetalt etter- og videreutdanning er en skattefri fordel innenfor visse rammer i dag, arbeidsledige med sluttvederlag bør få den samme muligheten.
Venstre vil:
- La arbeidsledige som starter egen bedrift få beholde retten til dagpenger i inntil to år, etter fransk modell.
- Utrede en reform med likere satser for arbeidsledighetstrygd, og helserelaterte ytelser som uføretrygd, AAP og sykelønn.
- Utrede modeller for jobbskattefradrag, og innføre den mest hensiktsmessige.
- Gjøre det enklere å kombinere dagpenger med utdanning.
- Innføre rullerende opptak på utdanningsinstitusjoner for mennesker som av ulike grunner går ut av arbeidslivet.
- Gjeninnføre skattefritak på sluttvederlag knyttet til dokumentert bruk av sluttvederlag til kurs og utdanning.
- Vurdere innføring av fritak for arbeidsgiveravgift til bedriften, ved ansettelse av personer med redusert arbeidsevne.
- Gi tilleggspoeng i offentlige anskaffelser, til bedrifter ved ansettelse av personer med redusert arbeidsevne.
- Styrke selvstendig næringsdrivendes sosiale rettigheter knyttet til egen sykdom og pensjon.
- Satse mer på gratis kurs for bedriftsledere i regi av NAV etter modell fra Bamble kommune ved å investere i slike kurs over hele landet.
Uttalelsen ble vedtatt på Venstres landsmøte 17. april 2016