“Gi barna kjærlighet, mer kjærlighet og enda mer kjærlighet, så kommer manerene av seg selv.”
Dette er et sitat hentet fra en av Skandinavias kjæreste barnebokforfattere, Astrid Lindgren. Hennes barneboksamling er også nyttig som politikerpensum. Spranget i levekår er stort fra Brødrene Løvehjerte til Marikken, Pippi gir en rekke innspill ift likestilling, offentlig skole og barnevern, og Emil følger på med sin treskjæring når aktivitetsnivået hadde vært litt for høyt.
“Gi barna kjærlighet, mer kjærlighet og enda mer kjærlighet, så kommer manerene av seg selv.”
Jeg er derfor veldig glad for at også dette er tatt med i dokumentutkastet vi har foran oss. Det synes for noen selvfølgelig, og for andre underlig og vanskelig å kontrollere – men for proffene i Forandringsfabrikken, ungdommen som har følt dette på kroppen, er det viktig at KJÆRLIGHET kommer inn i barnevernets formålsparagraf.
Kjærlighet gir oss et bedre utgangspunkt for fysisk og psykisk helse. De opplevelsene, gode som vonde, vi bærer med oss fra barnsben, er det stadig større evidens for at påvirker helsetilstanden vår direkte helt opp i voksenalder. De vonde opplevelsene synes å frigi stresshormoner og andre substanser som påvirker helsen i negativ retning. De som har det vondeste utgangspunktet kan slik bære med seg også økt risiko ikke bare for psykisk sykdom, men også for fysisk sykdom.
Vi vet også at når framtida skal formes, så skal vi møte barna tidlig. Frafall i videregående skole forebygges i mors liv, i hjemmet, i barnehagen og på barneskolen. Jeg ønsker, og Venstre med meg i tidligere uttalelser, et Familiens hus for å bedre koordinere tjenester mot barn og familie. Når tjenestene er samlet bak en dør gir det både samarbeid som bedrer tjenestene, og en lavere terskel slik at enda flere nås. Her kan for eksempel PPT, barnefysioterapeut, barnevern, familiekontor og Helsestasjon samles.
Og i et slikt Familiens hus er den enda en tjeneste jeg ønsker inn. Livsstilsrelaterte sykdommer som fedme, diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og kreft utgjør størstedelen av vår sykdomsbyrde. Norge har som mål å redusere for tidlig død av ikke-smittsomme sykdommer med 25 % innen 2025. I tillegg til at sunne matvaner kan forebygge sykdom, kan også riktig ernæring være behandling ved andre tilstander som cøliaki, irritabel tarmsyndrom og cøliaki. De gode og dårlige vanene formes begge tidlig. Helsegevinstene ved en sunn livsstil er formidable. Det er behov for bedre tilgang til kunnskapsbaserte ernæringsråd, og mer fokus på forebyggende ernæringsarbeid i skolen. Vi trenger flere ernæringsfysiologer i kommunene.
“Gi barna kjærlighet, mer kjærlighet og enda mer kjærlighet, så kommer manerene av seg selv.” Men i tillegg til kjærlighet trenger de lek, læring og mat, rett mat.