Emma Lind om Kilden-saken “Momskravet er i strid med lovgivers intensjon.”

Sara Sægrov Ruud

Kilden har rett på momskompensasjon

Norske kulturhus er en del av grunnmuren i det lokale kulturlivet rundt i Norge, og for mange kommuner og regioner en helt sentral aktør for utvikling og tilrettelegging av et rikt og profesjonelt kulturtilbud for sine innbyggere. Kulturhusene tilbyr arenaer, utstyr, teknisk personale og kunnskap, og bidrar også til at unge talenter får mulighet til å starte karrieren sin tidlig på hjemmebane. Dersom det dras i gang lokale og regionale produksjoner innen teater, dans, opera, klassisk musikk osv., er som regel kulturhuset en viktig amarbeidspartner for å få slike prosjekter gjennomført. For å nevne et eksempel; 9 april hadde Kilden i Kristiansand permiere på Sound of Music hvor flere talentfulle Agder-barn sto på scenen sammen med et profesjonelt ensemble. Dette er helt avgjørende erfaring for fremtidens skuespillere, sangere og musikere.

Offentlig investeringer i regionale og lokale kulturhus har eksplodert de siste 10 årene, nettopp fordi man har sett hvor viktig slik infrastruktur er for å sikre vekst og profesjonalisering i kulturlivet, og ikke minst for å bygge publikum og skape samhold. Kulturhusene spiller en viktig rolle i å oppfylle nasjonale kulturpolitiske mål, og det er derfor viktig at de får gode og forutsigbare rammebetingelser. Vi bør ha en kulturpolitikk som evner å gi dem det.

Momskravet er i strid med lovgivers intensjon

I 2008 endret norske myndigheter loven om momskompensasjon for å bringe lovverket i overensstemmelse med EØS- regelverket. I Stortingets behandling av lovendringen ble kultur brukt som et eksempel på et område som ikke ville bli rammet. Samtidig har ikke skatteetaten eller andre sentrale myndigheter klart å gi tydelige tilbakemeldinger på hvilke konsekvenser disse endringene vill få. Ikke før nå.

Skatt Sør har vedtatt at Kilden Teater- og Konserthus, skal betale tilbake 294,4 millioner kroner i momskompensasjon. For Stavanger konserthus er det tilsvarende kravet fra Skatt Vest 256,9 millioner. Det har altså tatt 7 år å tolke lovendringen.

Utfallet av disse to sakene vil ikke bare får store konsekvenser for Kilden og Stavanger konserthus, men vil også kunne ramme mange andre kulturhus rundt i landet. Ved å trekke lovendringen lengre enn det Stortinget la opp til i sin behandling, kan skattekontorene komme til å fremme krav om tilbakebetaling fra kultursektoren som samlet vil beløpe seg til nærmere 2,7 milliarder kroner. Dette vil ha en lammende og ødeleggende virkning på skaping av kunst og formidling av kultur i hele Norge.

En mulig løsning

Vi trenger en politisk løsning. Mva-lovgivningen må endres slik at store løft kommuner gjør for fellesskapet innenfor kunst og kultur får rett til kompensasjon. Samtidig kan vi sikre likebehandling ved at det legges en lav merverdiavgift for teater- og konsertbilletter. Dette vil sikre gode og forutsigbare rammebetingelser for kulturhus og kulturlivet i landet som helhet.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**