Vi forventer at Venstre engasjerer seg for Forsvaret

Foto: Maria Serafia Fjellstad

Rolf Austgard fra Troms og Målselv vektla Forsvaret og den kommende langtidsplanen i sitt innlegg under generell politisk debatt på Landsmøtet. Her er innlegget han holdt:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

“Jeg vil takke Trine for en særdeles god tale, men vil også supplere på et område hun ikke nevnte: nemlig Forsvaret; siden vi nå står foran en varig langtidsplan.

Under den kalde krigen ble det bygget opp et sterkt landforsvar, marine og flyvåpen, med store deler gitt av Marshallhjelpen og finansiert gjennom NATO.

Reagan og Gorbatsjov sitt arbeid for avspenning gav resultater, våpenarsenalene ble nedbygget, og tillit skapt gjennom åpenhet. Berlinmuren falt og Sovjetunionen opphørte.

Norge deltok med stabiliseringsstyrker på Balkan. Stater som Afghanistan og Pakistan støttet av Irak ble arnesteder for terrorister. Det norske Forsvaret produserte da ekspedisjonsstyrker som var fredsbevarende ute og som måtte hvile hjemme.

Dagens trusselbide er regimet i Russland, som har vist evne og vilje til folkerettsstridige handlinger. Nordflåtens opprustning på Kola, interessen til ressursene i nord, nye seilingsleder, sårbarheten i det digitale rom og uavklarte forhold i Midt-Østen med store flyktningestrømmer.

Med dette som bakteppe er det beklagelig at det norske forsvaret i flere tiår har hatt underfinansierte langtidsplaner. Hvis Venstre mener at forsvaret av Norge er en av Regjeringens og Stortingets vitkigste oppgaver, er det nå ved behandlingen av Langtidsplanen for Forsvaret at Venstre kan vise hvor de står og hvilket ansvar de tar for Norges sikkerhet.

En kan selvfølgelig være uenig om hvordan Forsvaret skal innrettes, fordeling mellom våpengrenene og hvor garnisoner og baser skal lokaliseres. Men kjære landsmøte: Venstre MÅ være med å sikre forutsetningene for et nasjonalt forsvar.

Konseptet er totaltforsvaret, verneplikten og alliansen. Forsvaret skal avskrekke væpnet angrep på Norge, kunne motta alliert hjelp, hindre tvangsdiplomati, terrorangrep og kunne gi støtte til alliansen. Forsvaret må være der trusselen er størst, og med de nødvendige virkemidler. For å få dette til må forsvarsbudsjettet økes, og det må Venstre være med på.

Kjære leder, kjære landsmøte: Det forventes at også Venstre engasjerer seg i Forsvarssaker og er med på å gi Forsvaret de forutsetninger det trenger for å verne landet og våre verdier. At regjeringen ikke vil snakke med oss om dette, er ingen grunn til å ikke mene noe!”

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**