Brannsjefen beskrev at det generelt ikke har vært en stor økning i antall branner, men at Harstad har hatt en svingning nå med fire husbranner med tett mellomrom, en av disse også med et dødsfall. Han beskrev at det ikke var likhetstrekk mellom brannårsakene; noen kom fra tørrkoking på kjøkkenet, andre med ulik svikt i ulike deler av elektrisk anlegg eller tilkoblet utstyr. Han forklarte godt hvordan feiervesenet har tilsyn med pipe/ildsted jevnlig, og hvordan det lokale el-tilsynet Hålogaland kraft har eltilsyn på 5% av husstandene årlig – dvs hvert 20.år til hver husstand. Han forklarte også hvordan det er begrensede muligheter for tilsyn fra eksempelvis Brannvesenet fordi de ikke har en rettighet til å komme og gjennomføre branntilsyn, men er avhengig av at publikum også slipper dem til.
Formannskapet samlet bet seg merke i hyppigheten av eltilsyn; hvor tilsyn kun hvert 20.år oppfattes å kunne være for sjelden særskilt hos hus av eldre dato. Hyppigere tilsyn eller mer fokuserte tilsyn på boliger av ulike årsklasser var tanker Formannskapet ønsket skulle følge opp. Dette blir tatt i dialog mot det lokale eltilsynet.
Varaordføreren benyttet samtidig muligheten til å berømme Brannvesenet for det gode forebyggende arbeidet som gjøres med Bjørnis opp mot barnehagebarn og dermed også deres foreldre, men at dette ikke ser ut til å treffe samme målgruppe som der hvor brannene har vært i det siste; eldre hus med eldre befolkning. Hun nevnte også idéen som ble trukket fram ifm regodkjenning av Safe Community: behovet for et demonstrasjonskjøkken for å kunne gi god opplæring til nye landsmenn om bruk av elektriske duppeditter og kjøkkenutstyr.