Venstre tapte kampen for trehusene i Tastagata

Foto: Tastagata 20-24

I bystyret mandag 11. april ble det vedtatt reguleringsplan for Tastagata 20-24. Planen innebærer at tre verneverdige trehus må rives for å gi plass til nye blokker. Venstres Kjartan Alexander Lunde foreslo å beholde trehusene, men flertallet vedtok likevel planen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Les hele innlegget til Lunde i saken under:

Ordfører,

Denne planen er en dårlig ide.
Den bryter Kommuneplanen spesielt med vernehensyn og lite felles uteoppholdsareal.

Også overskrider den utnyttelsesgraden skikkelig.
Utnyttelsesgraden i den nye planen mer enn det dobbelte av maksgrensen i kommuneplanen i dette området.

Også er det virkelig dumt at planen ikke inkluderer naboeiendommen Tastagata 26. Det vil umuliggjøre en fornuftig utvikling av den eiendommen i framtiden. I tillegg blir nå utkjøringen fra det nye parkeringsanlegget lagt slik at det kjører over både sykkelfelt og fortau i Tastagata.

Byantikvaren sier i sin uttalelse nei til utbyggingen, og viser til at eiendommene er innenf or trehusbyen Stavanger og registrert med verdi ut over nasjonalgrensene i Riksantikvarens register.

Ordfører, det er unødvendig i denne omgangen å rive tre hus med hager for å fortette slik som foreslått.

Trehusbyen har som helhet en lokal, nasjonal og internasjonal verdi. Og dette området lider allerede av uttynning av trehusbebyggelsen.

Venstre ønsker spesielt å vise til at husene ligger mot veien og viktigheten av å beholde trehusbyens ansikt ut mot gaten. Det er ingen tungtveiende grunner for rivning. Enkel tilbakeføring og normalt vedlikehold vil gjøre de aktuelle husene like fine som hvilke som helst andre gamle hus i trehusbyen.

Stavanger har en unik og fantastisk trehusbebyggelse. Bystyret i dag bør heller gjøre slik som Venstre vil med å ta vare på Tastagata og ta våre på vår stolthet – trehusbyen.

Vi foreslår derfor å avvise planen slik den foreligger i dag.

Venstre ønsker å foreslå følgende alternative forslag:
Reguleringsplan 2495P avvises med begrunnelse i hensynet til vern av den eksisterende trehusbebyggelsen og behovet for et mer helhetlig plangrep for hele kvartalet.

Venstres forslag om å si nei fikk støtte fra SV, Rødt, MDG og deler av Arbeiderpartiet, og falt dermed.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**