Venstre til kamp for bedre luftkvalitet i Stavanger

Jan Erik Søndeland i Stavanger bystyre, Foto: Stavanger Venstre

Det ble en følelsesladet og opphetet debatt i Stavanger bystyre når saken om luftkvalitet og målestasjoner stod på dagsorden. Jeg vil ha 365 dager i året med ren luft. Dette handler om å sette folk først, sa Venstres representant, Jan Erik Søndeland.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Les hele hans innlegg i saken her:

Ordfører,

I høst ble Norge dømt av EFTA-domstolen – fordi vi ikke tilfredsstiller EUs standard for luftkvalitet. Ikke bare er det pinlig for den selverklærte miljønasjonen Norge. Den avslører at vi ikke har vært gode nok lokalt, her i Stavanger.

Når jeg var barn hadde jeg noen ganger mareritt. Etter hvert som jeg ble voksen kom marerittene stadig sjeldnere og det tror jeg henger sammen med en stadig større tro på egen evne til overlevelse. En stadig større tro på at samfunnsapparatet fungerer godt i Norge. At det er trygt å bo her.

Likevel, i voksen alder kan man fortsatt få mareritt. Men de få gangene det skjer med meg så har det heldigvis bare vært fiksjon.

Ordfører, jeg håper følgende mareritt bare forblir fiksjon: At jeg neste år skal lese i avisen om eldre eller barn som har havnet på sykehuset som følge av den sterke luftforurensningen i Stavanger.

For uavhengig av hva jeg stemmer idag ville jeg faktisk tatt det direkte til meg. Jeg er en del av det politiske Stavanger. Jeg er en av 67 bystyrerepresentanter som idag debatterer luftkvalitet og hva vi skal gjøre med det.

Jeg har mulighet til å påvirke. Jeg ville vært lei meg for at jeg ikke gjorde nok for å overbevise. Nok for å overbevise om at vi som er politikere, sammen, må ta ansvar.

Vi er valgt av folket for å jobbe for deres beste. Idag har vi en debatt som handler om folks helse, ja i ytterste konsekvens, om liv – og død.

Ordfører, sterke ord fra meg. Jeg velger det slik for å understreke alvoret i dette.

Bystyret kan ikke se bort fra den medisinske forskningen. Bystyret kan ikke underslå sammenhengen mellom svevestøv og helserisiko.

Vi må sette inn de virkemidlene vi kan nå. Det inkluderer innføringen av piggdekkgebyr og miljøfartsgrenser. Populært?

Nei. Men nødvendig.

Jeg vil ha 365 dager i året med ren luft. Ikke 350, eller 330 eller 300.

Denne debatten kan ikke handle om hvorvidt noen må betale noen kroner. Debatten handler om å ta ansvar. For innbyggerne våre. De eldre. For barna våre.

De fortjener 365 dager i året med ren luft. Dette handler om å sette folk først.

Ordfører, Venstre kommer til å ta sin del av ansvaret, og jeg har stor tillit til at bystyret som helhet idag gjør det samme. Luftkvaliteten må bedres nå.

Derfor, fremmer vi i dag i sammen med Ap, MDG og KrF forslag om å utrede miljøfartsgrenser.

365 dager i året med ren luft.

Takk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**