Saksliste ligger her.
17.00 Opprop
Bystyrets møte er i gang. Fra Venstre møter Jon Gunnes, Lucie Kathrine Sunde-Eidem, Erling Moe og Hanne Moe Reitan.
17.12 Kommuneplanmelding om byutvikling: Grønn strek for en trygg framtid
Bygningsrådet har bestilt en rullering av kommuneplanmelding om langsiktig byvekst og jordvern fra 2005. Meldingen skal vise hvordan en grønn strek for bevaring av jordbruksareal kan gjøres bindende i kommende arealplaner samt forslag til hvilke jordbruksområder som bør omfattes av en slik strek.
Norsk landbruk produserer under halvparten av maten nordmenn spiser. Resten må vi importere. Klimaendringene fører til at landbruksjorda er utsatt for tørke og flom. Samtidig blir vi stadig flere i verden som skal ha mat. I lys av dette har kommunene en viktig rolle i å sikre areal for matproduksjon til egen befolkning, både for kommende generasjoner og for situasjoner hvor importen uteblir.
Vi og de andre samarbeidspartnerne er ikke fornøyd med forslaget fra Ap og H. Sammen med MDG, SV, Sp, KrF og Pensjonistpartiet kommer vi til å fremme et mindretallsforslag i kveldens bystyremøte som vil verne 10 000 dekar mer dyrkamark enn det Ap og H foreslår.
Talelista er lang, og debatten pågår for fullt. Det er tydelig at dette er en viktig sak som engasjerer alle partiene.
Jon Gunnes tar ordet på vegne av Venstre:
“Ting forandrer seg. Det er nesten vågalt av enkelte å snakke om et 100-årsperspektiv opp i dette. Det bør være nok med et 30-årsperspektiv.
Rådmannen hadde et forslag som var langt utover det med matjordområder. Rådmannen så for seg de økologiske korridorene i sammenheng med grønn strek. Rådmannen har ikke gjort noe feil, men nå har vi politikerne ombestemt oss at disse ikke har noe å gjøre med grønn strek.
Venstre er opptatt av at de økologiske korridorene skal ha et sterkere vern. Venstre vil vektlegge i arbeidet frem mot ny KPA at vi skal utvide de økologiske korridorene til å få en større vernestatus enn de har i dag.
Det er særlig et område jeg vil eksemplifisere som hvor dårlig forslaget til Ap og H er i dag, og det er Være-/Ranheimområdet, som er et av våre beste jordbruksområder.”
Det er straks klart for votering.
Votering: Forslaget til Ap/H fikk flertall.
18.40 PAUSE
Bystyret tar pause i 30 minutter.
19.12 Private forslag
Erling Moe har to private forslag:
– Statue av Elsa Laula Renberg
– Tiltak som kan øke besøket ved museene
Begge forslagene sendes over til komiteene.
19.16 Kortspørsmål
Følgende kortspørsmål er sendt inn:
– Ragna Vorkinnslien (R): Sikringstiltak ved eventuell streik i vaskeri- og renseribransjen.
– Roald Arentz (R): Nedbemanning på tjenesteområdene helse og velferd i Trondheim kommune
– Erling Moe (V): Turist i egen by
– Morten Kokaas (PP): Grunnbemanningen i eldreomsorgen
Erling Moe stiller spørsmål med overskrift “Turist i egen by”:
Oslo har en ordning som heter “Turist i egen by”, som arrangeres en gang hver vår. Med et Oslo Pass kan man fram til midnatt besøke museer, byvandringer mm gratis, samt reise gratis med kollektivtransport. Dette er også en god markedsføring av museene.
Er Ordføreren enig i at dette er en ordning som også bør vurderes innført i Trondheim?
Svar: Formannskapet behandlet en sak om Trondheimskortet 3. mars der man kan kjøpe et kort som gjelder på museene og som gir gratis kollektivtransport. Dette kortet kan gjelde for 24, 48 eller 72 timer. Kulturnattordningen ligner på ordningen “Turist i egen by”. Dette er et gratis tilbud. Det vil være naturlig med et samarbeid mellom Trondheimskortet og Kulturnatt. Det er ikke aktuelt å sette i gang en ordning med “Turist i egen by” før Trondheimskortet er aktivert.
19.32 Interpellasjoner
Det er sendt inn fire interpellasjoner til kveldens bystyremøte:
– Ottar Michelsen (SV) og Ragna Vorkinnslien (R): Reduser mengden innleid arbeidskraft
– Turid Stenseth (Ap): Brukermedvirkning i helse og omsorg
– Turid Stenseth (Ap): Psykisk helse på timeplanen
– Hanne Moe Reitan (V): Fritidskulturlivet må bli tatt på alvor (interpellasjonen ble ikke behandlet)
20.25 Forvaltningsrevisjon – Barn som blir borte fra barnevernet
Formålet med revisjonen er å undersøke om barnevernet arbeider tilfredsstillende med forebygging og håndtering av saker hvor barn blir borte. Revisjonen har fått informasjon om 66 barn i 39 familier i perioden 2007 til 2016 som har blitt borte fra barnevernet. 22 av disse har ikke kommet tilbake.
Revisjonen mener det ikke er etablert betryggende internkontroll når rådmannen ved kommunaldirektøren ikke har informasjon om at barn har blitt borte fra barnevernet. Revisjonen er særlig kritisk til at kommunaldirektøren ikke hadde informasjon om barnebortføringssaken. Revisjonens rapport viser at de fire barnevernskontorene ikke har skriftlige rutiner for hvordan de skal håndtere saker hvor barn blir borte eller rutiner for hvordan de skal forebygge at dette skjer. Revisjonen er kritisk til at barnevernet ikke har slike rutiner. Undersøkelsen viser at barnevernet iverksetter ulike tiltak for å undersøke hvor barna er.
Innstillingen er enstemmig vedtatt.
20.50 Forvaltningsrevisjon – Boligsosialt arbeid
Trondheim kommunes boligprogram har som målsetting å skape et godt boligtilbud som ivaretar innbyggernes behov og som gir samfunnsmessig gode løsninger. Programmets visjon er at ”alle skal kunne bo trygt og godt”. Kommunen har et mål om en nettotilvekst på 260 boliger i perioden 2010-2016. Revisjonen er kritisk til at målet ikke er nådd, og peker på at rådmannen burde ha utarbeidet en strategi for hvordan målet skulle nås når kommunen samtidig selger boliger.
21.00 Regnskapsrevisjon – Brukeres økonomiske midler
Revisjonen har i dette regnskapsrevisjonsprosjektet kartlagt rutiner og praksis for håndtering av brukernes økonomiske midler og eventuelle andre verdigjenstander ved alle helse- og velferdssenter (HV-senter), helsehus, bo- og aktivitetstilbud (BOA) og botiltak i Trondheim kommune.
21.03 Bymiljøavtaler
I Stortingets klimaforlik (2008) er det et mål at all vekst i personaltransporten i storbyene skal tas med kollektivtransport, sykling eller gange (”nullvekstmålet”), jf. Nasjonal transportplan 2014-2023. For å nå dette målet er det sett på som nødvendig at staten, fylkeskommunene og kommunene samarbeider tettere om virkemiddelbruken enn tidligere. Bymiljøavtaler er virkemiddelet staten ønsker å benytte for å nå klimaforlikets mål, jf. Samferdselsdepartementets brev av 2.6.2014 til Statens vegvesen. Gjennom forhandlinger skal staten, fylkeskommunen og kommunen forplikte seg til å følge opp felles mål.
Trondheim kommune har gjennomført bymiljøforhandlinger for perioden 2016-2023. Partene har kommet til enighet og avtale ble signert 12.2.2016. Trondheim var den første byen til å signere en bymiljøavtale med staten. Avtalepartene er enige om at denne bymiljøavtalen går til politisk behandling før den endelig trer i kraft.
Den fremforhandlede avtalen som legges frem for bystyrets godkjenning har en verdi på 3,76 milliarder kroner fram mot 2023.
Jon Gunnes tar ordet i saken:
“Jeg er optimist på superbussens vegne. At den kommer raskt er fordi vi har vært veldig på. Vi ønsker en bedre kollektivtrafikk i Trondheim. Vi har fått bussene over på biogass. Det har Venstre fått til gjennom belønningsmidler. Nå må vi være entusiastiske til denne saken. Jeg er veldig positiv.”
21.30 Torvet i Trondheim, arkeologiske utgravinger – fase II 2016
Formålet med saken er å avklare finansiering for gjennomføring av andre fase av arkeologiske utgravninger før igangsetting av arbeidene med å fornye Torvet i Trondheim.
21.30 Detaljregulering av Fv 704 Røddekrysset – Tanem, sluttbehandling
21.31 Detaljregulering av Idrettsveien 1 og 3, sluttbehandling
21.32 Detaljregulering av Nedre Flatåsveg, gnr/bnr 194/1, 194/100, 190/63 m.fl.sluttbehandling
21.33 Interkommunalt miljørettet helsevern – godkjenning av ny vertskommuneavtale
21.33 Trondheim kommunale pensjonskasse, endring vedtekter
21.34 Styrking av egenkapitalen i Trondheim kommunale pensjonskasse
Denne saken gjør rådmannen rede for sitt syn på kapitalbehovet i Trondheim kommunale pensjonskasse (TKP), og gir forslag til hvordan kapitalbehovet kan dekkes og hvordan kapitalforvaltningen i pensjonskassen kan innrettes.
21.44 Privat forslag – Tilbud innen idrett, kultur og andre aktiviteter for lavinntektsfamilier
Forslaget går ut å be rådmannen utrede en ordning som sikrer tilgang til tilbud innen idrett, kultur og andre aktiviteter for lavinntektsfamilier for eksempel organisert i form av et ”TT-kort” som gir rett til støtteordninger og rimelige aktiviteter.
21.49 Privat forslag – Kontraktsforhold Lademoen kunstnerverksted
Lademoen kunstnerverksted (LKV) er et atelierfellesskap hvor kommunen eier lokalene og en stiftelse har ansvar for driften av en gjestekunstnerordning, visningsrommet Babel, fellesverkstedene og gjennomføring av ulike utadrettede tiltak. Da LKV ble etablert i 1993 fikk alle leietakere tidsuavgrensede kontrakter, med unntak av noen gjesteatelierer. I 2009 vedtok formannskapet at nye kontrakter som inngås, skal være tidsbegrenset. Ideen var at dette skulle skape en bedre dynamikk og gjøre det lettere for nye kunstnere å komme inn i et etablert fellesskap.
21.52 Privat forslag – Kruskahallen
Forslagsstillerne har et forslag om at bystyret ber rådmannen fremme navnesak for KIF-komiteen om endring av navnet på Ranheimshallen til Kruskahallen.
21.58 Nytt valgoppgjør for Kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
21.58 Forslag til skjønnsmedlemmer for perioden 01.01.2017- 31.12.2020
21.58 Nytt valgoppgjør for Trondheim Seniorråd
21.59 Oppnevning av representant for barn og unge i det faste utvalget for plansaker
22.00 Møtet er hevet