Abid Q. Rajas nettvettregler for barn og foreldre

Abid Raja
Foto: Jo Straube

Inspirert av fjellvettreglene, har Abid Q. Raja laget en liste med huskeregler for barn og foreldre i sosiale medier. Målet er at både barn og voksne skal få et mer bevisst forhold til personvern på internett. Abids nettvettregler ble presentert på TV2-nyhetene 26. mars.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

– Mange voksne tenker ikke bestandig over hva de legger ut av informasjon og bilder av barna. Det er jo koselig med bilder fra stranden eller boblebadet hjemme, første skoledag og alt mulig annet hverdagslig. Men man bør tenke på hvor slike bilder kan ende opp, og hvordan de virker om fem, 10 eller 20 år. De færreste vil like at hvem som helst kan finne ut alt om deg helt fra barndommen ved hjelp av noen få tastetrykk, sier Raja til TV2.

Les mer og se video på TV2.no

– Like viktig som å lære barna hvordan man bruker teknologien, er det å fortelle om mulig misbruk av det man deler. Vi lærer jo barn at de ikke skal erte andre, og da er det selvfølgelig heller ikke ålreit å poste negative meldinger på nett, utdyper han.

Abid Q. Raja på ski
Her gir Abid et eksempel på et bilde fra påskeferien det er greit å dele i sosiale medier uten å spørre barna om lov. Foto: Selfie

Raja mener også det er viktig at barn får lov til å utforske verden på egenhånd, uten at foreldrene trenger å vite om absolutt alt.

– Nå er det også mulig å legge inn geo-tracking for å vite nøyaktig hvor telefonen og dermed barnet befinner seg. Det er uakseptabelt å installere slikt uten at barna er klar over det. Jeg er også motstander av å snoke på barnas nettprofiler eller datadingser. Barn har også rett til sitt eget privatliv og voksne trenger ikke vite alle detaljer, avslutter Raja.

Abids nettvettregler for barn og foreldre:

  1. Planlegg innlegg i sosiale medier, og meld fra om hva du legger ut. Vis barnet ditt bildet eller teksten før du poster det, og spør om det er greit at mange kan se det.
  2. Tilpass bruken av digitale medier etter evne og forhold. En del plattformer har aldersgrenser. Vis gjerne barna hvordan sosiale medier fungerer, men gi dem også frihet på disse arenaene når de er gamle nok til det.
  3. Ta hensyn til barnas ønsker og respekter dem. Snakk om nettvett og spør dem gjerne om hva de gjør på sosiale medier, men ikke kontroller barnets personlige samtaler med venner. Husk at du også kan komme til å overvåke noen andres barn hvis du «tyvlytter».
  4. Vær forberedt på brudd på personvernet – det kan skje selv om barnet har gjort alt riktig. Det er vanskelig å ha full kontroll over alt som deles på sosiale medier i dag, og ting spres i rekordfart. Vit hvor du skal henvende deg om uhellet er ute. Helsesøster, skolen, hjelpetelefoner som «Kors på halsen» og slettmeg.no kan hjelpe deg.
  5. Ta med nødvendig utstyr for å hjelpe deg selv og andre. Datatilsynets «Du bestemmer» er en nettressurs som hjelper barn og unge med å bli mer bevisste på personvern og bruk av digitale medier.
  6. La barna få foreta egne, trygge veivalg. Å bruke GPS-sporing av barn kan være brudd på deres rett til privatliv.
  7. Bruk personverninnstillingene og sunn fornuft. Vit alltid hvem som ser hva du gjør, og hvem som kan logge inn på telefonen, nettbrettet, laptopen eller andre steder du lagrer personlige bilder og data.
  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu! Slett blogginnlegg som utleverer barnet for mye og bilder som kan misbrukes, eller kanskje ikke et så morsomme lenger når barnet blir litt eldre.
  9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig. Et liv uten digitale medier og smarttelefoner er kanskje umulig. Men husk å skru dem av en gang i blant – påskefjellet er ganske fint, det også.
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**