Flere av kollektivene herunder Hiimsmoenkollektivet i Rogaland (etablert i 1982) og Klokkergårdenkollektivet i Hedmark (etablert i 1980 ) står nå i fare for å bli nedlagt. Tyrilikollektivet (1980) har ikke lenger tilbud til barnevernsbarn (§ 4.24 og 4.26 i barnevernsloven) og Fossumkollektivet (1983) har redusert tilbudet.
Institusjonene har vært en solid bærebjelke i behandlingen av unge rusmisbrukere gjennom de siste 35 årene. De er alle eid av ideelle organisasjoner/ stiftelser. Endrete rammevilkår, større kommunale kostnadsandeler, fremvekst av kommersielle tilbud og prioritering av statlige tilbud har satt kollektivene under stort press og konsekvensene kan være at de må gi opp. Det er et stort paradoks at tilbud som har vært veldrevet og effektivt skal være truet for å forsvinne.
Kollektivene har fortsatt stor faglig tyngde, høy integritet og opplever hver dag at de er et viktig tilbud for de unge.
Det er de unge selv og deres foresatte som vil fremstå som taperen når kollektivene i verste fall nedlegges. Tusenvis av ungdommer har stått fram og hevdet hvor viktig kollektivet har vært for å bli rusfrie og bedre livskvalitet betydelig.
Den negative utviklingen for kollektivene har skjedd over tid. Det er på tide å rope et politisk varsko. Kollektivene må sikres rammevilkår som sikrer at de kan ha en økonomi som gir forutsigbarhet. I dag er det totalt uforutsigbarhet som preger virksomhetene.
Det er all grunn til å så raskt som mulig spørre statsråden om det er en bevist politikk at de ideelle kollektivene skal opphøre. Og hvis ikke, hva vil Statsråden gjøre for å sikre tilstrekkelige rammevilkår.
Det handler om å gi unge mennesker, som har behov for det, et tilbud som vi vet fungerer godt. Venstre vil at behandlingskollektiver for ungdom fortsatt skal være en viktig del av et helhetlig barnevernstilbud.
Uttalelsen ble vedtatt av Venstres landsstyre 13. mars 2016