Innlegget sto på trykk i Amta 10.03.2015
Vi mennesker søker trygge rammer og stabilitet. Endringer står for det motsatte. Det er med dette som bakgrunn viktig å huske på at kommunereformen uansett vil føre til endringer for alle, enten man bor i en kommune som slår seg sammen med en eller flere nabokommuner, eller om man bor i en kommune som blir stående igjen alene.
Når det da blir endringer på den ene eller den andre måte, er det viktig å være på offensiven og være med å lede an i prosessen mot mulige endringer. Om man ikke er med og leder an, vil man raskt havne i en situasjon hvor andre enn oss selv bestemmer hvordan vi blir seende ut i framtiden.
Å lede an betyr ikke nødvendigvis kommunesammenslåing – men at det er VI SELV som bestemmer om vi skal finne egnede partnere eller bli stående igjen alene.
Frogn Venstre ser derfor fram til behandling av saken om kommunesammenslåing i formannskapet nå 9. mars. Dette som en oppfølging av arbeidet som ble utført av et politisk utvalg våren 2015. Som igjen i kommunestyre den 7. desember 2015 førte til et vedtak i saken. Vedtaket ble som følger:
1. Frogn kommune inviterer Ås kommune, Nesodden kommune og Vestby kommune, til nærmere samtaler og eventuell utredning om kommunesammenslåing.
2. At Frogn kommune forblir en egen kommune ligger fast som et alternativ.
3. Rådmannen tilstreber bred deltakelse i prosessen med å utrede alternative løsninger frem mot en eventuell kommunesammenslåing.
Ås spesielt aktuell
Frogn Venstre har tro på at vi ser på mulighetene for sammenslåing med kommunene Ås, Nesodden og Vestby. Særlig Ås anses som spesielt aktuell. Dette fordi det geografisk er hensiktsmessig. Det sterkt voksende universitetet på Ås blir en motor for næringsliv og kompetanseutvikling for hele Follo. Videre signaliser både Vestby og Nesodden så langt at de har tro på aleneskap.
Frogn Venstre er positive til å vurdere kommunesammenslåing blant annet av følgende årsaker:
1. Evne til å kunne bevare leveranser av kommunale tjenester MINST på nåværende nivå og til maksimum nåværende kostnadsnivå.
2. En mer fornuftig arealdisponering for å legge boliger og næring der det er mest hensiktsmessig. Noe som igjen kan sikre allerede pressede markaområder og dyrka mark.
3. At vi får økonomisk evne til å videreutvikle en større profesjonalitet i både administrasjon og politisk ledelse.
4. At vi vil være bedre skikket til å ta imot nye oppgaver fra stat og fylke. Som en del av kommunereformen vil offentlige oppgaver bli delegert fra stat og fylke til kommunene. Dette for at tjenestene skal bli utført så nær innbyggerne som mulig. Større kommuner vil få nye oppgaver og mindre kommuner vil få færre oppgaver å løse på vegne av sine innbyggere.
For å møte fremtiden og samtidig bevare de goder som vi har i vår kommune i dag, mener derfor Frogn Venstre at vi må være med å lede an arbeidet for å se om det er grunnlag for å endre vår kommunestruktur.
Vi vil også uttrykke at prosessen må ta innbyggernes meninger på alvor, og at fremtidige strukturer må ivareta kontakten mellom administrativ og politisk ledelse og innbyggerne.