Gi arbeidstillatelse for beboere i mottak

Foto: Dreamstime.com

Uttalelse vedtatt på Akershus Venstres årsmøte 2016.

Arbeid og frivillighet gir inkludering

Akershus Venstre ber regjeringen gi arbeidstillatelse for beboere i mottak for å sikre rask inkludering. Samtidig må frivilligheten trekkes mer med i mottaksarbeidet.

I norsk inkluderingspolitikk nedprioriteres rask integrering i samfunn og arbeidsliv – for å markere en restriktiv holdning til innvandring. Folk som bor i mottak mister verdifull yrkeserfaring, språkopplæring og motivasjon. Regjeringens integreringsmelding må rydde opp i dette.

Yrkesdeltakelse og frivillig innsats er bærebjelker i det norske samfunnet. Dette må også være veien inn til inkludering av flyktninger og asylsøkere. Nå bor det nesten 30 000 personer i mottak i Norge. Skal vi lykkes i inkluderingsarbeidet, må beboere i mottak tidlig ta del i samfunnet gjennom arbeid, aktivitet og språkopplæring.

God inkludering forutsetter at språktrening og aktiviteter starter fra første dag. Norges mottak av flyktninger går i stikk motsatt retning. Folk i asylmottak kan gjøre en innsats, de har både kompetanse og ønske om å få bidra til samfunnet rundt seg. Både det statlige rammeverket, kommunene og frivilligheten må legge opp arbeidet slik at de får sjansen.

Passiv venting i mottak, forslag om lukkede leire og mangelfull norskopplæring i startfasen hindrer inkluderingsarbeidet. Politikken er dessuten på kollisjonskurs med våre liberale verdier og humanistiske tradisjoner. Vi i Venstre ønsker en aktiv politikk for at inkluderingsarbeidet skal komme raskere i gang.

Akershus Venstre vil:

  • Få folk raskt i arbeid gjennom å kartlegge kompetansen folk har med seg. Gi arbeidstillatelse til asylsøkere mens søknaden behandles. Gi inntil 50% tidsbegrenset lønnstilskudd gjennom NAV til arbeidsgivere som ansetter folk som ennå ikke er konkurransedyktige på arbeidsmarkedet.
  • La frivilligheten bidra sterkere i inkluderingen gjennom å tilrettelegge for beboerdrevet aktivitet på asylmottak i aktivt trepartssamarbeid mellom beboere, frivillige i lokalsamfunnet og kommunene. Prioritere ressurser til frivillige organisasjoner og vertskommuner som driver inkluderingsarbeid der folk i mottak driver aktivitet sammen med lokalbefolkningen.
  • Bruke arbeid og frivillighet som arena for språkopplæring gjennom å tilpasse språkopplæringen til den enkeltes forutsetninger. La beboere, lokale frivillige og voksenopplæringen samarbeide om språkopplæringen. Lage en realistisk språkopplæring som integreres i arbeidslivspraksis og foreningsliv.

 

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**