Flere inn på tunet

Jan Fjellstad, Maria Serafia Fjellstad, Anita Mikalsen og Even Aronsen, Foto: Mari-Louise Asp

Entusiastiske Venstre-politikere lot seg rive med blant villsau, vaktler og hest, og ønsker å bidra til at flere får komme “inn på tunet”. Her er vår oppsummering etter et besøk på Olaåsen gård:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Harstad Venstre besøkte sent i februar Olaåsen gård for å lære mer om tilbudet på gården og konseptet ”Inn på tunet”. Vi traff engasjerte og kunnskapsrike hardtarbeidende damer i Britt Marthinussen og Mari-Louise Asp, som gav oss ei innholdsrik omvisning. Her omtales dyrene som medarbeidere på gården, som er med på å skape tilbudet for de som har tilholdssted eller kommer innom her. Nærhet til dyr gir mer tilbake til den enkelte for både de yngste og de eldste.

”Inn på tunet” er tilrettelagte og kvalitetssikrede velferdstjenester på gårdsbruk. Aktivitetene er knyttet mot gården og arbeidet der, og skal bidra til mestring, utvikling og trivsel. ”Inn på tunet” kan nyttegjøres hos barn med utfordringer i skolehverdagen, som en alternativ læringsarena. I tillegg kan tilbudet gi en god læringsarena også som en annerledes skolehverdag eller barnehagedag. Å være til nytte, å få og ta ansvar og å vise kjærlighet overfor dyr bidrar til en mestringsfølelse, som igjen gir motivasjon for eleven, og bidrar til fullføring av skolegang. Det rette tilbudet til den rette tida vil være et grep for å redusere frafall i videregående skole. Mer fysisk aktivitet er også til styrke for elevene. Inn på tunet er et godt allmennpedagogisk og spesialpedagogisk tilbud som kan og bør brukes mer.

”Inn på tunet” som konsept er ikke utelukkende for de yngste blant oss, men kan også være stimulerende og positivt for de eldste. I en tid hvor Harstad satser på Livsgledesykehjem, kan utflukter hit for eldre være en mulighet både knyttet mot dagsenter for demente, være et alternativ til dagsenter eller være aktuell som utflukt fra sykehjem. I tillegg til effekten nærhet til dyr og opplevelser på gården i seg selv kan gi, kommer det for denne generasjonen også oftere inn minnegjenkalling fra egen oppvekst. Besøk hit vil eksempelvis kunne by på den samme effekten som dyr boende på institusjon kan gjøre.

”Inn på tunet” nyttegjøres også til arbeidstrening og rehabilitering. Som lavterskeltiltak vil man gjennom arbeidstrening her oppleve mestring, og igjen bygge seg vei tilbake til et ordinært arbeidsliv eller til avklaring om uførepensjon. I en tid hvor arbeidsmarkedet er trangt og effektivitetskravene store vil også steder som dette være en nødvendighet som varig tilrettelagte arbeidsplasser.

Vi i Harstad Venstre lot oss rive med blant villsau, norske hesteraser og vaktler, og ønsker å bidra til å sette ”Inn på tunet” på politikerpensum – slik at vi i framtida også ser flere brukere inne på tunet. Dette er en alternativ læringsarena som gir personlig vekst, er samfunnsøkonomisk gunstig og i tillegg bør besøkes fra vugge til grav. Vi ønsker derfor å utfordre politikere i Harstad til å lære mer om tilbudet, og å bidra til å bringe flere inn på tunet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**