Invester i fremtiden og et grønnere Forus

Jan Erik Søndeland taler til bystyret i debatten om Paradis utbyggingen., Foto: Jarle Tronerud

I dagens bystyredebatt om Forus Næringsparks nye eierstrategi og aksjonæravtale, vektla Venstre det enorme behovet for en grønnere byutvikling og en langsiktig bruk av utbyttekapitalen. Jan Erik Søndeland (V) førte saken og benyttet anledningen til stille spørsmål ved Arbeiderpartiets evne som ansvarlig styringsparti.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Les hele hans innlegg her:

Ordfører, på side 3 i den nye eierstrategien denne står det : «Det vil i stadig større grad være forventninger til hvilke kvaliteter et næringsområde bør ha. Gjennom transformasjon vil Forus kunne videreutvikles som et attraktivt lokaliseringssted..

Ordfører, dette er en av nøkkelutfordringene våre. Når Forus Næringspark utvikler arealer, må de også tenke på transport og trivsel.

Det må bli trivelig å være utendørs. I dag er det ikke det. Det er alt for grått. For mange triste bygg, for mye asfalt, alt for mye støv og støy og jeg tror jammen meg ikke jeg har sett et eneste levende dyr der utenom noen forskremte kråker. Finnes det i det hele tatt et eneste grønt tak blant næringsbyggene på Forus?

Det er gledelig at vi endelig får en interkommunal kommunedelplan. Det trengs.

Ordfører, Forus Næringspark har en viktig jobb å gjøre, men vi politikere har det aller største ansvaret. Vi skal sette retning og vi skal sette krav. Vi vil ha et grønt, bærekraftig og trivelig Forus, hvor næringen blomstrer fordi det er attraktivt å være nettopp der.

Så, til aksjonæravtalen.

Ordfører, Forus er hjertet i regionen vår. Opp gjennom årene har dette området vært selve drivkraften i det lokale næringslivet. Store verdier har blitt skapt her, til glede for både nasjonen, regionen og byen vår. Dette har gitt grunnlaget for en solid utvikling av Forus Næringspark. Dette er forhistorien vi må ha med oss når vi idag behandler den foreslåtte aksjonæravtalen.

Sandnes foreslo et ekstraordinært utbytte i 2014, og var samtidig tydelige på at pengene skulle gå til investeringer. I sommer slang AP i Stavanger seg på. De ville imidlertid bruke pengene på kommunal drift.

Det skulle med andre ord ikke gjøres noe for å effektivisere kommunen i en økonomisk tid, og det skulle heller ikke gjøres noe for å investere i ny næring, som man kunne høstet av i all fremtid.

I omstillingstider får vi testet om det er tak i politikerne. Om de evner å holde hodet kaldt og gjøre tøffe prioriteringer når det trengs. Arbeiderpartiet bestod ikke testen.

Venstre og de andre flertallspartiene mener det viktigste langsiktige grepet vi kan gjøre nå, er å effektivisere den kommunale driften samtidig som vi bygger opp nye arbeidsplasser. Derfor er jeg glad for at vi gjennom vedtaket i dag realiserer det nye vekstfondet, som skal skape nye arbeidsplasser både for de som stemte på oss, og for de som trodde Arbeiderpartiets viktigste sak var arbeid til alle.

Takk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**