Vedrørende forslag om to uker fellesferie i den kommunale barnehagen i Tinn

Foto: Marius Netten Skeie

Vedrørende forslag om to uker fellesferie i den kommunale barnehagen i Tinn.

Det er ikke så veldig overraskende at en kommune som fremover må stramme kraftig inn på utgiftene, ser på dette som én av det som fremover kommer til å bli mange måter å gjøre dette på. Hva er neste, to ukers felles ferie for SFO? Juli-stengt SFO? Dyrere brukerbetalinger og dårligere brukertjenester? Eiendomsskatt? (Innfører man det sistnevnte får man en midlertidig buffer som igjen vil forsvinne i løpet av ikke så alt for lang tid, det har noe med inntekts- og utgiftssituasjonen ellers å gjøre)

Overraskelsene vil komme i fleng, fordi at posisjonen omtrent ikke har ett eneste forslag som omhandler innsparing av utgifter i sine program. I Tinn så har kommunen nesten dobbelt så høye administrasjonskostnader som landsgjennomsnittet regnet per innbygger og rundt 50 % høyere enn kommuner i samme kommunegruppe. Tinn kommune har snart faktisk større administrasjonskostnader totalt enn Notodden, som har over dobbelt så mange innbyggere. Her er det med andre store muligheter for å spare inn penger.

Bortsett fra eldreomsorg (der utgiftene er beregnet å øke dramatisk de neste 10-15-20 årene), så er skole den virkelig store utgiftsposten i Tinn kommune. En skolesammenslåing vil sannsynlig kunne spare inn store årlige beløp, samtidig som man frigjør økonomiske ressurser som man kan bruke f.eks. læringsverktøy for elevene. Men dette er store, tunge og vanskelige avgjørelser, som vil være vesentlig mer upopulære for politikerne enn slike små som nå er foreslått, og som relativt sett har liten effekt på kommuneøkonomien både i det korte og det lange løp. Men man må ikke lure seg til å tro at kommunen ikke må spare inn mye penger fremover; det er bare et faktum dessverre.

For min egen del så har det vært veldig bra at kommunen har latt oss foreldre kunne ha valgfrihet når det gjelder uttak av sommerferie i barnehagen, og det merket jeg spesielt når jeg drev eget firma; det er langt i fra alle kommuner i landet som har denne goden. Og nettopp denne type ting bør kommunen være flinkere til å markedsføre på f.eks. nettsidene sine, for dette er en del av det som gjør det godt å være småbarnsforeldre på Rjukan og i Tinn.

I det lange løp så er man nødt til å ta noen vanskelige og tunge avgjørelser i Tinn for at kommunen fortsatt skal være en god kommune å bo i, og for at den skal bli en mer attraktiv kommune å bosette seg i, og er man ikke villige til å ta de avgjørelsene, så kan man like gjerne sette opp ordet demonstrasjon i kalenderen sin på jevnlig basis fremover.

Tinn Venstre mener at fortsatt valgfrihet for de foresatte for når de vil ta ut de to sammenhengende ferieukene er et gode som bør bestå.

Med liberal hilsen,
Marius Netten Skeie
Leder, Tinn Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**