Leserinnlegg RB 22.02.16 Nedprioritering uteareal Fjellhamar skole

Icopal Jordet på Fjellhamar, Foto: "Monica Oseberg"

Uakseptabel nedprioritering av uteareal

Monica O. Oseberg, Lørenskog Venstre "Foto: Hildrupphoto.com /Espen Hildrup
Monica O. Oseberg, Lørenskog Venstre
“Foto: Hildrupphoto.com /Espen Hildrup

I Lørenskog Kommune stilles det ingen minstekrav til skolenes uteareal, ei nevnes det i «bør eller skal vurderingen» i Rådmannens saksutredninger.

Når arealutnyttelsen er under press kommer det tydelig frem at prioritering av barn og barns arealbehov, har lav status. Isteden burde skolenes utearealer få stort fokus. Den fysiske aktiviteten som foregår her, er grunnleggende for helse, trivsel og mestringsfølelse, nå og for fremtiden.

Flertallet i Lørenskog Kommunestyre har sagt ja til en 6 parallell barneskole med 1176 elever på en 30 måls skoletomt på Icopaljordet på Fjellhamar. Med dette vedtaket ignorerer en fagpersoners anbefalinger i forhold til skolens uteareal. Flertallet i Kommunestyret har i realiteten sagt ja til en 6 parallell skole med en 4 parallell skolegård. Avgjørelsen legger også føringen for utviklingen av området og omfanget av grønne områder på Fjellhamar. Nedbygging av grøntområder er varig, herfra og inn i evigheten.

En 30 måls skoletomt på Icopaljordet gir kun 60% uteareal i forhold til anbefalte minste areal. En slik nedprioritering av barns oppvekstvekstvilkår er ikke akseptabelt for oss i Venstre. Derfor fremmet vi en 40 måls skoletomt. I Kommunestyremøtet kom det et annet forslag om inkludering av Fjellhamar fotballbane i skolearealet. Spennende forslag og teknisk sett kommer man da nærmere målsettingen om en 40 måls skoletomt. Men fotballbanen finnes allerede og brukes av SFO, så da blir forslaget en manipulering med tall. Med dette forslaget, uten en erstatnings park, vil Fjellhamar uansett få mindre tilgjengelige grøntområder.

Behovet for grønne områder i boområdene vil øke med utbygging. Positive effekter av opphold i natur er veldokumentert, både for den psykiske og fysiske helsen. Undersøkelser viser sammenheng mellom deltakelse i friluftsliv, høyere utdanning og totalinntekt. Vi må derfor legge forholdene til rette for like muligheter, uansett familiebakgrunn. Et godt virkemiddel er grøntområder nær der folk bor, samt å sette av store nok utearealer ved bygging av nye skoler.

Monica O. Oseberg
Kommunestyrerepresentant Lørenskog Venstre

(Leserinnlegget stod på trykk i Romerikes Blad 22.03.2016)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**