Årsmøtet i Agder Venstre: Ny regjering i 2017

Trine Skei Grande
- Gode rammevilkår fra statens side er et uttrykk for tillit til og forventning om at frivillige organisasjoner bidrar til demokrati, fellesskap og oppgaveløsing i samfunnet, sier Trine Skei Grande., Foto: Bård Ek
Trine Skei Grande
Årsmøet i Agder Venstre ber Trine Skei Grande arbeide for ny regjering i 2017.

I 2013 gikk Venstre til valg på et regjeringsskifte som skulle bidra til økt satsning på kunnskap, på verdiskapning og på en miljø- og klimapolitikk som sikrer fremtidige generasjoners levekår. Vi gikk også til valg på en regjering som må føre en human asylpolitikk i tråd med Norges internasjonale forpliktelser.
Til tross for et valgresultat som ikke tillot regjeringsdeltakelse, har Venstre oppnådd vesentlige politiske gjennomslag i samarbeidet med den Høyre/Frp regjeringen. Men det er Agder Venstres oppfatning at Norge ikke lenger kan ha en regjering som er så sterkt preget av ytterliggående populistisk politikk som frontkolliderer med Venstres sosialliberale ideologi.
På viktige områder er det Venstres politiske oppgave å samle politikken om radikale og fremtidsrettede løsninger for klimakutt og miljøvern – og et organisert arbeidsliv som samtidig åpner for fleksibilitet, omstilling og næringsskaping. Venstre står også for en kunnskapspolitikk og et velferdssamfunn som sikrer like muligheter og rettigheter for alle uavhengig av geografi og sosial bakgrunn. Venstre kan ikke, og skal ikke, være garantist for en politikk som på avgjørende måter truer med å trekke det politiske landskapet ut i polarisering og illiberalitet.
Vi står ved et veiskille. De store flyktningestrømmene som når Europa krever en evne til både å vise humanitet, raushet og anstendighet overfor fremmede mennesker i nød, og å sette grenser. Norge skal være et inkluderende samfunn tuftet på felles demokratiske verdier, humanistiske tradisjoner og gjensidig toleranse. I disse tider er det ekstra viktig å hegne om menneskerettighetene og internasjonale konvensjoner som sikrer barn, flyktninger og asylsøkere grunnleggende rettigheter.
Politikken er ikke bare det viktigste redskapet for å finne praktiske løsninger på store utfordringer. Politikken skal også i ord og handling vise landets innbyggere hvilke verdier og hvilket menneskesyn dette samfunnet er tuftet på. Den skal vise retning og gi en visjon om i fremtidens Norge som vi kan samles om.

Dette er en av de viktigste oppgavene vi står overfor i dag. Venstre skal være en kompromissløs garantist for det liberale demokratiets verdier som grunnlag for fremtidens nasjonale og internasjonale fellesskap på tvers av etniske og kulturelle skillelinjer. Venstre vil ha et velferdssamfunn som er raust, men ikke naivt, i møtet med mennesker. Måten vi møter andre mennesker på, er også den måten vi til syvende og sist behandler oss selv på.

Derfor er det så grunnleggende viktig at Venstre lar politikk og gjennomslag gå foran allianser og valg mellom politiske blokker. Venstres ideologi og politikk har alltid vært preget av vilje til sosiale reformer, enkeltmenneskets rettigheter og troen på sterke fellesskap. Gjennom å videreføre denne tradisjonen vil vi sikre individets ukrenkelige frihet og mulighet til utfoldelse.
Venstres kanskje viktigste rolle har vært å lede de andre partiene mot radikale, sosialliberale løsninger. Det er de andre partienes åpenhet og villighet til samarbeid som skal være avgjørende for Venstres veivalg etter valget i 2017. Forhandlingsresultat og politisk gjennomslag for Venstres politikk – for rettferdighet, miljø- og klimatiltak, kunnskap, sosialt ansvar, personvern, toleranse, og en sosialliberal, ansvarlig økonomisk politikk — er avgjørende for Venstres deltakelse i regjering, eller Venstres støtte til en regjering vi ikke selv er en del av.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**