Regjeringen stikker kjepper i hjulene for integreringsarbeidet

Foto: Francisco Munoz

I sin iver etter asylinnstramminger risikerer regjeringen å sparke beina under integreringsarbeidet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Den 28. desember 2015 sendte Justis- og beredskapsdepartementet ut et høringsnotat hvor Regjeringen fremmet forslag til flere endringer i utlendingsloven og utlendingsforskriften. I morgen går høringsfristen ut, og spesielt forslaget om at færre asylsøkere skal få status som flyktninger møter motbør i de største byene. Byråd for sosial, bolig og inkludering i Bergen, Erlend Horn, mener Regjeringens forslag til endringer i utlendingsloven er direkte skadelig for integreringsarbeidet kommunene har ansvaret for.

– Har en asylsøker status som flyktning følger det penger med fra den statlige folketrygden. Forsvinner statusen som flyktning, forsvinner også pengene, men ikke flyktningen. Da vil kommunen måtte betale for sosialhjelp og det vil bli mindre penger å bruke på integrering og velferdstjenester generelt, sier Horn.

Regjeringens forslag vil gjøre livet vanskeligere for enslige mindreårige asylsøkere

For enslige mindreårige asylsøkere vil regjeringen gjøre en ny vurdering av behovet for vern når tenåringen blir 18 år, og da kan han eller hun risikere å bli sendt ut av landet. Bergen gjorde et forsøk på en slik ordning frem til 2011. Det medførte at flere tenåringer forsvant før de fylte 18 år.

– At de visste at de kanskje måtte ut av landet da de ble 18 år, gjordet det i alle fall ikke lettere for våre fagfolk som arbeidet med integreringen å klare å møte disse på en god måte. En del av dem fant vi igjen i det tunge rusmiljøet i Nygårdsparken.

Nettsaken er basert på NRKs artikkel «Skjerpa asylreglar: – Vert penge- og sosialproblem for kommunane» fra 8. februar 2016. Les hele artikkelen her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**