Uttalelse: Barnet som borger

(Foto: Dreamstime.com)

Hordaland Venstre sitt årsmøte vedtok 7. februar følgende uttalelse:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Norge skal i 2016 rapportere til FNs barnekomite om status for etterlevelse av konvensjonens forpliktelser i Norge. Livs -og omsorgssituasjonen for barn er bedre her i landet enn i de fleste av verdens land for øvrig. Likevel gjenstår det ganske mye før Norges etterlevelse er god nok. Barnekonvensjonens mest grunnleggende budskap er at et hvert barn er et selvstendig individ med universelle rettigheter uavhengig av voksne. Barn har i egenskap av å være barn et særlig beskyttelsesbehov, men ingen voksne «eier» sine barn. Et barn er også en borger. Hordaland Venstre mener at barnekonvensjonens forpliktelser må oppfylles bedre på følgende områder:

Bedre kvalitet på svangerskapsomsorgen.
Det er behov for økt omfang i jordmortjenester først og fremst for sårbare familier. Antall nyfødte med ernæringsproblemer er stigende. Det er også fødselsdepresjoner. Videre er det viktig å forebygge skader knyttet til rusbruk hos gravide. Særlig er det viktig med god informasjon om viktigheten av avholdenhet fra alkohol straks man får vite at man er gravid. Gravide med rusavhengighet må systematisk fanges opp av hjelpeapparatet tidligst mulig i svangerskapet. Retningslinjene for gravide i LAR må fortløpende oppdateres i tråd med internasjonal forskning, og Norge bør opprette et kompetansesenter for å styrke forskningen på hvordan det går med «LAR-barna» i barne- og ungdomstiden, og kartlegge om det er behov for særlige støttetiltak i denne gruppen. Fertile kvinner i LAR må få tilbud om gratis prevensjon slik at det blir færrest mulig uplanlagte svangerskap i denne gruppen. Alle førstegangsforeldre må tilbys foreldreveiledningskurs.

Bedre kapasitet hos kommunens helsestasjoner og flere helsesøstre i skolen.
Helsestasjonen er et lavterskel helsetilbud som når alle barnefamilier. Økt kapasitet vil bedre det forebyggende helsearbeidet gjennom tidlig innsats. Flere helsesøstre i skolen som betyr reell kapasitet til å lytte og snakke med skolebarna, vil kunne forebygge og redusere særlig psykiske helsevansker som har blitt en økende risikofaktor for barn og unges livssituasjon. PPTs fagfolk må frigjøres mer fra saksbehandlerrollen og i større grad delta aktivt i tilretteleggingen av barn og unges oppvekstmiljø. Skolehelsetjenesten og PPT bør slås sammen og derved rive ned dagens unødvendige skott.

Større sikkerhetsnett for fattige barn
Venstre har vært i front i arbeidet for fattige barn, blant annet gjennom gratis kjernetid i barnehage og SFO. Men flere virkemidler er nødvendige. Hordaland venstre peker på målrettet barnetrygd som et aktuelt virkemiddel.

Mer reelt vern mot vold og overgrep
Omfanget av vold og overgrep mot barn er mer omfattende enn samfunnet våger å ta inn over seg. En rekke tiltak er påkrevet for å gi barn bedre beskyttelse:

  1. Barnevernloven må bli rettighetslov og gi barn selvstendig rett til hjelp uavhengig av voksnes samtykke.
  2. Bedre samordning mellom de ulike tjeneste, barnehage, skole, helsestasjon, fastlege. Profesjonene må evne å fungere sammen og omsette barnets behov i praktisk handling.
  3. Øke andelen ansatte i helsestasjonene og i skolens helse- og sosialtjeneste som har adekvat kompetanse om vold og omsorgssvikt.
  4. Alle samfunnsbevisste borgere må våge først å tro og så se hva barn lenge har forsøkt å fortelle: Vold og overgrep rammer mange barn i Norge, også i 2016, og konsekvensene er svært alvorlige.
  5. Bedre og raskere etterforskning av overgrepssaker. I noen deler av landet er i dag 60% av sakene enten mangelfullt eller overhodet ikke etterforsket. Det er skandaløst.
  6. Ved barnedød må åstedsundersøkelse bli obligatorisk. Dette gir vern både for barnet og foreldrene.

Barn i sandkasse

Hensynet til barnets beste og retten til å bli hørt.
To av barnekonvensjonens mest sentrale bestemmelser gjelder det overordnede hensyn til barnets beste (artikkel 3) og barnets rett til å bli hørt (artikkel 12).
I lys av disse bestemmelser, vil Hordaland Venstre frarå barneministerens forslag om stadfeste at delt bosted skal være hovedregelen ved samlivsbrudd. Dette er å sette likestilling mellom voksne i fokus på bekostning av en konkret vurdering av hva som er barnets beste i den aktuelle sak, og uten hensyn til hva barnet i saken eventuelt måtte mene. Løsningen må være, som i dag, at hensynet til det konkrete barnets beste skal være overordnet slik at foreldretvisten vedrørende bosted og samvær for barnet løses i lys av dette. Barnets perspektiv må også bli tydeligere i arealplanlegging.

Barns rett til rent miljø
Et godt oppvekstmiljø forutsetter imidlertid også et rent miljø og godt klima.
Det selvstendige hensyn til barns beste har vært nesten underkommunisert i klima- og miljødebatten. Hordaland Venstre ønsker å løfte frem dette generasjonsperspektivet i den videre klimadebatten.

Enslige mindreårige asylsøkere.
Alle barn opp til 18 år under opphold i Norge har samme rett til beskyttelse og omsorg. Norges forskjellsbehandling av enslige mindreårige asylsøkere mellom 15-18 år versus gruppen mellom 15-18 år, er i strid med barnekonvensjonens forbud mot diskriminering. Alle enslige asylsøkere har krav på å være under barnevernets omsorg frem til de er 18 år. Hordaland Venstre vil videre hevde at bruken av midlertid opphold strider hensynet til barnets beste.

Norge sitt ansvar knyttet til mobbing
Barneombudet har meldt om at mobbing er brudd på barns grunnleggende menneskerettigheter, som barnevernskonvensjonens rett til utddanning, helse, liv og utvikling. Derfor har også FNs barnekomité påpekt overfor Norge og en rekke land at å bekjempe mobbing i skolen er en forpliktelse som følger av barnekonvensjonen. Hordaland Venstre krever at regjeringen straks setter i gang nye tiltak mot mobbing og trakassering.

Ratifisere barnekonvensjonen klageordning.
Hordaland Venstre mener at Norges manglende ratifikasjon av den nye individuelle klageordningen til barnekonvensjonen bidrar til å svekke arbeidet for barns rettigheter nasjonalt og globalt. Den uforståelige unnlatelsen svekker også Norges troverdighet som barnerettslig forkjemper. Norge må derfor snarest ratifisere klageordningen.

Det må innføres et krav til informert samtykke fra barnet ved omskjæring av guttebarn.

 

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**