Uttalelse: Bevar beredskapen ved lokalsykehusene Stord og Odda

Foto: Illustrasjon

Hordaland Venstre sitt årsmøte den 6. februar har vedtatt følgende uttalelse:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Stortinget skal i mars 2016 vedta en ny sykehusplan. I den anledning er det foreslått endringer i akuttberedskapen ved enkelte lokalsykehus, blant annet ved Stord lokalsykehus, og Odda lokalsykehus. Hordaland Venstre mener at dagens akuttberedskap ved lokalsykehusene i fylket er nødvendig å opprettholde, for å ha et forsvarlig helsetilbud til alle innbyggerne i regionene Sunnhordland og Hardanger.

I forslaget fra helseminister Bent Høie kreves dett pasientgrunnlag på minst 60-80.000 innbyggere for å drive med akuttkirurgi. Samtidig sier han at sykehus kan ha akuttkirurgi dersom geografi og bosettingsmønster, avstand mellom sykehus, tilgjengelighet til bil, båt og luftambulanse tjenester og værforhold gjør det nødvendig. Det er foreslått å fjerne kirurgisk akuttberedskap på Stord sykehus og Odda sykehus, og overføre disse pasientene til Haugesund. Hordaland Venstre mener dette er en dårlig idé, både for innbyggerne som sogner til disse sykehusene, og for å opprettholde en god sykehusstruktur i fylket.

I tillegg til å fjerne den kirurgiske akuttberedskapen ved Stord sykehus er det foreslått å fjerne døgnbemanningen ved sykehuset. Grunnlaget for dette er at det er påstått at sykehuset har få akuttpasienter. Dette synet deler ikke Hordaland Venstre. Stord sykehus er det sykehuset i Norge som har flest akuttinnleggelser av sykehus med et nedslagsfelt på under 60.000 innbyggere. Regionen vil i følge SSB vokse til til rundt i 70.000 innbyggere innen 2030, og er avhengig av å ha et godt sykehustilbud til den stadig voksende befolkningen.

For Odda sykehus blir en foreslått endring i beredskapen veldig alvorlig. Konsekvensen av å fjerne akuttberedskapen kan være at sykehuset ikke lenger kan forsvare å opprettholde driften av sykehuset. Utfordringen for indre del av Hardanger blir da et stort område uten akuttberedskap. 13000 innbyggere, rundt 100 000 turister, 2 nasjonalparker, ROS analyse med høgste score på bilulykker, naturkatastrofer og industri ulykker. Mellom 2-4 timer til nærmeste sjukehus og dårlig flyforhold store deler av året vil være konsekvensen.

Den nasjonale sykehusplanen legger opp til at helsetilbudet og tryggheten til innbyggerne i Sunnhordland og Hordaland blir forverret. Hordaland Venstre ber Stortinget om å opprettholde fullverdig akuttberedskap både ved Odda og Stord lokalsykehus.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**