“Ikke i min bakgård”

Jan Fjellstad
Jan Fjellstad , (Foto: SIlje E. Garshol)

Harstad kommune planlegger bygd fire småhus til enkeltpersoner med alvorlig ruslidelse. I dagens kommunestyre tok FrP opp plassering av disse, med ønske om at dette skulle besluttes i kommunestyret. De tok opp at en rekke steder de oppfattet at slike småhus ikke burde ligge. Jan Fjellstad svarte med raushet og sindighet: det bør også være plass til disse i vår alles bakgård.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Småhusene har også tidligere vært omdiskutert. Mens man tidligere samlet flere personer med rus- og psykisk lidelse i Klubbholmen, har erfaringen vist at for enkelte brukere med lav boevne kan annet botilbud være bedre, og å samle brukere med tilsvarende lidelser kan gi økte rusutfordringer. De fire småhusene skal plasseres hver for seg, og hver gi bolig til en bruker.

Jan Fjellstad viste til at denne diskusjonen er lik den som også ofte før har blitt tatt. “Not in my backyard”, sier nær alle når det er en selv det kommer til. Han viste til erfaringene fra hans eget yrkesliv og HVPU-reformen; da psykisk utviklingshemmede skulle ut i egne boliger – da var det også et stort fokus på steder som ikke “egnet” seg eller hvor det ikke “passet”. Han viste til at også disse menneskene trenger vår støtte, vår hjelp og vår omsorg. Da bør vi møte dem med raushet og sikre deres verdighet, og ikke risikere at det skjer i Harstad som i annen nordnorsk by – hvor tilsvarende småhus endte på industriområde for å unngå klager fra naboer.

I debatten var partiene enige om et behov for bedre informasjon til berørte naboer, men kun FrP støttet at plassering skulle utredes på ny og besluttes av kommunestyret.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**