Hurra Hárstták

Foto: det samiske flagget

Várdobáiki samisk stedsnavnutvalg foreslo i 2011 at kommunen vedtar skrivemåten for Harstad på samisk. I dag har kommunestyret mot FrPs åtte stemmer gått inn for at den samiske skrivemåten vedtas slik de foreslo. To dager før Samefolkets dag kan vi gratulere Hárstták med samisk skrivemåte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Harstad Venstre grep tak i saken i fjor vinter, og fremmet en interpellasjon for kommunestyret i februar 2015. Denne fikk en raus og god mottakelse, og etter valget i høst la Samarbeidspartiene Arbeiderpartiet, Venstre, KrF og SP dette inn i sin felles politiske plattform. I dag ble høringsuttalelsen til Sametinget skrevet, og Harstad kommunestyre har vedtatt at de ønsker skrivemåten Hárstták på vår by. Saken vil komme tilbake for endelig beslutning etter behandling i Sametinget.

Varaordfører Maria Serafia Fjellstad talte varmt å vedta en samisk skrivemåte. Den samiske kulturen er unik og gjør Norge og Europa spennende og mangfoldig. Den samiske kulturen skal være synlig i hele Norge, og samisk språk er en viktig del av kulturen. Harstad er en internasjonal og flerkulturell by med samisk bosetting, språk og kultur som et spesielt viktig element historisk, men også i nåtid. Harstad er dessuten senter i et viktig samisk område. Dette er en anerkjennelse av det almennt vel aksepterte premiss at Norge er på territoriet til to folk; det norske og det samiske. Å vedta en samisk skrivemåte nettopp nå i uka for feiringa av Samefolkets dag er et viktig signal.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**