LIVEBLOGG: Bystyrets møte 28.01.16

Bystyremøtet starter kl. 17.00.

Saksliste ligger her.

17.05 Opprop
Møtet er i gang. Fra Venstre møter Jon Gunnes, Lucie Kathrine Sunde-Eidem, Erling Moe og Trond Åm.

17.17 Verbale forslag, Trondheim kommunes budsjett 2016
Verbale forslag i forbindelse med Trondheim kommunes budsjett for 2016.

17.40 Plan for forvaltningsrevisjon 2016-2017
Det følger av forskrift om kontrollutvalg § 10 at kontrollkomiteen skal utarbeide en plan for gjennomføring av forvaltningsrevisjon. Planen skal baseres på en overordnet analyse av Trondheim kommune ut fra risiko- og vesentlighetsvurderinger, med sikte på å identifisere behovet for forvaltningsrevisjon av de ulike virksomhetsområdene.

Det foreslås i planen følgende områder som hovedprioritet for gjennomføring av forvaltningsrevisjon: Økonomistyring og samfunnsansvar, ledelse og arbeidsmiljø, kvalitet innen helse- og velferdstjenestene, skolenes tjenestetilbud og myndighetsutøvelse, byplanlegging og vedlikehold og kommunen som aktør i næringsutviklingen.

Innstillingen er enstemmig vedtatt.

17.43 Kvalitetsstandarder for praktisk hjelp i hjemmet
Kvalitetsstandarder for praktisk hjelp i hjemmet er helse- og velferdskontorenes grunnlag for å vurdere behov for tildeling av praktisk hjelp i hjemmet. Kvalitetsstandarder beskriver omfanget av tjenester brukerne kan forvente å få innenfor praktisk hjelp i hjemmet. Det vil alltid finnes brukere som har behov for hjelp utover det standarden beskriver. Disse vil bli ivaretatt ved hjelp av individuelle vurderinger. Kvalitetsstandardene sier noe om standard for matlaging, standard for renhold, standard for øvrig husarbeid og standard for personlig stell.

Dette er et tema som engasjerer mange. Er det å få dusje flere ganger i uka viktigere enn å få hjelp til f.eks. spising?

Jon Gunnes tar ordet i saken. “Jeg har opplevd å ha nærkontakt med hjemmesykepleien i flere år via min egen mor. Jeg må få skryte av dem. Første gang jeg ringte hjemmetjenesten, kom de med en gang for å undersøke hvilke behov min mor hadde. Underveis ble disse behovene endret på av hjemmesykepleien på deres initiativ, og ikke mitt initiativ. Venstre mener at vi må ha en sakkyndig vurdering på hvilke behov som må styrkes for at vi skal få en enda bedre hjemmesykepleie. Det kan sikkert være mer dusjing for noen, men det kan også være andre behov som behøver større prioritet.”

Innstillingen er enstemmig vedtatt.

18.07 Kvalitetsmelding barne- og familietjenesten
Lucie Kathrine Sunde-Eidem er saksordfører, og redegjør for Oppvekstkomiteens behandling av saken.

Dette er første gang det er skrevet en kvalitetsmelding for barne- og familietjenesten (BFT). Planen er at det fra nå av skal legges frem en kvalitetsmelding hvert 2. år. Formålet er en jevnlig vurdering av kvaliteten på egen praksis. Saken har vært til høring hos ungdommens bystyre, kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne(KFU), mangfoldsrådet og kommunalt foreldreråd for grunnskolen. BFT har ansvar for helsestasjon for innbyggere fra 0-20 år, og har en grunnbemanning bestående av helsesøstre, leger, jordmødre og fysioterapeuter.

Noen utfordringer som kommer frem i kvalitetsmeldingen:
– Jordmortjenesten har ventetid, og selv om alle som ønsker det får tjenesten, får ikke alltid alle den til ønsket tid.
– Kompetanse og ressurstilgangen og samhandling mellom BFT, skole og barnehage skal forbedres.
– Skolehelsetjenesten har vært styrket de seinere årene, men ungdommene ønsker at tjenesten skal ha mer åpen tid for elever som oppsøker tjenesten og være mer tilgjengelig.
– Foreldre til barn og unge med varige og sammensatte behov har svart at de ønsker bedre muligheter for tilrettelagt fritid for sine barn og mer avlastning i form av dager og døgn i avlastningsbolig.
– Pedagogisk-psykologisk-tjeneste har store utfordringer med fristoverskridelser, og hver bydel har utarbeidet en plan for å overholde fristene.
– Barneverntjenesten legger regelmessig frem aktivitetsmeldinger til formannskapet. Disse viser at kommunen plasserer færre barn og unge i institusjon, og at utviklingen går i ønsket retning.
– Tallene på helsesøstre ligger under normtallene.

Lucie Kathrine Sunde-Eidem holder innlegg. “Helsesøstre kan være en viktig del sikkerhetsnettet vårt, både på helsestasjoner og i skolehelsetjenesten. De kan avdekke utfordringer på et tidlig stadium. Terskelen kan være høy for å gå til psykolog. Enten en er skoleelev eller nybakt mor med fødselsdepresjon. Når behovet for psykolog melder seg har kanskje situasjonen utviklet seg fra å være bagatellmessig til å bli betydelig. Kanskje kunne dette vært forhindret dersom helsesøstre hadde fanget opp og veiledet på et tidligere tidspunkt. Venstre har jobbet nasjonalt og lokalt for å styrke ressursene i skolehelsetjenesten. I Trondheim har vi et mål om at alle skoler med over 300 elever skal ha en egen helsesøster. Skolehelsetjenesten og helsestasjonene er våre viktigste lavterskeltilbud mot barn og ungdom. Når tilbudet er for lite, betyr det at mange som sliter ikke får hjelp. De vil fort henge etter faglig, og kunne utvikle kroniske sosiale- og helseproblemer.”

Innstillingen er enstemmig vedtatt.

18.25 Bystyret tar 30 minutter pause.

19.00 Forspørsel fra Erling Moe
Med bakgrunn i bystyrets regelverk retter jeg følgende forespørsel til ordføreren til bystyrets møte 28. januar:
Vil ordføreren ta et initiativ slik at Trondheim kommune gir en høringsuttalelse til Justisdepartementets forskriftsendringer på asyl- og flyktningefeltet? En slik uttalelse bør blant annet ta utgangspunkt i at regelverket må baseres på våre internasjonale forpliktelser. Det er også viktig at norsk politikk på dette feltet baseres på både raushet og verdighet.

Ordføreren svarer: Kommunene står ikke på listen over høringsinstanser. Høringsfristen er 9. februar. Ordføreren anbefaler at kommunen sender inn en høring. Rådmannen har bedt om utsatt høringsfrist. Saken sendes over til formannskapet, og vil bli behandlet i formannskapets møte 9. februar.

19.07 Kortspørsmål fremmet av Erling Moe (V): Kompetansekrav til lærere i Trondheimsskolen
Hvor mange lærere i Trondheimsskolen vil det være som ikke har nådd de nye kompetansekravene innen fristen i 2025? Hva koster det å få alle lærere i byen innenfor kravene i løpet av de ti år som gjenstår?

Svar: Alle lærere vil innen fristen i 2025 ha oppnådd de kvalifikasjonene de behøver hvis vi opprettholder den etter- og videreutdanningsplanen kommunen har i dag, og innenfor de kostnadene kommunen bruker på dette.

19.10 Kortspørsmål fremmet av Erling Moe (V)
I den nye boka “Bunkeren” beskrives festningsanlegget Charlottenlund bunker. Den er, i følge Riksantikvaren, et av de mest unike og best bevarte tyske anlegg fra krigen her i landet, sammen med ubåtanleggene på Dora og leiren på Persaunet. Charlottenlund bunker er intakt, og gir et unikt innblikk i krigshistorien. Den er vernet av Riksantikvaren, og formell eier er Forsvarsbygg.

Forfatterne av boka “Bunkeren” mener at anlegget bør kunne utvikles til et museum og unikt informasjonssenter. Undertegnede mener at kommunen bør ta kontakt med Forsvarsbygg og Riksantikvaren, og undersøke mulighetene for at anlegget kan brukes som et ledd i historieundervisningen ved skolene. Anlegget ligger forøvrig nært inntil både videregående skole og grunnskole på Charlottenlund.

Er Ordføreren enig i at Charlottenlund bunker bør kunne tas i bruk av skoler som et ledd i undervisningen, og vil Ordføreren ta et initiativ til å få dette realisert?

Svar: Da bunkeren ikke er tatt i bruk på lenge, er den sannsynligvis fuktskadet og har andre skader. Det vil bli dyrt å sette i stand bunkeren. Slik satsing bør prioriteres i området rundt Nyhavna. Skulle det ikke være aktuelt med en satsing i Nyhavna, vil bunkeren på Charlottenlund være et alternativ.

19.17 Kortspørsmål fremmet av Svein Otto Nilsen: Mattemaur i Trondheim kommune?
Dagens politiske ledelse og NHO har lenge etterlyst en sterkere satsing på realfagene i skolen. På Trøndelagsmøtet ble vi kjent med mattemaur.

Vil Trondheim kommune ta i bruk Mattemaur i skolen og barnehagen for å styrke matematikk-kunnskapene til ungene?

19.21 Kortspørsmål fremmet av Berit Tiller (H): Behov for en næringsplan i Trondheim?
Hva vil ordføreren gjøre for at det utarbeides en selvstendig næringsplan i Trondheim kommune?

19.27 Interpellasjon fremmet av Ola Borten Moe (SP) og Marte Løvik (SP): Samlokalisering av fylkesordfører, fylkesrådmann og fylkesmann
Utdrag fra interpellasjonen: Det ligger godt an til at Nord- og Sør-Trøndelag slår seg sammen til ett fylke. Det er positivt. Historisk har mye samarbeid i Trøndelag strandet på dårlige samarbeidsforhold mellom Trondheim og omlandet. Det har hele regionen betalt for. Manglende samarbeid på e-verkssiden er kanskje det beste eksemplet på en industriell regional struktur som er etablert i resten av landet og som Trøndelag mangler, ikke minst fordi Trondheim valgte å selge TEV til Statkraft. Nå har vi en mulighet til å samle Trøndelag og sammen løfte regionen til det beste for alle som bor her.

Spørsmålet til ordføreren: Er det ikke best at både fylkesordfører, fylkesrådmann og fylkesmann er samlokalisert på samme sted?

Forslag: Trondheim Kommune går inn for at fylkesordfører, fylkesrådmann og fylkesmann samlokaliseres på Steinkjer.

Nå er det duket for debatt. Flere har tegnet seg til innlegg.

Rune Olsø fra Arbeiderpartiet sier at de ikke vil stemme for forslaget, og legger frem et eget forslag med henvisning til intensjonsavtalen mellom Sør-Trøndelag fylkeskommune og Nord-Trøndelag fylkeskommune.

Jon Gunnes tar ordet: Venstre er utålmodig i forhold til regionreformen. Vi ønsket en regionreform for mange år siden. Vi håper vi får det nå. Jeg er spent på den videre utviklingen. Jeg har et håp om at det blir noe større enn Nord- og Sør-Trøndelag. Da håper jeg Trondheim kan være raus og være med på flytting av en del arbeidsplasser til Steinkjer. Venstre støtter Arbeiderpartiets forslag.

Vedtak: Arbeiderpartiets forslag fikk flertall.

20.00 Plan for selskapskontroll 2016-2017
I henhold til § 13.2 skal kontrollkomiteen minst en gang i valgperioden, og senest innen utgangen av året etter at bystyret er konstituert, utarbeide en plan for gjennomføring av selskapskontroll. Denne planen skal bygge på en overordnet analyse av kommunens eierskap.

Innstillingen er enstemmig vedtatt.

20.01 Detaljregulering for Hallstein gård
Reguleringsplan for Hallstein gård-området legger til rette for ca. 950 nye boliger med tilhørende funksjoner. Planområdet omfatter om lag 150 dekar utbyggingsareal, i tillegg kommer areal knyttet til grønnstrukturen rundt og i området, Nidelvkorridoren og eksisterende veinett. Totalt utgjør planområdet om lag 470 dekar.

Det er fremmet et tilbakesendingsforslag. Forslaget fikk flertall, og saken sendes tilbake.

20.06 Bekjempelse av mort i Bymarka
Saken handler om bekjempelse av den svartelistede karpefisken mort i Lianvatnet, Haukvatnet, Kyvatnet, Theisendammen, Baklidammen, Kobberdammen og Sølvskakkeltjønna. Dette for å hindre spredning i Midt-Norge, og av bekymring for at mort kan ha negativ påvirkning på drikkekvaliteten. Derfor ber rådmannen om aksept for å sende søknad til Miljødirektoratet for å benytte rotenon til å bekjempe mort i disse vannene i Bymarka. Planlagt rotenonbehandling er lagt til september 2016, eventuelt 2017 hvis søknaden til Miljødirektoratet tar lengre tid enn antatt.

Trond Åm holder innlegg for Venstre: På 90-tallet var spørsmålet om rotenonbehandling vanskelig. Siden den gang har vi ikke bare fått grundige evalueringer, men også erfaringer som viser at slik behandling er effektiv. Et bredt og samstemt fagmiljø støtter tiltaket, og mener det er godt dokumentert at morten sprer seg og ødelegger kvaliteten på drikkevannet. Venstre kommer til å gå inn for rådmannens innstilling.

Det debattes heftig for og i mot rotenonbehandling.

Innstillingen er vedtatt.

20.39 Innsats for å redusere antall unge uføre. Prøveprosjekt
Rådmannen foreslår å sette i gang et prøveprosjekt i samarbeid med NAV der målet er å reduksjon av unge, uføre barnehageansatte. 30. oktober 2014 fattet bystyret et vedtak under behandling av saken “Seniortiltak og innsats for færre uføre” der de ba rådmannen om å initiere et prøveprosjekt sammen med NAV for å prøve ut nye virkemidler. Rådmannen foreslår å rette prøveprosjektet inn mot barnehagene pga høyt sykefravær. Det er foreslått å starte prøveprosjekt i seks uvalgte barnehager. Prøveprosjektet går blant annet ut på å øke velferdspermisjonen i kombinasjon med samtaletilbudet “Akkurat no”.

Jon Gunnes tar ordet: Det gleder meg at vi nå har kommet til tiltaksfasen for å redusere sykefravær og få ned antall uføre. I og med at velferdsordninger ikke er betalbare, velger de fleste å sykemelde seg i en situasjon der de føler at de ikke er i stand til å gå på jobb. Derfor er jeg veldig glad for innsatsen som nå skal prøves ut. Jeg tror at dette er et godt grep. Det er viktig med god nærværskontakt.

Innstillingen er vedtatt med endringsforslaget fra Senterpartiet m.fl.

20.54 Detaljregulering av Jakobslivegen 63
Hensikten med planarbeidet er å rive eksisterende enebolig og utvikle eiendommen med en boligblokk i tre etasjer med parkeringskjeller.

Innstillingen er enstemmig vedtatt.

20.55 Detaljregulering av Søndre Reppe
Hensikten med planen er å legge til rette for etablering av et midlertidig massedeponi på jordbruksområdet på Søndre Reppe. Området er i dag vått, og massedeponering skal bidra til å bedre jordbruksarealet og gjøre det lettere å drenere.

Innstillingen er enstemmig vedtatt.

20.57 Skjøla pukkverk, detaljregulering
Hensikten med planarbeidet er å utvide steinbruddet og sikre fortsatt drift med uttak av masser med den ressursen som finnes i Skjøla pukkverk. Utvidelsen av planområdet er foreslått østover.

Det har kommet et utsettelsesforslag. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

21.11 Lund Østre
Hensikten med planen er å regulere en gang- og sykkelveg som forbinder turveg langs Tunellvegen med regulert turveg i plan for Lund østre trinn 2. Dette vil gi en sammenhengende gangforbindelse mellom Tunellvegen og Ringvålvegen, samt gi atkomst til LNF-områder mot vest. Den nye gangforbindelsen vil være et viktig helårs tilbud som skoleveg og snarveg for boligområdene på Lund østre.

Innstillingen er enstemmig vedtatt.

21.13 Detaljregulering av Steintrøvegen
Hensikten med planarbeidet er å regulere areal til oppføring av en hvilebod for bussjåfører. I tillegg skal det etableres en endeholdeplass med forlenget busslomme, og en utvidelse av eksisterende snuplass i Steintrøvegen for oppstilling av busser i hvile for dagens rute 8.

Innstillingen ble enstemmig vedtatt.

21.17 Privat forslag – Kulturarv i Trondheim står på spill
Forslag:
– Bystyret er bekymret over at stadig nye museumsgjenstander i Trondheim blir bortgjemt på lager fremfor utstilt for innbyggerne/turistene.
– Bystyret ber rådmannen ta et initiativ ovenfor fylkeskommunen og departementet for å se på muligheten til at byens bortgjemte museumsgjenstander kan få se lyset slik at folk kan lære av vår historie.
– Dette gjelder både Fiskerimuseets gjenstander som har vært bortgjemt i snart 90 år samt Psykiatrimuseets gjenstander som nå trolig kan bli plassert bort i ukjent antall år.
– Det bør også undersøkes om det er andre museumsområder som har fått samme skjebne
gjennom årene og som få personer vet om.

INNSTILLING:
Bystyret ser viktigheten av at museumsgjenstander og annen kulturarv er tilgjengelige for byens innbyggere og turister. Bystyret peker på å øke tilgjengeligheten til blant annet Sjøfartsmuseets samling, Psykiatrimuseets gjenstander, den unike kirkekunstsamlingen og gjenstander som dokumenterer historien til byens teknologi- og kunnskapsmiljø. Bystyret ber derfor Rådmannen, i samarbeid med MIST, fylkekommunen, digitalt museum og andre aktører vurdere hvordan det kan sikres at flere av byens museumsgjenstander kan fremvises.

Innstillingen ble vedtatt.

21.21 Privat forslag – Landstrøm
INNSTILLING:
Bystyret ber rådmannen ta initiativ ovenfor Trondheim Havn IKS om å starte en utredning om etablering av landstrøm.

Innstillingen ble vedtatt.

21.24 Nytt valgoppgjør til Kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Innstillingen er enstemmig vedtatt.

21.24 Valg av medlemmer til Mangfoldsrådet
Forslagene ble vedtatt.

21.25 Valg av Trondheim kommunes representant til representantskapet i Midt-Norge 110-sentral
Innstillingen er vedtatt.

21.27 Møtet er hevet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**